1'inci Barajlar Kongresi - Son Dakika
Güncel

1'inci Barajlar Kongresi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerin önemine dikkati çekerek, "Türkiye enerjisinin yüzde 73'ünü ithal ediyor."

11.10.2012 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerin önemine dikkati çekerek, "Türkiye enerjisinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Bu bakımdan yılda yaklaşık 55 milyar dolarlık döviz ödüyoruz. Cari açığımızın bir kısmı da enerji ithalatından kaynaklanıyor. Cari açık bu yolla aşağı çekilecek ve 15-20 milyar dolarlık doğalgaz ithalatı önlenecek" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'I. Barajlar Kongresi'ne katıldı. Kongreye, Bakan Eroğlu'nun yanı sıra Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, barajlar, hidroelektrik santraller ve su yapılarının planlama, tasarım ve proje hizmetlerini ve inşaatlarını yapan özel sektör yatırımcıları ile görevli kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Eroğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, "643 milimetre ortalama bir yağış var. Ama bu yağış miktarı, bölgelere, mevsimlere hatta yıllara göre değişiklikler gösterebiliyor" dedi.

Suyun biriktirilmesi gerektiğine dikkati çeken Eroğlu, suyun biriktirilmemesi halinde Türkiye'de içme, kullanma ve sulama suyunun verilemeyeceğini söyledi. Eroğlu, "Şu anda kullanabileceğimiz yaklaşık 112 milyar metreküp yılda. Bunun yaklaşık olarak yüzde 73'ünü sulamada kullanıyoruz, yüzde 7'si kadarını içme ve kullanma suyu, bir kısmını da sanayi suyu olarak kullanıyoruz" diye konuştu.

Şu ana kadar 44 milyar metreküp suyun bir kısmının sulamada kullanıldığını belirten Eroğlu, mevsime göre yağmur sularının biriktirilmesi gerektiğine işaret etti. "Türkiye'de barajları keyif için yapmıyoruz. Barajların yapılması bir mecburiyettir" diyen Eroğlu, barajların yapımına devam edileceğini ve şu ana kadar Devlet Su İşleri'nin büyük barajların yapımında etkin rol oynadığını söyledi. Eroğlu, hidroelektrik santrallerin önemine dikkati çekerek, "Türkiye enerjisinin yüzde 73'ünü ithal ediyor. Bu bakımdan yılda yaklaşık 55 milyar dolarlık döviz ödüyoruz. Cari açığımızın bir kısmı da enerji ithalatından kaynaklanıyor. Suyumuz akıyor, yerli kaynaklar var ama biz sadece 'bakmışız" diye konuştu.

Hidroelektrik santrallerin yapımın çok önemli olduğunu yineleyen Eroğlu, cari açığın bu yolla aşağı çekileceğine ve en azından 15-20 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önleneceğine dikkati çekti. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde taşkınlardan korunmak için hidroelektrik santrallerin çok büyük öneminin olduğunu belirten Eroğlu, hidroelektrik santralinin yapımından sonra Trabzon'daki Solaklı vadisinin muhteşem bir alana dönüştürüldüğünü söyledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 1'inci Barajlar Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement