1 Milyar Tonluk Rezervli Bakır Madeninde Devir Hazırlığı - Son Dakika
Ekonomi

1 Milyar Tonluk Rezervli Bakır Madeninde Devir Hazırlığı

1 Milyar Tonluk Rezervli Bakır Madeninde Devir Hazırlığı

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Hüyüklü ile Nadır mahalleleri arasında keşfedilen ve yaklaşık 1 milyar tonluk rezervi ile Türkiye’nin en büyük bakır madeni olan sahanın, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) devredileceği öğrenildi.

15.06.2015 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Hüyüklü ile Nadır mahalleleri arasında keşfedilen ve yaklaşık 1 milyar tonluk rezervi ile Türkiye'nin en büyük bakır madeni olan sahanın, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) devredileceği öğrenildi.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) 2008 yılından beri sürdürdüğü Kahramanmaraş- Osmaniye Polimetal Maden Aramaları projesi çerçevesinde Elbistan-Afşin ve Göksun ilçeleri arasında kalan üçgende keşfedilen bakır madeninin ekonomiye kazandırılması için önemli bir adım atıldı. Hüyüklü-Kayışındere bölgesinde bulunan ve Türkiye'nin en büyük porfiri tip bakır sahasının işletilmeye açılması yönünden büyük bir aşama kaydedildiği MTA'nın 2014 yılı faaliyet raporunda yer aldı. MTA, sahadaki rezerv tespiti ve sondaj çalışmaları sonucunda 750 milyon tonluk bir rezervin bulunduğunu tahmin ettiği sahayı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredileceğini duyurdu.

2008 yılında ilk adımı atılan ve 4 yıl boyunca on binlerce metre sondajın ve karot incelemesinin ardından 2013 yılı sonlarında varlığı netlik kazanan bakır madeninin, magmatik kitle içerisinde yerin 4-5 kilometre altında oluştuğu ancak yer hareketleri dolayısıyla yeryüzüne kadar çıktığı biliniyor. 2010 yılında alınan 6 ayrı ruhsat sahasını barındıran bölgede, Afşin güneyi ile Elbistan batısında yer alan levha dayk karmaşığı içerisinde tektonik hatlara bağlı olarak gelişen damar tipinde cevherleşmeler tespit edildi. Sahada bakır, kurşun, çinko ve altın madenlerinden oluşan yaklaşık 850-950 milyon tonluk rezerv olduğu bilgisi açıklandı. Ancak bu rezerv MTA'nın 2014 yılı faaliyet raporunda 750 milyon ton olarak revize edildi. MTA, 2014 yılı faaliyet raporunda bölgenin başına talih kuşu konduracak ve Türkiye'nin en büyük bakır madeni olan sahada toplamda 30 bin 558 metre sondaj yapıldığını kaydetti. Yine anılan faaliyet raporunda çalışmalar sonucunda bakır ve molibden içeren 500 metre kalınlığında sahanın varlığının da tespit edildiği bilgisine yer verildi.

Ekonomik açıdan milyarlarca dolarlık katkı sunacak sahada 2014 yılı faaliyet raporunda şu ifadeler kullanıldı:

"Proje kapsamında 2014 yılında Hüyüklü/Kayışındere ruhsat sahasında toplam 30 bin 838 m sondaj yapılmış 500 metre kalınlığında Bakır-Molibden cevheri içeren yeni bir saha bulunmuştur. Sahada ortalama yüzde 0.2 (2000 ppm) Bakır (Cu) + Molibden (Mo) tenörlü yaklaşık olarak 750 milyon tonluk görünür+muhtemel bir cevher potansiyeli tespit edilmiştir. Elde edilen bu verilere göre saha, ülkemizin en büyük porfiri tip bakır cevherleşmesidir. Sondajlı arama çalışmaları tamamlanmış olup 2015 yılı Mayıs ayı itibariyle MİGEM'e devri planlanmaktadır."

Türkiye'nin bakır rezervleri noktasında birçok ilki de bünyesinde barındıran Hüyüklü/Kayışındere ruhsat sahası, ülkenin okyanusal yayda keşfedilen ilk sahası. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük porfiri bakır cevherleşmesinin tespit edildiği saha, ülke ekonomisine sağlayacağı katkı ile de ön sıralarda geliyor. Türkiye'ye 100 yıl yetmesi düşünülen bakır madeni barındırdığı rezerv ile de dünyanın sayılı büyük bakır madenleri arasında yer alıyor. Bölgede yaşayan halk, hem ekonomik hem de istihdam alanında ciddi miktarlarda katkı sağlayacak bakır madeninin işletmeye alınmasını dört gözle bekliyor.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün bundan sonraki süreçte atacağı adımların doğrultusunda toprağın altında bekleyen bakır madeninin geleceği şekillenmiş olacak. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 1 Milyar Tonluk Rezervli Bakır Madeninde Devir Hazırlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement