1. Dünya Savaşında Kafkas Cephesi Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

1. Dünya Savaşında Kafkas Cephesi Sempozyumu Sona Erdi

Erzurum'da düzenlenen 100. Yılı Münasebetiyle 1. Dünya Savaşında Kafkas Cephesi Uluslararası Sempozyumu sona erdi.

27.09.2014 09:39  Güncelleme: 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da düzenlenen "100. Yılı Münasebetiyle 1. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi Uluslararası Sempozyumu" sona erdi.

Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı işbirliğiyle Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun Değerlendirme Oturumunda Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmudov, bu sempozyumun çok verimli geçtiğini belirtti.

Mahmudov, 1. Dünya Savaşı'nda özellikle Kafkas Cephesinde çok yaralar alan Doğu Anadolu Bölgesi'nin böyle bir konferansa ev sahipliği yapmasından çok memnun olduğunu ifade ederek, "Bu konferans İstanbul'da, Ankara'da ya da başka bir yerde düzenlense bu kadar etkili olmazdı. O dönemin acılarının yaşandığı yer burası, o dehşetli soykırımların yaşandığı yer burası" dedi.

Türk halklarının tarihi birleşerek yarattığını vurgulayan Mahmudov, "Türk halkları birlikte tarih yaratmışlar, o tarihte birleşerek kahramanlık yazmışlar. Bundan sonra da birleşerek tarih yazmalıyız. Azerbaycan'da çok kıymetli tarihi senetler var. Bu belgeleri, senetleri birlikte araştırmalıyız" diye konuştu.

Mahmudov, öncelikle Kafkasya'nın 1. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasındaki yapısının araştırılması gerektiğini dile getirerek, soykırım belgelerinin açıklanması gerektiğini söyledi.

Bölgenin savaş öncesi ve savaş sırasında demografik yapısının dünyaya duyurulması gerektiğini ifade eden Mahmudov, şunları kaydetti:

"O yıllarda bütün Osmanlı nüfusundan daha çok Ermeni'nin bu bölgede yaşadığı söylendi. Bu rakamı 5-6 milyona çıkardılar, o dönem bu bölgede o kadar ahali yaşamıyordu. Bu bölgede kimin ne kadar nüfusu vardı araştırılmalı. Kimin soykırıma uğradığı belgelenmeli. Bu meseleye dikkat çekmeliyiz. Ermeniler, bütün dünyaya soykırıma uğradıklarını duyurdu. Ermenilerin Karabağ'da, Hocalı'da yaptığı cinayetleri de açıp göstermek lazım. Bu soykırımı, bu cinayetleri açıklamak lazım. Biz bir millet iki devletiz. Tarihi birlikte yazmalıyız."

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Ali Beyhan da 1. Dünya Savaşı'nın 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olduğunu ifade etti. Sempozyumun çok verimli geçtiğini belirten Beyhan, katılımcılara teşekkür etti. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Dünya Savaşında Kafkas Cephesi Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement