10 Bin Kişiye İş Müjdesi - Son Dakika
Ekonomi

10 Bin Kişiye İş Müjdesi

10 Bin Kişiye İş Müjdesi

Yeni iş kanununun yürürlüğe girmesiyle 10 bin kişiye istihdam kapısı açıldı.

23.09.2012 13:34  Güncelleme: 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haziran ayında kabul edilen Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm iş yerlerine önemli yükümlülükler getirecek. Kanunun bunun yanı sıra İş Güvenliği Uzmanlığı alanında yaklaşık 10 bin kişiye de istihdam sağlaması bekleniyor.

Kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanları kapsama aldı. Böylece 1.4 milyon işletmeyi ve 11 milyon çalışanı kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işveren ve çalışanın yanı sıra aynı zamanda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına sorumluluklar yükleniyor. Öte yandan işverene maddi ve manevi tazminat, çalışana işi durdurma ve iş akdini fesih yetkisiyle birlikte iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanına yapacakları herhangi bir ihmal sonucunda yetkilerinin askıya alınması ve yetki iptali gibi sonuçlar doğuruyor.

'ÇALIŞANLAR DAHA ÖZGÜR OLACAK'

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, "Yeni yasayla çalışma ortamında herhangi bir güvensiz ve tehlikeli durumda İş ve Bölge Çalışma Müdürlüklerine başvurabilme ve işverenin iş akdini fesih etmesi, işin durdurulması neticesinde çalışmadığı günlerde de maaşını alabilme hakkı çalışanın elini güçlendiren önemli bir unsur" diyor.

En önemli konulardan biri şirketlerin bulundurması gereken İş güvenliği uzmanı ile ilgili eksiklik. Halihazırda 9 binin üzerinde iş güvenliği uzmanı var. Toplam ihtiyacın 20 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Sektörde uzman açığı olduğunu vurgulayan PERYÖN Başkanı Yiğit Oğuz Duman, büyük işletmeler bu konuda yol alsa da sorun yaşadıklarını, ancak asıl problemin KOBİ'lerde görüldüğünü belirtiyor. Türkiye'nin iş güvenliği uzmanı ihtiyacının Bakanlığa göre 15 bin civarında olduğunu, bir başka hesaba göre 20 bini bulduğunu ifade eden Duman, belgeli uzman sayısının ise yaklaşık 8 bin civarında olduğunu söylüyor.

HER ŞİRKETTE İŞ YERİ HEKİMİ OLACAK

Duman, eski mevzuatta iş güvenliği uzmanı 50 ve daha fazla çalışanı olan işletmeleri, işyeri hekiminin ise 50 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olduğunu anlatıyor. Yeni kanunla, her işveren tehlike sınıfına göre hekim bulunduracak.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLANLAR EK GELİR KAZANACAK

Henüz kapsamlı bir iş güvenliği kültürüne sahip olmayan işyerlerinde gerekli niteliklere sahip bir personelin iş güvenliği uzmanı olarak da görevlendirilebildiğini anlatan Arme İstisnai Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Serkan Küçük, "üretimde çalışan bir mühendis aynı zamanda o firmanın iş güvenliği uzmanı olarak da görev yapabilir" diyor. Öte yandan görevinin yanı sıra uzmanlık yapmak isteyenler için ek bir gelir oluşturacağını da belirtiyor. Küçük, "Örneğin, bir firmanın bakım bölümünde çalışan bir mühendis aynı zamanda o firmanın iş güvenliği uzmanı olarak da Bakanlığa bildirildi ve kendisiyle sözleşme yapıldıysa, çalışma süresine bağlı olarak maaşında önemli bir artıştan bahsetmek mümkün" diye konuşuyor.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi 10 Bin Kişiye İş Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement