100 Yıldır Kayıp Olan Bitkinin İzine Harran Üniversitesi Ulaştı - Son Dakika
Güncel

100 Yıldır Kayıp Olan Bitkinin İzine Harran Üniversitesi Ulaştı

100 Yıldır Kayıp Olan Bitkinin İzine Harran Üniversitesi Ulaştı

Harran Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hasan Akan ve yüksek lisans öğrencisi Maruf Balos tarafından yöreye özgü nadir bir bitki, 100 yıl sonra yeniden keşfedildi.

05.02.2016 13:03  Güncelleme: 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Türkiye'de yalnızca Şanlıurfa'da yetişen ve şehre özgü ender bir bitki olarak bilinen Geyik Göbeği'nin varlığı üniversitenin genç bilim adamları tarafından yeniden keşfedildi. Harran Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hasan Akan ve yüksek lisans öğrencisi Maruf Balos tarafından yöreye özgü nadir bir bitki, 100 yıl sonra yeniden keşfedildi.

BİTKİ İLK KEZ 1910'DA TOPLANDI

İlk kez 1910 yılında Şanlıurfa'dan yabancı bir bilim adamı tarafından toplanmış olan bitkinin orijinal ve bilimsel ismi Jurinea mesopotamica'dır. Bitkiyi ilk kez Şanlıurfa'dan 1910 yılında toplayan ise Avusturya'lı botanikçi Handel-Mazetti'dir.

BERLİN BOTANİK MÜZESİ'NE GÖTÜRÜLDÜ

Avusturyalı botanikçinin 100 yıl önce toplamış olduğu bitki örnekleri o dönemde Berlin Botanik Müzesi'ne götürüldü.

1913'TE BİLİM DÜNYASINA TANITILDI

Bu bitki türü ilk defa 1910 yılında Sincar Dağı ve Abdelaziz Dağından toplanmış ve 1913 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştı. Ülkemizden ise ilk kez Handel-Mazetti tarafından Şanlıurfa'dan toplanmıştı ancak, o günden sonra bitkinin izine bir daha rastlanamadı.

YAKLAŞIK 100 YILDIR KAYIPTI

Yaklaşık bir asırdır kayıp olan bu bitkinin izine rastlanılmadığı için "şüpheli bir bitki" olarak kayıtlara geçmiş ve türün ülkemizde bulunmadığı kanaatine varılmıştı. Ancak, sözü edilen kayıp bitki, 2015 yılında Prof. Dr. Akan ve ekibi tarafından ilk kez toplanarak ülkemizin bitki müzelerine kazandırıldı.

YALNIZCA ŞANLIURFA'DA YETİŞİYOR

Tüm Türkiye'de yalnızca Şanlıurfa'da yetişen bu ender bitki türü, çok sınırlı bir alanda yayılış gösteriyor.

PAPATYAGİLLERDEN

Yeniden keşfedilen bu bitkinin Papatyagiller familyasından olduğu belirtildi. Genelde taşlı, step ve kalkerli yamaçlarda yetişen bitkinin yöresel isminin ise "Geyik Göbeği" ya da "Urfa kulindoru" olarak bilindiği ifade edildi. Bitki örnekleri 2015 yılı Haziran, Temmuz ayları arasında çiçekli ve meyveli olarak toplanmış ve doğal ortamlarındaki fotoğrafları ise 100 yıl sonra ilk kez Harran Üniversitesi botanikçilerinden olan Prof.Dr. Hasan Akan tarafından çekilmişti.

"TÜRÜN GELECEĞİ TEHLİKE ALTINDA"

Yapılan arazi çalışmaları sırasında, bitkinin bulunduğu alanda çok az bir bireyle temsil edildiğini ifade eden Prof.Dr. Hasan Akan, "Yol yapım çalışmaları, tarla açma ve otlatmadan kaynaklanan tehlikelerden dolayı, türün geleceğinin tehlike altında olması gelecek yıllar için endişe vericidir. Şanlıurfa'da dar bir alanda yayılış gösteren bu türün korunması ve izlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önerilmektedir.

"TÜRÜN ÜLKEMİZDEKİ ŞÜPHELİ DURUMU ORTADAN KALKTI"

Bu araştırmada, 100 yıldır kayıp olan bu bitki türüne ait orijinal yayınlar ve fotoğraflar incelenmiş, türün son popülasyon durumu gözlemlenmiş ve betimine yeni katkılar sunulmuştur. Türün ülkemizdeki şüpheli durumu ortadan kaldırılmış ve varlığı bu çalışmayla yeniden ortaya konulmuştur" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 100 Yıldır Kayıp Olan Bitkinin İzine Harran Üniversitesi Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Mevzu_Derin: Ya bu kadar sahtekarlik olmaz gelin ic anadolu bolgesine hayta yer ismi bile vereyim AFYONKARAHISARIIN EMIRDAG ilcesi ve koyleri de istemedigin kadar gel gotur hangi beyinsiz onu soyleyen 100 yildir gorunmuyormus Ama Dogru sen gormeye bilirsin sen ancak evden is yerine is yerinden eve gozleri gormeyen bol keseden salllayansin normal 15 7 Yanıtla
  • konyalı: Uydurma bi araştırma olmuş iç Anadolu bölgesinde cok var 10 3 Yanıtla
  • şefik aytemir: kırşehire gel hatta temirli köyüne sizden habersiz dağda her sene kendiliyinden çıkıyo 2 0 Yanıtla
  • Hega: Yalan bitlis te kırlarda bir dünya var bu çiçekten 2 0 Yanıtla
  • adam1: Orduda dunya kadar inek bile yemiyo 2 0 Yanıtla
  • t.c vatan sevdalıları.: toroslarda istemediğiniz kadar çok çeşitleri var. 2 0 Yanıtla
  • tuhtlu: olan çankırıda ganimet gibi :) 0 0 Yanıtla
  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.


Advertisement