10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika
Politika

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Sadece yazı yazdığı, gazetecilik yaptığı için tutuklanmaya hep birlikte karşı dururuz.

10.01.2017 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Sadece yazı yazdığı, gazetecilik yaptığı için tutuklanmaya hep birlikte karşı dururuz. Ama gazetecidir aynı zamanda da suç işleme özgürlüğü yoktur." dedi.

Aydın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Basın meslek örgütlerince yapılan açıklamalarda AK Parti iktidarı döneminde basına baskıları arttığı ve çalışamayan gazeteciler günü değerlendirmeleri yapıldığının belirtilmesi üzerine Aydın, ülkede hiç kimsenin layüsel ve sorumsuz olmadığını söyledi.

"Suç işlediği iddiasında olan kimsenin hukuk ne diyorsa, karşılığı neyse bu suçun mutlaka cezasını görür, çeker." diyen Aydın, bu konuda bir algı yürütüldüğüne dikkati çekti.

"Sadece gazetecilik vasfından dolayı tutuklanan kaç kişi" sorusunu yönelten Aydın, şöyle devam etti:

"Gazetecilikle birlikte başka bir suç işlenmişse kusura bakmayın ama bu suçun karşılığı neyse de gereken yapılır. Hukuk karşısında herkes eşittir. Bugün dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili dahi yargı makamları tarafından tutuklanabiliyorsa siyasetçi, bürokrat ya da gazeteci... Hangi meslek grubuna ait olursa olsun eğer sadece mesleğini ifa ettiği için tutuklanmışsa hep birlikte karşı duralım. 'Tutuklanan gazeteci' diye tabir edilen arkadaşların listesine baktığımızda pek çoğunun pek çok suç türlerini işlediği iddiasında olanlar var. Tutuklu, mahkum ya da hüküm giymiş olanlar var. Karşılığında suçları da var. İki tarafı da görmek lazım. Sadece yazı yazdığı, gazetecilik yaptığı için tutuklanmaya hep birlikte karşı dururuz. Ama gazetecidir aynı zamanda da suç işleme özgürlüğü yoktur. Ama gazetecilik mesleğinin de özgür bir şekilde özgür ortamda ifade edilmesini sonuna kadar savunan biri olarak bunu diyorum. İkisini birbirinden ayırmak lazım."

Ahmet Aydın, dün anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında "9 fire" tartışmalarına ilişkin soruya, oylamanın yönteminin belli olduğunu söyledi. Aydın, "Milletvekillerinin özgür iradesiyle oy kullandığı bir durumla karşı karşıyayız. Hiçbir milletvekilinin iradesine ipotek koymaya hiç birimizin hakkı yok. Biz milletin de Meclis'in de vereceği karara saygılı olacağız. Nasıl bu ülkeyi istikrar ve güven içerisinde yönetirizin hesabı yapılıyor. Bu pek çok ülke ve demokrasilerde varolan bir unsur. Demokrasi dışı gibi konu tartışılıyor ve bir algı oluşturulmaya çalışılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Dünkü oylamada bir sıkıntı yok"

Aydın, yasama ve yürütmenin tamamen birbirinden ayrılacağı bir mekanizma oluşturulmaya çalışıldığının altını çizdi.

Bir gazetecinin, bazı milletvekillerinin oyunu açık şekilde kullandığının gözlendiğini, "Bu oyunu gösterme özgürlüğü müdür yoksa bir kural hatası mı?" sorusuna Aydın, "Gizlilik bir milletvekili için haktır. Dün kürsüde ben vardım ve bu konudaki bütün hatırlatmaları yaptım. Oylamanın usulüne uygun, gizli oylama şeklinde yapıldığını düşünüyorum. Dünkü oylamada bir sıkıntı yok. Kabinlerin önü tamamen boşaltılmış, tek tek milletvekilleri ad okunmak suretiyle kabinlere yönelip oylarını kullanmışlardır." yanıtını verdi.

1987 yılına kadar anayasa değişikliklerinde açık oylama olduğunu anımsatan Aydın, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde gizli oylama esası getirildiğini anımsattı. Aydın, "Anayasada mevcut olan sistem anayasa değişikliklerinin gizli oylamayla yapılması. Bugüne kadar ki tüm oylamalarda bu esasa riayet edilmeye çalışıldı. Bundan sonraki anayasa oylamalarında da bu sistem şu anda cari olduğuna göre devam edecektir." şeklinde konuştu.

Bu çerçevede oyunu açık bir şekilde kullanan, gösteren ve fotoğraf çektirenlere AK Parti olarak herhangi bir uyarı yapılması gündemde olup olmadığına yönelik soru üzerine Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Uyarıyı yaptık. Uyarı neticesinde de ben açıkcası o şekilde alenen kullanan arkadaşları da çok görmedim.Gizlilik bir haktır, milletvekilli için bir haktır, milletvekilinin özgürlüğü için de haktır. Israrla bu hakkında feragat etmek istiyorsa bir milletvekili yapabilecek bir şey yoktur diye düşünüyorum.Gizlilik zorla, baskıyla, ısrarla, korkuyla başka bir güç tarafından ihlal edilmeye çalışılıyorsa asıl o zaman tartışılması gereken husus gündeme gelir. Dün öyle bir şey olmadı. Tamamen tek tek ad okunmak suretiyle milletvekilleri kabinlere yönelerek oylarını kullandılar."

"Oylamada 9 fire AK Parti gurubu olarak sizi endişeye sevk etti mi?" sorusuna, "Yok. Benim için hiçbir endişeye mahal yoktur. Kaldı ki birinci tur oylamalarda 330 çoğunluğu da aranmıyor. Gelmeyen milletvekilleri var. Başka türlü saiklerle hareket edenler olabilir. Bunun AK Parti içinden mi ya da diğer herhangi bir parti içinden mi olduğunu hiç tartışmaya gerek yok. Milletvekillerinin özgür iradesidir. O iradeye de hep birlikte saygılı olacağız." dedi.

Meclis TV'nin yayınıyla ilgili tartışmalara ilişkin Aydın, Meclis TV'nin internet üzerinden yayın yaptığını anımsatarak, Meclis Başkanlığı ile TRT arasında bir protokol olduğunu ve bu protokolün gereğinin yapıldığını belirtti.

"TBMM Başkan vekillerinin de oy kullanması yönelik bir formül arayışı da var mıdır?" sorusuna Aydın gülerek, "Şu anda böyle bir arayış yok. Şu an için böyle bir durum söz konusu değil." yanıtını verdi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu da, "338 olduğu için bir tehlike söz konusu değil." dedi.

Kahraman'ın sağlık durumu

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sağlık durumuna ilişkin soru üzerine Ahmet Aydın, şunları kaydetti:

"Defalarca gerek hastanede gerek Meclis Başkanlığımız tarafından açıklama yapılmasına rağmen, sürekli Meclis Başkanımızla ilgili bir algı yürütülmeye çalışılıyor. Hayati tehlikesi ya da hatta Allah gecinden versin, başka birtakım saiklerle hareket ederek maalesef bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Sebep nedir, anlayamadım. Birileri niyetini, arzusunu, temennisini belki ortaya koyuyor olabilir. Az önce görüştük sayın Meclis Başkanımızın sağlık durumu hamdolsun çok iyi. Teknik olarak, tıbbi olarak hastalığıyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri hastane yönetimi, doktorları yapmıştı. Tekrar yoğun bakıma alındı. Niçin alındı? Tedavi sürecinin daha da hızlandırılması, enfeksiyon riskinin olmaması. İnşallah yakın zamanda taburcu olur diye düşünüyorum. Morali gayet iyi. Bütün değerleri, kan değerleri tıbben son derece olumlu, pozitif yönde seyrediyor. Şu anda hastalığıyla ilgili en ufak bir risk gözükmüyor. İyi durumda seyrediyor diyebiliriz. Allah şifalar versin."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement