10. Türk-Arap Ekonomi Forumu - Son Dakika
Ekonomi

10. Türk-Arap Ekonomi Forumu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye AB'ye girse de girmese de, en iyi küresel standartlara ulaşmak istediklerini belirterek, "Yönetişim konusunda, mevzuat konusunda, iş dünyasındaki uygulama konusunda ve demokrasi standardı konusunda henüz hedefe ulaşamadık ama kararlıyız. Yani bir AB üyesi olmak için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Türkiye AB'ye girmese bile Avrupa'nın bir Norveç'i, bir İsviçre'si haline gelecek" dedi.

01.04.2015 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye AB'ye girse de girmese de, en iyi küresel standartlara ulaşmak istediklerini belirterek, "Yönetişim konusunda, mevzuat konusunda, iş dünyasındaki uygulama konusunda ve demokrasi standardı konusunda henüz hedefe ulaşamadık ama kararlıyız. Yani bir AB üyesi olmak için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Türkiye AB'ye girmese bile Avrupa'nın bir Norveç'i, bir İsviçre'si haline gelecek" dedi.

Şimşek, 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'nı geliştirmek ve genişletmek, bunun içerisine tarımı da eklemek istediklerini dile getirdi.

Vize alımının kolaylaştırılmasının şart olduğuna da işaret eden Şimşek, bu olmadan iş yapmanın mümkün olmadığını kaydetti.

"Türkiye mükemmel mi? Hayır değil. Türkiye'de iş yapıyorsanız muhakkak sorunlarınız da olacaktır. Ama benim kapım açıktır. Zira sizlerin Türkiye'de güzel bir deneyim yaşamanızı istiyoruz. Türkiye'de para kazanmanızı istiyoruz" diyen Şimşek, eğer yatırımcılar başarılı olmazsa bunun Türkiye için iyi olmayacağını, o zaman yatırımların artmayacağını ifade etti.

Türkiye'de siyasette sorunların olduğunu ama istikrara kavuştuğunu aktaran Şimşek, haziranın başında seçimlerin yapılacağını anımsatarak, "Kamuoyu araştırmalarına baktığınızda siyasetin istikrara kavuştuğunu, pek bir değişim olmayacağını görüyorsunuz" dedi.

Siyasi istikrarın zenginliğin oluşturulması için ön bir şart olduğunu vurgulayan Şimşek, bu nedenle hükümetin geçen yıl bir reform programı hazırladığını ve bunu gelecek 4 yıl boyunca uygulayacağını ifade etti.

25 alanda mikro düzeyde değişiklikler yapılacağını anımsatan Şimşek, amaçlarının daha iyi bir yatırım ortamı oluşturmak, enerji verimliliğini artırmak ve sermaye birikimini desteklemek olduğunun altını çizdi.

AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin 33 başlıktan 30'unda ilerleme kaydettiğinin ifade edildiğini aktaran Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye AB'ye girse de girmese de, biz en iyi küresel standartlara ulaşmak istiyoruz. Yönetişim konusunda, mevzuat konusunda, iş dünyasındaki uygulama konusunda ve demokrasi standardı konusunda henüz hedefe ulaşamadık ama kararlıyız. Yani bir AB üyesi olmak için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Türkiye AB'ye girmese bile Avrupa'nın bir Norveç'i, bir İsviçre'si haline gelecek. Dolayısıyla karşılıklı bir kazan-kazan durumu ortaya çıkacak. Dolayısıyla AB hala bizim için geçerli."

"Türkiye geçen yıl 2,5 milyar dolarlık medikal ihracat yaptı"

Şimşek, küresel rekabette, yolsuzluğun küresel olarak kabul edilmesinde Türkiye'nin büyük adımlar attığını ancak uzun vadeli hedeflere halen varılamadığını söyledi.

Burada en önemli öncelikli konunun eğitim olduğuna işaret eden Şimşek, brüt yurtiçi hasıla açısından bütçenin yüzde 20'sini eğitime harcadıklarını, bu nedenle okula erişim oranının arttığını, yapılan reformlarla bugün doğan çocukların 14,5 yıl eğitim alacağını, OECD ortalamasının 11 yıl olduğunu kaydetti.

Şimşek, altyapı olmadan, gelişmeden ve ticaretten bahsedilemeyeceğini vurguladı

Sağlık konusunda Türkiye'de büyük fırsatlar olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl 2,5 milyar dolarlık medikal ihracat yaptığını, bu rakamı 2017-2018'e kadar 2 katına çıkarmak istediklerini, Arap iş adamlarının da bu piyasada yer almalarını istediklerini ifade etti.

MENA Bölgesi'nde daha fazla işe ihtiyaç olduğunun altını çizen Şimşek, Türkiye'nin küresel finans merkezleri sıralamasında 44. sırada olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin daha düşük petrol fiyatlarına rağmen geçen sene 55 milyar doları petrol ve gaz ithalatına harcadığı bilgisini veren Şimşek, " Termal, hidro, rüzgar ve güneş enerjisine ilişkin Türkiye'de büyük imkanlar var, bu yatırımları yapmak istiyoruz, MENA ülkelerinin de buna katılmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Şimşek, gölge ekonomisi denilen kaçak ekonominin hala devam ettiğini belirterek, "Vergi toplamasında yüzde 100'e ulaşamadık" dedi.

"Makro ekonomiye bakıldığında büyümemiz yavaş oldu ama Avrupa'da tam bir durgunluk var" diyen Şimşek, Türkiye'de daha iyi finansal şartlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Şimşek, Orta Doğu'daki çatışmaların Müslüman dünyasının imajını çok kötü yaptığını, Müslümanların bunu hak etmediğini vurguladı.

(Son)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement