11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü - Son Dakika
Güncel

11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü

Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Elibol: "Hastaların her şeye rağmen hareketten vazgeçmemeleri, ilaç kullanımı kadar etkili" "Araştırmalar, hareket etmenin, düzenli egzersiz yapmanın, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan en önemli unsurlar olduğunu ortaya koyuyor" "Bu yıl Dünya Parkinson Günü.

10.04.2014 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Parkinson Hastalığı Derneği'nin, "11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü" kapsamında düzenleyeceği etkinlikte, hastalığa yakalanmamak için yapılması gerekenler anlatılacak.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada; derneğin, her yıl Türkiye'de hastalığa ve alınması gereken önlemlere dikkati çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlediği hatırlatılarak, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla bu yıl da 12 Nisan'da Yıldız Parkı'nda etkinlik düzenleneceği bildirildi.

"Parkinsona karşı birlikte yürüyoruz ve Parkinsonda sağlam adımlar için küçük hareketler" sloganlarıyla "hareket" temasına dikkati çekileceği ifade edilerek, etkinlikte, "hareketle hastalığa direnebilmenin mümkün olduğunun" anlatılacağı, ayrıca hastaların, hasta yakınlarının ve doktorların açık havada birlikte egzersiz yapacakları kaydedildi.

Etkinlikte egzersizlerin, uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde yapılacağı aktarılan açıklamada, burada, hasta ve hasta yakınlarının, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirileceği belirtildi.

Açıklamada, en bilinen belirtileri "hareketlerin yavaşlaması ve titreme" olan Parkinson hastalığıyla mücadele eden insan sayısının, tüm dünyada 10 milyon olarak tahmin edildiği aktarılarak, Türkiye'de ise bu rakamın 100-130 bin arasında olduğu ifade edildi.

Her yıl 10 bin kişiye Parkinson teşhisi konulan Türkiye'de, 2030'da hasta sayısının iki katına çıkmasının beklendiği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu hızlı artışa karşın, hastaların sadece yaklaşık yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni, hastalığın bazı hastalarda geç tanınması yanında bazen de açığa çıkmasının istenmemesi nedeniyle hekime başvurunun azlığı… Parkinson hastalığının 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 iken, 80 yaş üzerinde yüzde 5'e çıkıyor. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20'li ve 30'lu yaşlarda da görülebiliyor. Hastalığın bu yaşlarda görülme oranı ise yüzde 5-10'dur."

"Hareket hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Elibol, Parkinson hastalığında erken teşhis, egzersiz ve düzenli ilaç kullanımının çok büyük önem taşıdığını belirterek, "Hastaların her şeye rağmen hareketten vazgeçmemeleri, ilaç kullanımı kadar etkili" ifadesini kullandı.

Hasta ve hasta yakınlarının Parkinsonla ilgili bilinçlenmelerinin önemli avantajlar oluşturduğunu anlatan Elibol, şunları söyledi:

"Mevcut durumda, Parkinsonun en bilinen tedavisi ilaç. İlaçların aksatılmadan kullanılması çok büyük önem taşıyor. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda, beyin pili takılması ve yakma gibi cerrahi müdahaleler yapılıyor. Halihazırda deneysel olarak sürdürülen kök hücre, hücre nakli, gen tedavileri ve aşı gibi çalışmalar geleceğe dair umutları artırıyor. Yalnız, kök hücre tedavisi, henüz hiçbir şekilde Parkinson için uygulanmıyor. O yüzden bu konudaki yanıltıcı haberlere karşı hastalarımızı sürekli uyarma ihtiyacı duyuyoruz. Hastalarımıza çok önemli bir uyarımız da hareket etmeleri konusunda oluyor. Araştırmalar, hareket etmenin, düzenli egzersiz yapmanın, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan en önemli unsurlar olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden bu yıl Dünya Parkinson Günü ile ilgili temamızı 'hareket' olarak seçtik." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement