Julian Assange hakkında İsveç'te açılan istismar soruşturması kapatıldı - Son Dakika
Dünya

Julian Assange hakkında İsveç'te açılan istismar soruşturması kapatıldı

WikLeaks'ın kurucusu Julian Assange hakkında İsveç'te açılan istismar soruşturması kapatıldı. Assange'ın iki kadını istismar ettiği gerekçesiyle açılan davalar 2015 ve 2017 yıllarında zaman aşımı nedeniyle düşürülmüştü.

19.11.2019 21:04  Güncelleme: 21:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin yüz binlerce gizli askeri ve diplomatik belgesini WikiLeaks'te yayımlamasının ardından İsveç'te istismar suçlamalarından başlatılan yasal sürecin hedefi olan Julian Assange, bu süreç nedeniyle ABD'nin iade talebi eşliğinde İngiltere'de hapis yatarken, İsveç Başsavcılığı'ndan açıklama geldi.

TEMYİZ YOLU AÇIK

Açıklamaya göre Assange'a 2010'da yöneltilen istismar suçlamalarıyla ilgili bu yıl tutuklanıp hapse konulmasını müteakip yeniden açılan soruşturma düşürüldü.

İstismar suçlamalarıyla ilgili soruşturmayı devam ettirmeyeceğini, mağdur tarafın ifadesinin güvenilir ve ayrıntılı olduğunu, ancak iddia edilen suçun işlendiğini kanıtlayacak yeterli delil bulunmadığını, aradan geçen zamanda delillerin zayıfladığını, Assange'dan ilaveten ifade almanın delil dengesinde önemli değişiklik yaratmayacağını duyuran İsveç Başsavcılığı, soruşturmanın kapatılması kararının temyize götürülebileceğini belirtti.

Julian Assange hakkında İsveç'te açılan istismar soruşturması kapatıldı

İKİ DAVASI ZAMAN AŞIMI NEDENİYLE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Assange'ın İsveç'in başkenti Stockholm'de iki ayrı vakada iki kadına istismar ettiği gerekçesiyle açılan davalar, 2015 ve 2017 yıllarında zaman aşımı nedeniyle düşürülmüştü.

Baştan beri karşılıklı rıza olduğunu savunan WikiLeaks kurucusu, 2012'de İsveç'teki yargı sürecinden ötürü kendini ABD'ye teslim edilmiş bulmamak için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

DOĞRUDAN ABD'YE İADESİNİN YOLU AÇIK

Ancak nisan ayında Ekvador'un sığınma iznini iptalinin ardından İsveç'in iade talebi sürecinde kefaletle bırakılma şartlarını ihlal ettiği ve yargı sürecinden kaçtığı gerekçesiyle karga tulumba elçilikten çıkarılıp tutuklanmıştı.

Julian Assange hakkında İsveç'te açılan istismar soruşturması kapatıldı

İngiltere'de işkenceyle kıyaslanan koşullarda hapiste tutulan Assange, ABD'ye iade edilmemek için mahkemede hukuki mücadele veriyor. İsveç'in soruşturmayı kapatma kararı, Assange'ın doğrudan ABD'ye iadesinin yolunu açtığı yorumlarını beraberinde getirdi.

WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, artık Assange'ın yıllardır uyardığı tehdide odaklanılması gerektiğini, bunun da ABD yönetiminin kendisine karşı savaş açma şeklinde yürüttüğü kovuşturmanın ABD Anayasası'nın birinci ek maddesinin ihlali olduğunu dile getirdi.

Julian Assange hakkında İsveç\'te açılan istismar soruşturması kapatıldı

Son Dakika Dünya Julian Assange hakkında İsveç'te açılan istismar soruşturması kapatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tom Cruise'un eski eşinin röportajı ilişkiyi sonlandırdı
    16:15 Tom Cruise'un eski eşinin röportajı ilişkiyi sonlandırdı

    Tom Cruise'un sosyetik Rus sevgilisi Elsina Khayrova ile ilişkisi sona ermesine rağmen, eski eşi Dmitry Tsetkov'un verdiği röportajın ilişkiyi sonlandırdığı iddia ediliyor. Cruise'un ekibi röportajın yayılmasından rahatsızlık duyuyor ve Cruise'un çekimlerde olduğu için eski eşinin olumsuz açıklamalarıyla uğraşmak istemediğini belirtiyor. Khayrova'nın ilişkinin tekrar alevlenmesi konusunda umutlu olduğu söyleniyor.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Şuşa, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti 2024 olarak seçildi
    15:23 Şuşa, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti 2024 olarak seçildi

    İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ile Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, Azerbaycan'ın Şuşa şehri 2024 yılı için 'İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti' olarak belirlendi. Protokol kapsamında, bilim, kültür, spor, girişimcilik, eğitim gibi alanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek ve Şuşa'nın mücadelesi dünya gençliğine tanıtılacak.


Advertisement