1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi - Son Dakika
Güncel

1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi

1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'nin sonuç raporunda, siyasi partilere, programlarının merkezinde çocuğa daha çok yer vermeleri önerildi.

17.04.2015 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'nin sonuç raporunda, siyasi partilere, programlarının merkezinde çocuğa daha çok yer vermeleri önerildi.

Marmara Belediyeler Birliği Şehir Planlama ve Tasarım Merkezi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi'nin ardından hazırlanan raporda, çocukların istek ve görüşlerine yer verildi.

Raporda, iki gün süren kongrede çocuk hakları, yaşanabilir bir mahalle, yerel yönetimlerin çocuğun eğitimine, bilime, kültür ve sanata katkısı, dezavantajlı, ihmal ve istismara uğramış çocuklar için yapılması gerekenler, çocukla iletişim ve medya, çocukların sokaklarda oynayabilmesi için yapılması gereken konuların ele alındığı bildirildi.

Patates baskısı gibi birbirinin aynısı değil, coğrafi ve kültürel özelliklere göre özgün sokakların oluşturulması istenen raporda, güvenli olduğu takdirde çocukların bakkala gönderilmesinin hem öz güveni artıracağı hem de mahalleliyle kaynaşmanın sağlanacağı kaydedildi.

Okul bahçelerinin otopark değil, oyun alanları olarak kullanılmasının önemine işaret edilen raporda, çocukların hayvan ve doğayı keşfetmesi, ağaçları yalnızca kartonlarda, televizyonlarda, hobi bahçelerinde değil, kentin içinde görmelerinin gerekliliği aktarıldı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında çocukların isteklerinin de sorulması istenen raporda, çocukların şu isteklerine yer verildi:

"Sağlıklı da olsak engelli de olsak biz çocuğuz ve sağlıklı-engelli ayrımı yapılmadan hep bir arada yaşamak istiyoruz. Birbirimizi tamamlayabilir ve birbirimize destek olabiliriz. Seçimler sınav dönemimize denk geliyor, eğer bu ülkenin geleceği bizsek sesli propaganda istemiyoruz. İktidar ve muhalefet partileri hiç değilse bu konuda bizim için uzlaşsın. Her yere parti bayrakları asılıyor, bu binlerce ağacın katledilmesi demek. Bundan vazgeçilsin. Biz siyaset yapmıyoruz, en saf duygularımızla talep ediyoruz. Partiler, programlarının merkezinde çocuğa daha çok yer versin. Bizler küçük değiliz, beynimiz en az büyükler kadar büyük. Bize akıllı telefon, tablet değil, enerjimizi atabileceğimiz sokaklar ve parklar sunulsun."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement