"Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma" dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor - Son Dakika
Ekonomi

"Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma" dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor

Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan Celalettin Sarı isimli çiftçi, 5 yıl önce kivi yetiştirme fikrini ortaya attıklarında "Burada kivi yetişmez" yönünde eleştiri aldıklarını ancak şu anda oldukça iyi verim aldıklarını kivileri, dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

29.09.2021 21:57  Güncelleme: 22:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de 5 yıl önce kivi üretmeye karar veren Celalettin Sarı, bu bölgede kivi yetişmeyeceği yönünde telkin aldıklarını ancak kendilerinin bu olumsuz görüşlere aldırmadan işe koyulduğunu söyledi. Şimdi oldukça kaliteli şekilde üretilen kiviler başta Romanya, Ukrayna ve Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

'Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma' dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor

"STANDARTLARIN ÜZERİNDE BİR ÜRETİM VAR"

Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin, kivi yetiştirilemez denilen bir bölgede yöre üreticisinin yüksek kaliteli kivi üretmeyi başardığını, yakalanan kalite sayesinde de ihracat kapısının aralanıp yüzlerin güldüğünü belirtti. Şahin, "Mersin ili Erdemli ilçesi 850 rakımda Hüsametli Mahallesi'ndeyiz. Kimileri burada kivi olmaz, burada nem yok, buranın ekolojik şartları uygun değil demesine rağmen kaliteli, standartların üzerinde bir kivi üretimi gerçekleştirmiş durumdayız. Üretmiş olduğumuz bu kivilerin şu an için hasadını gerçekleştiriyoruz ve Ukrayna'ya ihraç edilmek üzere Hüsametli Mahallesi'nden pazarlıyoruz. Hasat etmiş olduğumuz kivinin dalında kilo fiyatı 8 TL'dir" dedi.

'Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma' dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor

"YETİŞME BİÇİMİ NEDENİYLE AYRI LEZZETE SAHİP"

Toprak yapısı ve güneşlenme süresinin bölgedeki kiviye ayrı bir lezzet verdiğini anlatan Şahin, "C vitamini bakımından zengin olan kiviler burada kırmızı toprağın zengin bir organik madde yüklü olmasından, aynı zamanda güneşlenme süresinin uzun olmasından dolayı ayrı bir lezzette sahip. Bu da iyi bir tercih sebebi oluyor" diye konuştu.

'Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma' dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor

"BİZE YAPAMAZSINIZ DEDİLER"

Üretici Celalettin Sarı ise, "5 yıl önce buraya kivi bahçesi kurduk. Bazı arkadaşların aksi yönde, burada kivi olmaz demelerine rağmen 3 yıldır meyve alıyoruz. Yetiştirdiğimiz meyveler yüksek kaliteli olmasından dolayı şu anda ihracata gidiyor. Daha itinalı bakımla daha da kaliteli meyveler alacağımızı tahmin ediyoruz" dedi. Erdemli'de bu yıl kivi yetiştirilen yaklaşık 800 dekarda 500 tonun üzerinde ürün bekleniyor. Her yıl üretim sahası artan kivinin yörede hasadının bir ay daha sürmesi bekleniyor.

'Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma' dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor
"Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma" dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma' dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Ahmet Sesigür: TAMAMEN YALAN HABER 2 1 Yanıtla
  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement