100 Binde 2-3 Oranında Görülüyor - Son Dakika
Yerel

100 Binde 2-3 Oranında Görülüyor

100 Binde 2-3 Oranında Görülüyor

Her 100 bin kişide ancak 2-3 oranında görülen aort yırtılması ve ayak dolaşımı bozukluğu nedeniyle, birçok hastanenin yaşama riski az olduğu için kabul etmediği Ali İhsan Tekeli adlı hasta, Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde yapılan tek ameliyatla hayata tutuldu.

20.02.2015 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her 100 bin kişide ancak 2-3 oranında görülen aort yırtılması ve ayak dolaşımı bozukluğu nedeniyle, birçok hastanenin yaşama riski az olduğu için kabul etmediği Ali İhsan Tekeli adlı hasta, Özel Adana Ortadoğu Hastanesi'nde yapılan tek ameliyatla hayata tutuldu.

Aort yırtılması görülen hastaların yüzde 50'sinin ilk 48 saat içinde yaşamını kaybetmesi nedeniyle birçok doktorun yaşama şansı vermediği 53 yaşındaki Ali İhsan Tekeli'yi ameliyat eden Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Doç. Dr. İsa Coşkun, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu kısa sürede taburcu edileceğini söyledi. Coşkun, "Hastanemiz acil servisine başvuran hastamızda kalpten çıkan aort damarında yırtılmanın (Akut Tip 1 diseksiyon) yanında sol ayağında ciddi dolaşım bozukluğu mevcuttu. Ayakta dolaşım bozukluğunun aort yırtılmasına eşlik etmesi; ameliyat sonrası hastayı kaybetme riskini ciddi oranda arttıran önemli bir risk faktörüdür. Bu durum bizim hastamız içinde geçerliydi. Biz bunu bilerek hastanemiz tecrübeli ve deneyimli cerrahi ekibiyle birlikte geliştirdiğimiz ameliyat stratejisiyle; standart cerrahi yönteme ek olarak ameliyatın başından itibaren ayak dolaşımını sağlayarak ameliyat sonrası yüksek hayat riskini ortadan kaldırdık. Sol ayak dolaşım bozuculuğunun ameliyat riskini arttırmasını önledik ve hastayı başarılı bir operasyonla tedavi ettik" dedi.

"20 DAKİKA DOLAŞIMINI DURDURDUK"

Ameliyat sırasında hastayı 25 dereceye kadar soğuttuklarını ve yaklaşık 20 dakika vücut dolaşımını durdurduklarını belirten Doç. Dr. İsa Coşkun, "Akut aort yırtılmalarında ayaklarında dolaşım bozukluğu bulanan hastamızda ameliyatın başından itibaren ayak dolaşımını sağladık ve tek ameliyatla hastanın iki sorununu birden çözdük" diye konuştu.

Ameliyat sonrası hayata yeniden tutunduğunu belirten Ali İhsan Tekeli ise, "Zorlu bir ameliyat geçirdim. Buraya gelmeden önce birçok hastaneye gittim. Gittiğim hastaneler bu ameliyatı kendilerinin yapamayacaklarını söylediler ve başka hastanelere yönlendirdiler. Bana ikinci hayatı veren başta Doç. Dr. İsa Coşkun olmak üzere, tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 100 Binde 2-3 Oranında Görülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement