10 Yıllık Kiracılardan Tahliye Tehdidiyle Hava Parası" İddiası - Son Dakika
Yerel

10 Yıllık Kiracılardan Tahliye Tehdidiyle Hava Parası" İddiası

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: "2012 yılında yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu'na göre 1 Temmuz 2014 itibarıyla 10 yılını doldurmuş eski kiracılar, mal sahipleri tarafından hiçbir sebep gösterilmeden tahliye edilebiliyor" "Bazı mülk sahipleri, eski kiracıyı çıkarıp yüksek tutarda hava parası almak amacı ve yüksek oranda kira talepleriyle uzlaşmaz tutum sergileyerek tahliye ihtarları göndermeye başladı.

29.12.2014 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZAFER AKPINAR - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 2012'de yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'na göre 1 Temmuz 2014 itibarıyla 10 yılını doldurmuş eski kiracıların, mal sahipleri tarafından hiç bir sebep gösterilmeden tahliye edilebildiğini belirterek, "Bazı mülk sahipleri, eski kiracıyı çıkarıp yüksek tutarda hava parası almak amacı ve yüksek oranda kira talepleriyle uzlaşmaz tutum sergileyerek tahliye ihtarları göndermeye başladı. Bazıları da tahliye tehdidini öne sürerek eski kiracılarından hava parası talep ediyor" dedi.

Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'dan bu yana kontrat süresi 10 yılını dolduran iş yeri kiracılarının ciddi mağduriyetler yaşadığını savundu.

Bu durumun yürürlüğe giren yeni düzenlemeden kaynaklandığını vurgulayan Kolçak, şunları kaydetti:

"2012 yılında yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu'na göre 1 Temmuz 2014 itibarıyla 10 yılını doldurmuş eski kiracılar, mal sahipleri tarafından hiç bir sebep gösterilmeden tahliye edilebiliyor. Borçlar Kanunu, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girdi. Bu kanunla 10 yılını dolduran kiracıların gerekçesiz çıkarılması konusunda mal sahiplerine bir hak tanındı. Buna göre, kira sözleşmesi 10 yılı tamamlamışsa mal sahibi kiracısını 1 Temmuz 2014'ten itibaren gerekçesiz olarak ev ya da iş yerinden çıkarabiliyor. Kiracıların sebep gösterilmeden tahliye edilmesine imkan tanındığı için bazı mülk sahipleri, eski kiracıyı çıkarıp yüksek tutarda hava parası almak amacı ve yüksek oranda kira talepleriyle uzlaşmaz tutum sergileyerek tahliye ihtarları göndermeye başladı. Kısacası 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz tahliyeye zorlanıyor."

Kolçak, konuyla ilgili TÜSODER'e yoğun şikayet geldiğini ve destek istendiğini belirterek, "16 yıldır Sultanahmet'te pansiyon işleten eski kiracı, yeni kanunla mal sahiplerinin döviz bazında piyasanın çok üzerinde rakam istediğini ancak bu rakamı ödeyebilmenin mümkün olmadığını ifade ediyor. Mağdur, 500 bin dolar harcayarak bu hale getirdiği ekmek teknesinin elinden alınmak istendiğini, kanunlar mülk sahibinden yana olduğu için bir şey yapamadığını belirtiyor" dedi.

İstanbul Bağdat Caddesi'nde uzun yıllardır mefruşatçılık yapan eski bir kiracının ise kendisinden istenen fahiş kira nedeniyle zor durumda kaldığını anlatan Kolçak, "Konuştuğumuz eski kiracılar, kira artışından yana problem çıkarmadıklarını, rayiç, hatta bunun biraz üstünü bile kabul ettiklerini ancak mal sahiplerinin ödenemeyecek fahiş kira taleplerinin bulunduğunu söylüyor" diye konuştu.

"Tahliye tehdidiyle hava parası"

Merkezi yerlerdeki gayrimenkul sahiplerinin, 10 yılını doldurmuş eski kiracılarını yeni düzenlemeye dayanarak tahliye ettirip hava parası olarak yüksek bedeller tahsil etme peşinde olduklarını dile getiren Kolçak, şöyle devam etti:

"Bazı mal sahipleri de tahliye tehdidini öne sürerek eski kiracılarından hava parası talep ediyor, ödediği takdirde kalabileceğini söylüyorlar. TÜSODER olarak bize gelen şikayetleri değerlendirdiğimizde görüyoruz ki, 10 yılını doldurmuş eski kiracıların hiç bir sebep aranmadan tahliye edilmesi ile esnaf büyük zarara uğramaktadır. Yeni kanuna dayanarak tahliyeleri başlamış mağdur esnaf  zor durumdadır. Türkiye'de 2 milyondan fazla 10 yılını doldurmuş eski kiracı olduğu tahmin edildiğinde sorunun boyutunun büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Tüm kazanımlarını kaybetme noktasına gelen 10 yılını doldurmuş eski kiracılar ilgili maddenin bir an önce düzeltilmesini istiyor, mülk sahipleri ise yerine göre haklı sebepler ile tahliye kararı alabiliyorken, kimi de esnafın zor durumundan istifade etmeye çalışıyor."

Kolçak, anayasanın "Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" hükmüne açıkça aykırılık olduğunu ileri sürerek, "Bu durum, ciddi zararlara yol açabileceğinden, Borçlar Kanunu'ndaki ilgili maddenin değiştirilerek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi ve eski kiracılara rayiç bedel ile kiralanmasında rüçhan hakkı tanınması için yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir" ifadesini kullandı. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10 Yıllık Kiracılardan Tahliye Tehdidiyle Hava Parası' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement