1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü - Son Dakika
Güncel

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türki·ye üzeri·nde ki·rli· oyunlar oynanmasına, huzur, bi·rli·k ve beraberli·ği· bozmaya çalışanlara karşı bi·r, iri ve diri olmaya devam edeceklerini belirterek, "Darbelere, muhtıralara, operasyonlara ve bütün anti·demokrati·k müdahalelere karşı di·mdi·k ayakta durduk. HAK-İŞ olarak her koşulda demokrasi·den yana taraf olduk, olmaya devam edeceği·z. Bu nedenle daha güçlü demokrasi· i·çi·n yeni· ve si·vi·l bi·r anayasa di·yoruz." dedi.

01.05.2016 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türki·ye üzeri·nde ki·rli· oyunlar oynanmasına, huzur, bi·rli·k ve beraberli·ği· bozmaya çalışanlara karşı bi·r, iri ve diri olmaya devam edeceklerini belirterek, "Darbelere, muhtıralara, operasyonlara ve bütün anti·demokrati·k müdahalelere karşı di·mdi·k ayakta durduk. HAK-İŞ olarak her koşulda demokrasi·den yana taraf olduk, olmaya devam edeceği·z. Bu nedenle daha güçlü demokrasi· i·çi·n yeni· ve si·vi·l bi·r anayasa di·yoruz." dedi.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Kent Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla düzenlenen mitingde konuşan Arslan, örgütlenmenin, toplumsal barışın, bi·rli·kteli·ği·n ve demokrasi·ni·n temel taşı olduğunu söyledi.

Sendikaların öcü, rakip ve düşman olmadığını belirten Arslan, i·ş verenlerin ön yargılarını terk etmesi gerektiğini, sendi·kaların, emeği·n temsi·lci·si· ve çalışma hayatının ortakları olduğunu kaydetti.

Arslan, toplu pazarlık ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini, vefakar ve cefakar emekçi·leri· olarak bunu hak ettiklerini vurgulayarak, "Bu meydanı varlıklarıyla anlamlı kılan, bu bahar gününde, alın teri·ni· i·ş yeri·nden alanlara taşıyan

yi·ği·t emekçi·ler, Türki·ye'ni·n aydınlık dolu geleceği· i·çi·n, mi·lleti·mi·zi·n, ülkemi·zi·n yeni·den bi·r dünya gücü olması i·çi·n, Türki·ye üzeri·nde ki·rli· oyunlar oynanmasına,

huzurumuzu, bi·rli·k ve beraberli·ği·mi·zi· bozmaya çalışanlara karşı bi·r olmaya, i·ri· olmaya, di·ri· olmaya devam edeceği·z." diye konuştu.

Terör saldırılarında şehit olanlara Allah'tan rahmet, millete baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar dilediklerini vurgulayan Arslan, "Buradan bi·r kez daha haykırıyoruz, şehi·tler ölmez vatan bölünmez. Terörün bi·r an önce son bulmasını i·sti·yoruz. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuz i·çi·n buradayız. Türki·ye'ni·n devleti·, mi·lleti· ve kurumlarıyla bi·r bütün hali·nde terörle mücadele konusunda daha akti·f ve etki·n çalışmaları hayata geçi·receği·ne olan i·nancımızı vurgulamak i·çi·n Sakarya'dayız. Hak-İş olarak, 40 yıldır hak dedi·k, adalet dedi·k, demokrasi· dedi·k… darbelere, muhtıralara, operasyonlara ve bütün anti·demokrati·k müdahalelere karşı di·mdi·k ayakta durduk." ifadelerini kullandı.

Arslan, HAK-İŞ olarak her koşulda demokrasi·den yana taraf olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini, bu nedenle daha güçlü demokrasi· i·çi·n yeni· ve si·vi·l bi·r anayasa istediklerini aktardı.

HAK-İŞ olarak, Türkiye'ye ve geleceğine güvendiklerini, Orta Doğu, Afri·ka ve Asya başta olmak üzere dünyanın neresi·nde olursa olsun, savaşa, çatışmaya ve soykırımlara son veri·lmesi·ni· istediklerini dile getiren Arslan, başta Suri·ye, Fi·li·sti·n, Irak, Doğu Türki·stan, Myanmar olmak üzere dünyanın gözleri· önünde yaşanan katli·amları kınadıklarını belirtti.

Arslan, HAK-İŞ olarak, Mevlana'nın söyledi·ği· gi·bi·, "Bu dünyaya, ayırmaya, bölmeye,

parçalamaya gelmedi·k. Bi·z, parçaları onarmaya, bi·rleşti·rmeye, dağılanları toplamaya, i·nsanlar arasında köprü olmaya geldi·k" anlayışını eksen aldıklarını ve bu anlayışları doğrultusunda ezi·len ve susturulmak i·stenen masum ve mazlum i·nsanların yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini haykırdıklarını anlattı.

Yüzyılın yükselen değerleri·ni·n geri·si·nde kalmadan,

aksi·ne bu değerlere yerelle küreseli· bi·rleşti·ren yeni· yorumlar geti·rdi·klerini, emekçi·leri·n, mağdurların, mazlumların vi·cdanı olduklarını, sendi·kacılıkta erdem vurgusu yaparak i·lerledi·klerini ifade eden Arslan, bugün, emeği·n,

alın teri·ni·n, mağdurun,

hak ve özgürlük i·hlalleri·ni·n olduğu her yerde HAK-İŞ'i·n onurlu duruşu ve mücadelesi·nin devam edeceğini aktardı.

Arslan, nerede bi·r hüzün, zulüm, haksızlık varsa HAK-İŞ'in, zali·mleri·n, çağdaş fi·ravunların, nemrutların karşısında İbrahi·m, Musa gi·bi· durmaya devam edeceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü bi·zi·m i·ddi·amız var, davamız var, derdi·mi·z var. Bugün bütün emekçi·lere ulaşma zorunluluğumuz var. Örgütlenemeyen bütün emekçi·leri·n üzeri·mi·zde hakkı olduğunu düşünüyoruz. Kısacası alın teri· akıtan bütün emekçi· kardeşleri·mi·, Sakarya'dan, 1 Mayıs alanından, sendi·kalı olmaya davet edi·yorum. Tüm i·ş kollarındaki· sendi·kalarımızla si·zleri· kucaklamaya, si·zleri·n sorunlarını çözmek i·çi·n mücadele etmeye HAK-İŞ olarak varız. Değerli· emekçi·ler,

bugün yeni· bi·r dünyanın, yeni· bi·r Türki·ye'ni·n ve erdemli· bi·r sendi·kal i·nşanın gün dönümü olacaktır."

Türki·ye'yi, dünyayı, mazlum, mağdur ve masumları dert edi·nenleri selamlayan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sizleri HAK-İŞ adına, tüm emekçi·ler adına, en sami·mi· duygularla en deri·n bağlarla, en i·çten muhabbetle selamlıyorum. İşi·ni·z veri·mli·, emeği·ni·z bereketli·,

duruşunuz güçlü olsun. Yönünüz dosdoğru, yarınınız aydınlık olsun. Bu vatan topraklarında varlığımızı sabi·t ve anlamlı kılan,

bağımsızlığımızı çi·ğnetmedi·ği· gi·bi·, emeği·mi·zi·n de onurunu çi·ğnetmeyen Sakarya'nın şahsında, tüm Anadolu emekçi·leri·ne şai·ri·n di·li·yle sesleni·yorum, 'Yol onun, varlık onun, geri·si· hep angarya. Yüz üstü çok süründün ayağa kalk Sakarya.' Şu muhteşem tablo gösteri·yor ki·, Sakarya bugün emeği·yle alın teri·yle HAK-İŞ'le ayağa kalkmıştır. Yaşasın bi·rli·k ve mücadelemi·z, yaşasın emek ve dayanışma günümüz, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın HAK-İŞ, yaşasın Türki·ye."

Kutlama programından notlar

HAK-İŞ tarafından düzenlenen kutlama programına AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Hizmet-İş Sendikasının Kurucu Genel Başkanı ve 22 ve 23. dönem AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de katıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Sakarya'da kutlamak için 32 ilden HAK-İŞ'e bağlı sendikaların üyeleri 370 otobüsle Adapazarı ilçesine geldi. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kutlamalara, güvelik önlemleri kapsamında 6 ilden takviye polis ekipleri de geldi.

Kutlama programının yapılacağı Adapazarı Kent Meydanı'na gelen işçiler, arama noktalarından geçerek alana girdi. Bazı işçilerin eşleri ve çocuklarıyla alana geldiği gözlendi.

HAK-İŞ'e bağlı sendikaların üyeleri gruplar halinde davul, zurna eşliğinde yerlerini alırken, ellerinde sendika ve Türk bayrakları taşıdı.

İşçilerin ellerinde "Beni sendikamdan ayırma", "Emeğe saygı insana saygı", "Anayasak değil Anayasa", "Teröre hayır", "5620 Sayılı Kanun kaldırılsın", "İşçi sendika omuz omuza" gibi pankartlar taşıdıkları görülürken, zaman zaman "İnadına HAK-İŞ, inadına sendika", "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın HAK-İŞ", "Taşeronun hakkı kadroda saklı", "Teröre hayır, kardeşliğe evet" sloganları atıldı.

Programın resmi açılışı öncesi işçiler davul, zurna eşliğinde halay çekti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ile Grup Yürüyüş, konser verdi. ÖZ GIDA-İŞ Sendikası'nın halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

DİYANET-SEN Sakarya Şube Başkanvekili Yusuf Ziya Hünerli'nin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda, Recep Bişkin ile Sümeyra Uzun, 1 Mayıs bildirisini okudu.

Konuşmaların ardından HAK-İŞ Başkanı Arslan, federasyona bağlı sendikaların temsilcileri ve diğer protokol üyeleriyle güvercin uçurup, sahneden işçilere karanfil attı. Arslan, programın sona ermesinin ardından basın çalışanlarının olduğu platforma giderek, karanfil dağıttı.

Kutlama alanında işçilere simit, peynir ve su ikram edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement