Samsun'da 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Samsun'da 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı

Samsun'da Karadeniz Engeliler Federasyonu'nca (KEF) düzenlenen ve engellilerin sorunlarının değerlendirildiği iki gün sürecek 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı başladı.

18.10.2014 14:52  Güncelleme: 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da Karadeniz Engeliler Federasyonu'nca (KEF) düzenlenen ve engellilerin sorunlarının değerlendirildiği iki gün sürecek 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı başladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce bir süre önce engellilere yönelik yaptırılan Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme, Rehabilitasyon Merkezi ve Kampı'nda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, engelliliğin kolayca sahip olunabileceğini ancak sonuçlarının bir ömür boyu taşındığını anımsattı.

Engelli olmanın bireyi toplumdan soyutlamaması gerektiğini savunan Bakır, şöyle devam etti: "Engellilik hem kendisini hem aile belli zorluklarla karşılaştıran bir durum ama bu demek değildir ki, engelli olan kişi toplumdan soyutlansın, bir binanın içende kalsın ve bağı kesilsin. Bu hiç kimsenin kabullenemeyeceği bir gerçek. Toplumların sosyo ekonomik düzeyleri arttıkça burada farklı ve iyileştirici birçok tedbirler alınıyor. Ülkemde bunlardan biri. Buda beni çok derece memnun ediyor. Çıkarılan yasalar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mızın önemli çalışma dallarından birinin engelliler olması gerçekten son 12 yılda bu alanda büyük adımlarla ilerlememizi sağladı."

KEF Başkanı Selman Saruhan ise çalıştayın başarılı olması temennisinde bulunarak, "Çalıştayımızın amacı, gerek devlet ve gerekse sivil toplum kuruluşları bazında engellilere yönelik yapılan çalışmalara katkı sağlamak, sorunlara yeni çözümler üretmek, yetkilileri ve kamuoyunun dikkatlerini bu çözümlere karşı daha duyarlı hale getirmektir" dedi. Türkiye'de 10 milyon engelli yaşamadığını anımsatan Saruhan, bunların bir kısmının doğum öncesi ve sonrasında, bir kısmının da doğum sırasında meydana geldiğinin bilindiğini vurguladı.Saruhan, engelliliğin ana rahminden başladığını, insan yaşamının dünyada sona erdiği mezar kapısında sona erdiğini, bu aradaki tüm süreçlerde oluşan engelliliğin ise herkesi ilgilendirdiğini kaydederek, "Bu süreçler başta kendimizi olmak üzere çocuklarımızı, eşimizi, torunlarımızı, akrabalarımızı, komşularımızı, vatandaşlarımızı ve dünyayı paylaştığımız tüm insanları ilgilendirmektedir. Biz engelliliğe böyle bakıyoruz" ifadelerini kullandı. Tüm Engelliler Konfederasyonu Başkanı Nedim Kılıç da 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı'nı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.Çalıştaya Türkiye'nin çeşitli illerinden engelli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığını ifade eden Kılıç, "Amacımız burada engelliliği önlemek. Amacımız engelli kardeşlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak" dedi. Kılıç, engellilerin beklentilerinin ülkeye hizmet etmek, üretime katılmak ve bir birey olarak yaşantılarını sürdürmek olduğunu vurgulayarak, "Engellilerin beklentisi en güzel şekilde ülkeye hizmet etmek, gelir kaynağı sağlamak ve üretim yapmak. Bizim en büyük isteğimiz bu. Bütün ülkedeki gönül dostlarına yetkilileri şunu söylüyorum; 'Bize acımayın. Bize hiç kimse acıyarak ne ekmek uzatsın ne de iş uzatsın. Biz bu ülkede bir birey olduğumuzu beraber olduğumuzu hiç kimsenin unutmamasını istiyoruz. Bizim önümüzdeki engeli yeter ki kaldırsınlar' diyorum" şeklinde konuştu.

Çalıştay koordinatörü eğitimci yazar Nedim Kılıç ise engellilerin haklarının gasbedilmemesi adına öncelikle toplumda engelsiz insanların engellilere sahip çıkması gerektiğini savundu.Engellilere sunulan hakların insan hakları açısından değerlendirilmesi gerektiğini ve bir lütuf olarak görülmemesini belirten Kılıç, söz konusu hakların engellilerin hakkı olduğunu bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından çalıştayda, engellilerin eğitim sorunları ve çözüm önerileri, engellilerin istihdam sorunları ve engellilerin sosyal yaşama intibaklarında sorunları ve çözüm önerileri gibi ana başlıklar ele alınacak. Çalıştay sonunda ise komisyon çalışmaları sonrası ortaya çıkacak Çalıştay Sonuç Bildirisi basınla paylaşılacak.Çalıştaya, Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, Canik Belediye Başkanı Osman Genç ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, engelliler ve davetliler katıldı.

Samsun\'da 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Samsun'da 1. Ulusal Engelliler Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı
    12:45 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, hububat ve haşhaş ekili araziler ile meyve bahçelerinde ürün hastalık ve zararlı kontrolleri gerçekleştirdi. Bu kontroller sırasında erken ve geç ekimi yapılan buğday, arpa, yulaf ekili arazilerde ürünlerin gelişimi ve fenolojik muayeneleri yapılarak yetiştiricilere bilgilendirme yapıldı. Ayrıca inceleme yapılan bölgelerdeki kiraz ağaçları da incelenerek eksiklikler ve çiçeklenme durumları yerinde görüldü.

  • Ahmed Ildız, Giresunspor maçında sahalara dönüyor
    12:44 Ahmed Ildız, Giresunspor maçında sahalara dönüyor

    Göztepe'nin oyuncusu Ahmed Ildız, Şanlıurfaspor maçında sakatlanmıştı. Ancak 40 günlük tedavi sürecinin ardından Giresunspor maçında tekrar forma giymesi bekleniyor.

  • Trabzon Of ilçesinde muhtarlar için tanışma toplantısı düzenlendi
    12:43 Trabzon Of ilçesinde muhtarlar için tanışma toplantısı düzenlendi

    Trabzon'un Of ilçesine bağlı mahallelerin muhtarları için tanışma toplantısı düzenlendi. Kaymakam Yiğit Yaşar Demirer, Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ve diğer ilçe yetkililerinin katıldığı toplantıda, göreve seçilen muhtarlar tebrik edildi ve beş yıl boyunca güzel hizmetler yapacaklarına inanıldığı belirtildi.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    12:43 İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • 'Anı olarak kalsın' diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı
    12:42 'Anı olarak kalsın' diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı

    Sakarya'da bir evin içerisinde 'anı olarak kalsın' diye kaydedilen uyuşturucu ortamı görüntüleri sosyal medyaya düştü. Emniyet ve valiliğin etiketlenerek paylaşıldığı videoların ardından polis ekipleri harekete geçti. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri olayı araştırıyor.

  • Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor
    12:42 Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor

    Kemer Belediyesi ve bir otelin iş birliğiyle düzenlenecek programda, tur operatörleri temsilcileriyle turizmdeki gelişmeler ve projeler hakkında fikir alışverişi yapılacak.

  • Kırklareli'nde hafif ticari araç dereye devrildi, 2 kişi yaralandı
    12:41 Kırklareli'nde hafif ticari araç dereye devrildi, 2 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde meydana gelen trafik kazasında, hafif ticari aracın dereye devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Egemen K. (25) idaresindeki araç, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle dereye devrildi. Olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sürücü ve araçta bulunan Sıla D. (25), sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı
    12:39 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Madenlerde Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu'nda yaptığı konuşmada, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetiminin yapıldığını bildirdi. Bayraktar, maden denetimlerini artırdıklarını ve 2023'te 8 bin 828 denetim yapıldığını belirtti. Ayrıca, madencilerin çalışma şartlarının iyileştirildiğini ve maaşlarının asgari ücretin iki katı olduğunu ifade etti. Bayraktar, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlık hedefine ulaşması gerektiğini söyledi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Birim Ziyaretlerinde Belediyeciliği Aşkla Sorunlara Odaklanmak Olarak Tanımladı
    12:39 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Birim Ziyaretlerinde Belediyeciliği Aşkla Sorunlara Odaklanmak Olarak Tanımladı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birim ziyaretlerinde belediyeciliği aşkla sorunlara odaklanmak olarak tanımladı. Göreve başlamasının ardından hızlı bir şekilde teşkilat yapılandırması yapan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, her gün farklı birim müdürlükleriyle bir araya gelerek brifing almaya devam ediyor.


Advertisement