| Fener Rum Patriği Bartholomeos: İki Komşu Milletin Barış ve Huzur İçerisinde Yaşamasını Temenni Ediyoruz |
| Bursa'nın Mudanya İlçesine Bağlı Zeytinbağı (Trilye) Beldesindeki Ayine Katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yunanistan-türkiye İlişkilerinin Dostluk İçerisinde İlerlediğini Söyledi. |
|
Haber Yayın Tarihi: 02.07.2009 14:55 |
Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Zeytinbağı (Trilye) beldesindeki ayine katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin dostluk içerisinde ilerlediğini söyledi. Fener Rum Patriği gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İki millet, iki komşu ülke, Türk ve Yunan halkının her zaman Ege'nin iki kıyısında barış huzur içerisinde yaşamalarını temenni ediyoruz'' dedi.
Trilye'de geçmiş dönemde kilise olarak da kullanılan ve restorasyonu yapılan Faruk Çelik Kültür Merkezi adlı tarihi binada düzenlenen ayine katılmak üzere Bursa'ya gelen Fener Rum Patriği, Hristiyan cemaatiyle sohbet etti. Duvardaki Hazreti İsa resmini öpen Bartholomeos, Yunanistan'ın başkenti Atina ve Zeytinbağı Belediyesi'nin 'kardeşlik' protokolu imzaladığını hatırlattı. Atina yakınındaki Rafina ilçesinden gelen yaklaşık 40 kişinin katılımıyla düzenlenen ayin 1.5 saat sürdü. Ayinin ardından Bartholomeos, elini öpen cemaate küçük ekmek parçası dağıttı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bartholomeos, Zeytinbağı'na zaman zaman geldiğini söyledi. Yöre halkının çok misafirperver olduğuna vurgu yapan Fener Rum Patriği şunları söyledi: "Eski Trilyelilerin çocuklarının, torunlarının buraya gelmeleri, onlar için büyük bir sevinç vesilesidir. Çünkü atalarını hatırlıyorlar, onların mezarlarında dua ediyorlar. Herkes kendi kökleriyle bağlıdır. Bu, insanın vicdanından, içinden gelen bir duygudur ve burada çok büyük bir hoşgörü ve misafirperverlik buldukları için gerek Atina'dan gerekse Rafina'dan belediye başkanları başta olmak üzere büyük bir misafir kafilesi geldi. Patrikhaneye haber geldi; '1 -2 Temmuzda Trilye'de olacağız. Aldığımız izne istinaden bir kısa ayin yapacağız. Teşrif edebilirseniz çok mutlu oluruz.' Ben de kalktım, geldim ve çok mutluyum. Çünkü Trilye çok güzel bir yer, insanları çok cana yakın. Tam hatırlamıyorum ama ya dört ya da beşinci gelişim buraya, fakat her gelişimde duygulanıyorum, seviniyorum. Belediye başkanınız başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Atina'ya yakın olan Rafina şehri bildiğim kadarıyla kardeş şehir ilan edilmiş Trilye'yle. Belediye başkanları arada sırada buluşup dostane ilişkilerini geliştiriyorlar. İki millet, iki komşu ülke, Türk ve Yunan halkının her zaman Ege'nin iki kıyısında barış, huzur içerisinde yaşamalarını temenni ediyoruz ve daha geniş olarak Balkanlar'da ve bütün dünyada barışın daimi tesisi için dua ediyoruz. Barış ve huzur istiyoruz."
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin önümüzdeki haftalarda Türkiye'yi resmen ziyaret edeceğini açıkladı. Patrik, "İki ülke arasındaki dostluk gelişiyor. Bu ziyaretin de Türk-Yunan ilişkilerinin daha da gelişmesine katkı sağlamasını diliyoruz. Hepimiz, her zaman, her yerde barış ve dostluk için dua etmeliyiz. İki ülke insanı da bunu istiyor" dedi.
Ayinin ardından tarihi binadaki çalışmaları da inceleyen Bartholomeos beldedeki mezarlıkla, Mudanya'ya bağlı Dereköy'de bulunan bir kiliseyi ziyaret ettti. Belde sakinleri, Zeytinbağı'ndan 1924 yılındaki nüfus mübadelesinde çok sayıda kişinin Yunanistan'a göç ettiğini, Girit ve Selanik'ten gelen göçmenlerin beldeye yerleştirildiğini söyledi. (CİHAN)
|
|
|
 |
Son Dakika Haberleri |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|