100 Yıllık Barış-Çanakkale: Edebiyat Köprüleri" Etkinliği - Son Dakika
Kültür Sanat

100 Yıllık Barış-Çanakkale: Edebiyat Köprüleri" Etkinliği

"Gelibolu Günlükleri" kitabının yazarı Avustralyalı tarihçi Jonathan King, Osmanlı'ya karşı savaşan Anzakların, savaşı hata olarak gördüklerini belirterek, görüştüğü askerlerden birinin "Türkler çok iyiydiler.

30.04.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Gelibolu Günlükleri" kitabının yazarı Avustralyalı tarihçi Jonathan King, Osmanlı'ya karşı savaşan Anzakların, savaşı hata olarak gördüklerini belirterek, görüştüğü askerlerden birinin "Türkler çok iyiydiler. Bir Çanakkale Savaşı daha olsa Osmanlı ordusuna katılırdım" dediğini söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi BAUART Galeri'de, Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "100 Yıllık Barış-Çanakkale: Edebiyat Köprüleri" etkinliğinde konuşan King, Birinci Dünya Savaşı sonrasında gelişen Avustralya- Türkiye ilişkileri ile Anzak askerlerinin Türkiye'deki serüvenine ilişkin bilgi verdi.

Çanakkale Savaşı'na İngilizler yüzünden girildiğini anlatan King, Anzakların yeni Türkiye'nin doğması sürecine katkıda bulunduğunu kaydetti.

Jonathan King, Gelibolu'ya ayak basan Anzaklardan hayatta kalanlarla görüştüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

"Görüştüğüm Anzakların hepsi, bu savaşın bir hata olduğunu söylüyorlar. Hatta görüştüğüm askerlerden biri, 'Türkler çok iyiydiler. Bir Çanakkale Savaşı daha olsa Osmanlı ordusuna katılırdım' dedi. Osmanlı çok iyi savaşıyordu. Onlar kendilerine para ödendiği için askerlik yaptılar. Türklere bir düşmanlıkları yoktu."

Develi: "İnsanlığın geleceğini kurtaracak olan barıştır"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ise Avustralya ile tesis edilen dostluğun devamı için Sidney'de bir merkez açmak istediklerine işaret etti.

Develi, savaşı barışa dönüştürebilecek en önemli gücün edebiyat olduğuna dikkati çekerek, "İnsanlık hafızasında ciddi bir iz bırakan savaşın 100. yılındayız. Bugün bunu bir savaş olarak değil, barışa giden bir yol olarak görmek istiyoruz. İnsanlığın geleceğini kurtaracak olan barıştır. Biz de enstitü olarak buna katkıda bulunmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 100 Yıllık Barış-Çanakkale: Edebiyat Köprüleri' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement