Yüzyılın Deneyine KKTC'de Ydü Süper Bilgisayar'ından Büyük Katkı |
|
KKTC'de Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Fahrettin Sadıkoğlu, üniversitenin 19 Ekim 2008 tarihinde YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi yüzyılın deneyi olarak bilinen ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından yürütülen Büyük Hadron Çarpıştırıcısından (Large Hadron Collider-LHC) deneyine katkı verdiklerini söyledi.Prof.Dr.Fahrettin Sadıkoğlu, CERN'de 'Higgs Boson' adı verilen atomaltı parçacığının izinin bulunduğunu belirterek, Yakın Doğu Üniversitesi'nin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bu araştırmada yer aldığını belirtti.Prof.Dr.Sadıkoğlu Yakın Doğu Üniversitesi süper Bilgisayarları'nın yakın coğrafyada ki en büyük ve en hızlı bilgisayar olduğunu bu deneyin de sonuçlarının analizi için süper bilgisayarlara ihtiyaç duyulduğunu, gelen sonuçların ardından merkeze gönderildiğini kaydetti.
KKTC'de Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, üniversitenin 19 Ekim 2008 tarihinde YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi yüzyılın deneyi olarak bilinen ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından yürütülen Büyük Hadron Çarpıştırıcısından (Large Hadron Collider-LHC) deneyine katkı verdiklerini söyledi.
Prof.Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, CERN'de 'Higgs Boson' adı verilen atomaltı parçacığının izinin bulunduğunu belirterek, Yakın Doğu Üniversitesi'nin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bu araştırmada yer aldığını belirtti. Prof.Dr. Sadıkoğlu Yakın Doğu Üniversitesi süper Bilgisayarları'nın yakın coğrafyada ki en büyük ve en hızlı bilgisayar olduğunu bu deneyin de sonuçlarının analizi için süper bilgisayarlara ihtiyaç duyulduğunu, gelen sonuçların ardından merkeze gönderildiğini kaydetti.
CERN'deki bilim adamları, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve 'Higgs Boson' adı verilen atomaltı parçacığının izini bulduklarını ancak, elde edilen verilerin keşif olarak nitelenemeyeceğini açıkladı. Cenevre yakınlarındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (BHÇ) yürütülen iki deneyden ATLAS'ın sorumlusu Fabiola Gianotti, düzenlenen basın toplantısında 126 giga elektron volt (GeV) aralığında sinyal aldıklarını söyledi. 14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar tutarındaki deney sırasında 27 kilometrelik tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor. Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi amaçlıyor.
Bilim adamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığı diye adlandırılan parçacıkların varlığını kanıtlamaya çalışıyor.Fizikçi Peter Higgs'in, temel parçacıkların kütle kazanmasını açıklayan kuramından adını alan 'Higgs Bosonu', 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon Lederman tarafından 'Tanrı parçacığı' olarak da adlandırılmıştı.
Dolar, Proton, Kıbrıs, Avrupa, Cenevre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
-
İşte Hükümetin Memura Son Teklifi
Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumu başladı.
-
Avşar Kızı Fena Yakalandı!
Girne'de kulübe giden Helin Avşar, erkek arkadaşıyla Dj kabininde samimi şekilde görüntülendi.
-
Sonunda Canlı Yayında Bunu da Gördük!
"Tarihin Arka Odası" programında yaşanan ilginçliklere bir yenisi daha eklendi.
-
Memur Zammında Flaş Gelişme!
Bakan Çelik, memurlarla zam pazarlığına oturan hükümetten bir teklif daha geleceğinin sinyalini verdi.
-
Gidip Gitmeyeceğini Açıkladı!
Sarı-Lacivertliler'de iç transferde tüm dikkatler Emre Belözoğlu'nun üzerinde.
-
Evlilikte Mutlu Olmak İçin Bunları Yapın
Evliliğinizin uzun ömürlü olmasını ve mutlu bir beraberliğe dönüşmesini istiyorsanız bu habere bir göz atın...
-
"Sayın Öcalan" Artık Suç Değil!
Yargıtay, Öcalan için "sayın", PKK'lılar için "gerilla" diyen Hatip Dicle ve Selim Sadak'a verilen hapis cezasını bozdu.
-
Muhteşem Doğa Olayı
Pazar günü meydana gelen yarım güneş tutulması görenleri kendisine hayran bıraktı.







