102 Yaşındaki Şabat Levi ile Çocukları Arasında 'Bakıcı' Krizi - Son Dakika
Ekonomi

102 Yaşındaki Şabat Levi ile Çocukları Arasında 'Bakıcı' Krizi

102 Yaşındaki Şabat Levi ile Çocukları Arasında \'Bakıcı\' Krizi

Türkiye'nin en köklü züccaciye firmalarından birinin başında bulunan Şabat Levi, Nişantaşı'nda bulunan evinin bakıcının yönlendirmesiyle satma kararı aldığı için kızı ile davalık oldu.

20.05.2016 10:40  Güncelleme: 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şabat Levi, Türkiye Musevi cemaatinin önde gelen isimlerinden. 102 yaşındaki Levi'nin ailesi Osmanlı'dan beri züccaciye sektöründe faaliyet gösterdi.

Levi de, 1942'den itibaren, Alevli Züccaciye Tic. A.Ş'nin başında bulundu. Biri kız iki çocuğu bulunan Şabat Levi, Nişantaşı'ndaki evinde 10 yıldır bakıcısı ile yaşıyor. İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen 'vasi atanması' davanın sebebini ise Levi'nin bakıcısı Ebru D. oluşturdu.

TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, mahkemeye başvuran isim Levi'nin kızı Rozita P. Moreno. Baba Levi'ye vasi tayin edilmesi istenen dava dilekçesinde özetle "Babamız yaşlı. Akli melekeleri yerinde olsa da, unutkanlık sorunu yaşıyor. Yine, yaşlılık sebebi ile kolay ikna edilebiliyor. Babamın tüm ihtiyaçlarını biz çocukları karşılıyoruz. Aylık harcamaları için her ay hesabına 12 bin TL para yatırıyoruz" denildi.

BAKICI, BABAMIZI YÖNLENDİRİYOR

Levi'nin kızı Moreno adına verilen dava dilekçesinin devamında "Bakıcı Ebru D. babamızı yanlış yönlendiriyor. Bakıcının yönlendirmeleri ile, babamız son zamanlarda yüksek bedellerle harcama yapmaya başladı. Dahası; babam, bize verdiği vekaletnameyi de noter kanalı ile iptal ettirdi. Bakıcının yönlendirmesi ile, babam bizlere tavır almaya başladı.

"BU YAŞTAN SONRA KİRAYA GEÇMEN ZOR OLUR DEDİK"

Tanıklara göre, babam bakıcısına tutku ile bağlı. Babam, Nişantaşı'nda bulunan kendisine ait dairede yaşıyor. Bu dairenin değeri 1.5 milyon dolar. Bakıcının yönlendirmesi ile babam bu daireyi de satacağını söylüyor. Ancak, 'Bu yaştan sonra kiraya geçmen zor olur' dememize rağmen kendisini ikna edemedik.

"DAİREYİ SATMASINA HİÇBİR İHTİYACI YOK"

Oysa, babamın daireyi satmasına hiçbir ihtiyacı yok. Zaten her ay hesabına para yatırıyoruz, 'daha fazlasını da yatırırız' dedik. Daireyi satmasını isteyen bakıcısı. Babamın yasal bir temsilciye ihtiyacı var. Ağabeyim Davit Dicky Levi, babama vasi olarak tayin edilsin" denildi.

PARALARI DA KORUNSUN

Dava dilekçesinde, Nişantaşı'ndaki dairenin satışına tedbir konulması istendi. Yine, bankalarda bulunan paralarının korunması için de mahkemenin karar vermesi istendi.

DAİREYE TEDBİR KONULDU

Mahkemenin, Şişli Tapu Müdürlüğü'ne yazdığı yazı sonrası dairenin üçüncü kişilere satılmaması için tedbir konuldu. Öte yandan mahkeme, Şabat Levi için hastaneden rapor istedi.

HASTANE: AKIL SAĞLIĞI YERİNDE

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesinden, Levi ile ilgili gelen raporda "Akıl sağlığı yerinde. Vasi tayini gerekmez. Mahkemece dinlenebilir" denildi.

MAHKEME: DURUŞMAYA GELSİN

Mahkeme, geçtiğimiz 14 Nisan'da yapılan duruşmada, tekerlekli sandalyeye bağımlı olan Levi'nin haziran ayı başında yapılacak duruşmaya getirilmesi için tebligat gönderdi.

LEVİ AİLESİ'NİN ASIRLIK ÇINARI

Levi Ailesi'nin asırlık çınarı Şabat Levi şimdilerde, vasi tayini istemi ile davalık olsa da, bir dönem Türkiye'nin en eski firmalarından biri olan Alevli Züccaciye'nin başındaydı. Ailesi, Osmanlı Sarayı ile kehribar ticareti yapıyordu. 1870'li yıllarda ise Kehribarcı kardeşler ile Levi Ailesi ilk ortaklıklarını Eminönü'nde kurdu. Şabat Levi'nin babası ise, 1942'deki Varlık Vergisi nedeni ile Aşkale'ye gönderilmekten son anda kurtulan isimlerden. Levi, 4 yıl önce Milliyet Gazetesi'ne verdiği röportajda "Babam Aşkale'ye gitse ölürdü. Biz toplam 430 bin lira verdik. Yani bugünün parasıyla 35 milyon lira!" demişti.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi 102 Yaşındaki Şabat Levi ile Çocukları Arasında 'Bakıcı' Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement