Meclis'te Sandalye Sayısı Düşüyor, BDP Grup Sınırında - Son Dakika
Güncel

Meclis'te Sandalye Sayısı Düşüyor, BDP Grup Sınırında

Meclis\'te Sandalye Sayısı Düşüyor, BDP Grup Sınırında

Yerel seçimlerde 2 milletvekili belediye başkanı seçilen BDP'nin Meclis'teki sandalye sayısı grup için gerekli olan 20'ye düşecek.

03.04.2014 10:32  Güncelleme: 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yerel seçimlerde yarışa katılan 26 milletvekilinden 10'u ipi göğüsledi. 10 milletvekili belediye başkanı seçilirken Meclis'teki sandalye sayısı ise 538'e düşecek. 8 Nisan Salı günü toplanacak olan Meclis'te mazbatasını alan vekillerin dilekçeleri okunacak. İki milletvekilinin belediye başkanı seçilmesiyle birlikte BDP'nin de sandalye sayısı da grup için gerekli olan 20'ye düşecek.

26 MİLLETVEKİLİ YARIŞA GİRDİ

Meclis'in "seçim" tatili 8 Nisan'da sona eriyor. Yerel seçimler nedeniyle tatil kararı alan TBMM, 8 Nisan 2014 Salı günü saat 15.00'te toplanacak. Yerel seçimlerde belediye başkan adayı olarak 26 milletvekili yarışa girdi. 10 milletvekili belediye başkanlığını kazandı.

26 MİLLETVEKİLİ YARIŞA GİRDİ, 10'U KAZANDI

Balıkesir'de AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Antalya'da AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, Diyarbakır'da BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Ağrı'da BDP Muş Millevtekili Sırrı Sakık, Edirne'de CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Gaziantep'de AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Kırklareli'de CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, Mardin'de Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Ordu'da AK Parti İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz, Eskişehir'in Odunpazarı İlçesinde CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt kazandı.

MECLİS 8 NİSAN SALI GÜNÜ TOPLANACAK

Mahalli idare organlarına seçilen milletvekilleri Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17. Maddesine göre 15 gün içinde tercihini kullanacak. Tercihini mahalli idare organları lehine kullanan milletvekilinin milletvekilliği bir işleme gerek kalmadan kendiliğinden düşecek.

MADDE NE DİYOR?

Söz konusu maddeye göre; milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değil. Milletvekilliği,belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar.Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar.

MECLİS'TEKİ SANDALYE DAĞILIMI DEĞİŞECEK

Belediye başkanı seçilen milletvekillerinin mazbatasını almasıyla birlikte Genel Kurul'da 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17'nci maddesine uygun olarak belediye başkanlığı görevini tercih ettiğine ilişkin önergesi okunacak. Başkanlıkça, söz konusu vekillerin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinin kendiliğinden sona erdiği açıklanacak.

BDP GRUP SINIRINDA

Meclis'teki sandalye sayısı 548'den 538'e düşecek. CHP'nin 134 olan milletvekili sayısı 131, AK Parti'nin 317 olan vekil sayısı 313'e, BDP'nin 22 olan vekil sayısı 20'ye, bağımsız vekillerin sayısı da 15'ten 14'e inecek.

Meclis İçtüzüğüne göre; en az yirmi milletvekili bulunan siyasî partiler, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grup kurma hakkına sahip. İki milletvekili belediye başkanı seçilmesiyle birlikte BDP'nin de sandalye sayısı 20'ye düşecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Meclis'te Sandalye Sayısı Düşüyor, BDP Grup Sınırında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • özgür: ya bu haberin hiç bir değeri yok çünkü genel seçimlerde BDP en az 45 miletvekili çıkartır.. 25 44 Yanıtla
  • tuba: türk kızı ne diyorsun ne saçmalıyorsun kimi kovuyorsun aptal.türk kızları senin gibi düşünmüyor. 22 3 Yanıtla

Advertisement