Bu siteyi açılış sayfam yap | Favorilerime ekle
 
Kaçırdığınız haberleri kolayca bulun:
 
  ANA SAYFA | POLİTİKA | GÜNCEL | EKONOMİ | SPOR | DÜNYA | MAGAZİN | KÜLTÜR-SANAT
12 Mart 2010 Cuma  


Bafra'da İlk Kez Makina ile Çeltik Ekildi
Samsun'un Bafra İlçesi'nde İlk Kez Makine ile Fideli Çeltik Dikimi Gerçekleştirildi. El Dikimi Yerine Makine ile Dikilen Çeltik Üretiminin Daha Ekenomoik ve Aynı Zamanda Yüzde 20 Daha Fazla Ürün Alınacağı Kaydedildi. 

Haber Yayın Tarihi: 04.07.2009 14:36

Samsun'un Bafra İlçesi'nde ilk kez makine ile fideli çeltik dikimi gerçekleştirildi. El dikimi yerine makine ile dikilen çeltik üretiminin daha ekenomoik ve aynı zamanda yüzde 20 daha fazla ürün alınacağı kaydedildi.

Türkiye'de çeltik üretiminde ilk kez denenmeye başlanan makine ile fideli çeltik dikimine Samsun'un Bafra İlçesi'nde başlandı. İlçeye bağlı Fener köyünde 50 dönümlük bir arazi üzerinde denenen fideli çeltik dikiminden bol verimli ürün bekleniyor. Buğday tarımının ardından 'dikim altı' olarak bilinen ikinci üründe mısır, lahana, karnabahara alternatif olarak düşünülen çeltiğin daha verimli olacağı kaydedildi.

Tarım İl Müdürü Kadir İspirli, Bafra'nın çeltik yetiştiriciliği sıralamasında Türkiye'de toprak yapısı ve iklim şartları ile sıralamaya girecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Tarım Bakanlığı Kırsal Yatırımları Destekleme Programı çerçevesinde Samsun Bafra ilçesinde denenen makine ile fideli çeltik dikimi projesi için 12 lazer ve 2 tane de dikim makinesi verildiğini belirten İspirli, "Hem yetiştiricinin araziden daha fazla ürün almasını, hem 1 yılda iki defa hasat yapabilmesi açısından bunlara önem veriyoruz. Bu konuda desteklerimiz sürecek." dedi.

Fideli çeltik dikimini ilk kez tarlasında gerçekleştiren Şükrü Derebey ise, serpme usulü eski sistem çeltik dikiminin yanında fideleme usulünden daha fazla verim beklediklerini söyledi.

Bafra'da bir ilki gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Derebey, "Buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak genelde lahana, mısır ve karnabahar ekerdik. Bu sene de ne ekeceğiz diye düşünürken, böyle bir proje teklifi ile karşı karşıya kaldık. Serpme usulü ekimde dönüm başına 25-30 kilo tohum ekerken, fideleme usulü ekimde dönüm başına 3-5 kilogram arasında tohum kullandık.Yetkililer, dönüm başına 800 ile bin 100 kilogram arası ürün alacağımızı söylüyor. Bu konuda bizi aydınlatmaları sonucu fideli dikime karar verdik. Diğer ekimlerin zahmeti ve masrafı çok oluyor. Fideli çeltik ekiminin hem zahmeti az, hem de ekonomik masrafı az. Beklenen verimi alabilirsek, ikinci ürün olarak çeltiğe dönebiliriz." diye konuştu.

Fideli çeltik dikimi makinesinin Türkiye getirilmesini sağlayan BARTAM Şirketi yetkilileri de; fideleme usulü çeltik dikimi ile dönüm başına 44 TL ekimden kâr sağlanıp, zirai mücadele ve az işçilikle birlikte üretim giderlerinde yüzde 48'e varan oranda bir düşüş sağlanacağını kaydetti.

(CİHAN)
 



 
 
Son Dakika EKONOMİ Haberleri 
 
 
  ÇOK OKUNAN HABERLER
Başkentte Ulaşımda İndirime Son
Ankara Minibüsçüler Odası Başkanlığının Ukome Kararına İlişkin Açtığı Davada Yürütmeyi Durdurma Kararı Verildi.
İhbarı Yapan E-Posta İncelemede
Bir İhbar Üzerine Soruşturulan Askeri Mühimmat Yüklü Kamyon ile İlgili Elektronik Posta İncelemeye Alındı.
Mayın Patlaması: 1 Çocuk Öldü
Şırnak'ın Uludere İlçesinde, Çocukların Yerde Bulduğu Mayının Patlaması Sonucu Çocuklardan Biri Öldü, Diğeri Yaralandı.
Elektronik İhale Dönemi
1 Yıl İçinde Tüm Sektörlerde Elektronik İhale Dönemine Geçilecek.

'Bu Kararlar Nasıl Alınıyor İyi Biliriz'
Gül, İsveç'in Soykırım Kararıyla İlgili, 'Bu Kararların Nasıl Alındığını Biz Çok İyi Biliriz. Hiçbir İtibarı Yok' Dedi.
Erdoğan'dan Depremzedelere Müjde
Erdoğan, Depremden Etkilenen Bölgeyi Gezdi ve 'Ramazan Bayramı'na Kadar Konut Sorununu Çözeceğimize İnanıyorum' Dedi.
Erdoğan Deprem Bölgesinde
Erdoğan, Depremden En Fazla Etkilenen Elazığ'ın Kovancılar İlçesine Bağlı Okçular Köyüne Geldi.
Ruhban Okulu Taleplerini Makul Buluyoruz
Arınç, Fener Rum Patrikhanesi'nin Heybeliada Ruhban Okulu'nun Açılması Yönündeki Taleplerini Makul Bulduklarını Söyledi.

(C) SonDakika.Com
Yeni Medya Elektronik Yayıncılık Ltd Şti.
Hakkımızda | İletişim

Sondakika.Com, AA Anadolu Ajansı Abonesidir  Sondakika.Com, İHA İhlas Haber Ajansı Abonesidir  Sondakika.Com, CİHAN Haber Ajansı Abonesidir 
Son Dakika .com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. Portalımızda yayınlanan diğer haberler ise, kaynak gösterilmek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir. 12.03.2010 06:52:03
  ANA SAYFA | POLİTİKA | GÜNCEL | EKONOMİ | SPOR | DÜNYA | MAGAZİN | KÜLTÜR-SANAT
  Buradasınız : SON DAKİKA HABER: Bafra'da İlk Kez Makina ile Çeltik Ekildi