12 Eylül Davası - Son Dakika
Güncel

12 Eylül Davası

12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan dava, değişen cumhuriyet savcısına esas hakkındaki görüşünün sorulması için 18 Haziran 2014'e ertelendi.

28.05.2014 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan dava, değişen cumhuriyet savcısına esas hakkındaki görüşünün sorulması için 18 Haziran 2014'e ertelendi.

Kapatılan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinden Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davanın buradaki birinci, toplamdaki 21. celsesine bazı müdahil gerçek kişiler, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini izafeten Başbakanlıkın arasında bulunduğu bazı tüzel kişilerin avukatları ile sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar katıldı.

Ankara GATA'daki Kenan Evren ile İstanbul GATA'daki Tahsin Şahinkaya'nın görüntüleri, SEGBİS sistemiyle mahkeme salonundaki televizyon ekranına yansıtıldı.

Müdahil avukatlarından Mehmet Horuş, eski Vali Rafet Üçelli'nin ifadesinin alınması için İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazıldığını bildirerek, "7 Temmuz'da Üçelli'nin dinlenmesi kararı var. Daha önce böyle bir ara karar alınmamış. Tensipte de böyle bir karar yok. Bunun teknik bir hata olduğunu düşünüyoruz. Karardan vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.

Horuş, "darbeci sanıkların emlak zengini olduğuna" ilişkin üç klasör MASAK raporunun adli emanette bulunduğunu anlatarak, bunun adli emanette değil, dosyada olması gerektiğini söyledi.

Daha önce Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli savcının esas hakkında görüşünü açıkladığını kaydeden Horuş, "Kanun, dava kaldığı yerden devam eder diyor" diye konuştu.

Müdahil avukatlarından Ömer Kavili'nin talebi üzerine, Evren'in Ankara GATA'da avukatı Sezin Duygu Tuncer ile Şahinkaya'nın ise İstanbul GATA'da avukatı Mithat Burak Başkale ile bulundukları tutanağa geçirildi.

Sözüne devam eden Avukat Kavili, duruşmanın hazırlık işlemleri tamamlanmadan açıldığını savundu. Mahkemenin sanıkları huzura getirmesini ve tutuklamasını isteyen Kavili, "Sanık solcu, sosyalist, devrimci olduğunda kanserliyken bile tutuklu yargılanıyor. Bu iki darbeci sanığı da burada görmek istiyoruz. Dünya üzerindeki bütün darbeciler tutuklu yargılanmış ve hatta kafes içinde getirilmiştir. Eğer sanık Kenan Evren'in ölüm tehlikesi varsa, kafes içine alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sağlık sorunlarının bulunması ve SEGBİS'le görüntülerinin alınabilmesi gerekçeleriyle Evren ve Şahinkaya'nın duruşmada hazır bulunmaları taleplerini reddederek, duruşmaya devam etti.

Esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilal Gündüz, mahkemenin asıl savcısının izinli olduğunu, duruşmaya iki gün önce atandığını bildirdi ve esas hakkındaki görüşün belirtilmesi için dosyanın savcılık makamına gönderilmesini istedi.

-Müdahiller talebe karşı çıktı

Savcının görüşünün ardından söz alan müdahil avukatları, dava Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeyken savcının esas hakkında görüş bildirdiğini hatırlatarak, savcıdan yeniden görüş alınmamasını ve davanın bir an önce karara çıkarılmasını istedi.

Müdahil Prof. Dr. Baskın Oran'ın avukatı Oya Aydın, artık savcıdan esas hakkında görüş sorulamayacağını savundu ve "Sanık avukatı değiştiğinde, avukata tekrar savunma yapması için söz veriyor musunuz?" diye sordu.

Avukat Arif Ali Cangı da davanın iki buçuk yıldır sürdüğünü söyleyerek, davanın daha fazla uzama şansının olmadığını kaydetti. Cangı, "Sanıklar yaşlıdır. Allah gecinden versin, ölmeleri halinde dava düşecektir. Bu, 12 Eylül'ün yargılanamaması demektir" diye konuştu.

Avukat Öztürk Türkdoğan ise davanın bir türlü sonuçlandırılamadığını ifade ederek, "Coğrafyamızda bir darbe daha oldu. Mısır'da bir darbe oldu. Siyasi iktidar Mısır'daki darbeyle ilgili ahkam kesiyor, kendi ülkesindeki darbe davasına ilgisiz kalıyor" ifadelerini kullandı.

Avukat Ömer Kavili de savcının mütalaa veremediği noktada başsavcının görüş bildirmesi gerektiğini ileri sürerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek'in çağrılması talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Saday, "Onu ben de biliyorum. Ama Başsavcıyı çağırsak nasıl görüş bildirecek?" diye sordu. Bu söz üzerine bazı müdahil avukatları, "Dava onun davası" ifadesini kullanırken, Avukat Kavili, "Haklısınız Sayın Başkan, düzen bozuk" dedi.

Darbe döneminde gözaltına alındıktan sonra öldürülen ve cenazesi bulunamayan Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır da annesi Berfo Ana'nın, ömrünün son gününe kadar oğlunun kemiklerini aradığını anlatarak, "Benim de azraille mukavelem olmadığına göre, dosyanın karara çıkmasını görmek istiyorum" diye konuştu.

Mikail Kırbayır'ın sözleri izleyicilerce alkışlandı.

Sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, karar verilmedikçe kimsenin müdahil sıfatı alamayacağını söyledi. Daha önceki ara karar gereğince tutuklama taleplerinin reddini isteyen Acar, "Cumhuriyet savcısı her değiştiğinde, usulen ve Yargıtay kararlarına göre mevcut cumhuriyet savcısının görüşünün alınması zorunludur. Mahkemenin MASAK raporunu da görmediği anlaşılıyor. MASAK raporunu belki ben savunmamda kullanacağım. Cumhuriyet savcısının görüşü de savunmama girecek. Bu eksikler tamamlandıktan sonra savunmamı yapacağım" dedi.

-Erteleme kararına tepki

Mahkeme Başkanı Oktay Saday, savcı esas hakkında görüşünü veremediği için duruşmayı başka güne erteleyeceklerini bildirdi ve SEGBİS üzerinden, "Ahmet Kenan Evren, diyeceğin bir şey var mı?" diye sordu.

Sorunun ardından sanıklar ile salonun iki açıdan çekilen görüntülerinin aynı anda yansıtıldığı ekranı, yalnızca Kenan Evren'in görüntüsü kapladı.

Bunun üzerine ayağa kalkan Cemil Kırbayır'ın kardeşi Fatma Gülmez, Kenan Evren'e "Azıcık vicdanın varsa kardeşimi ver. Katil" diye bağırmaya başladı.

Tepkinin ardından salon hareketlendi. İzleyiciler ayağa kalkarak, "Darbeciler halka hesap verecek" ve "Adalet" diye slogan attılar, mahkeme heyetine tepki göstermeye başladılar.

Darbe döneminde öldürülen Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren, "Sizden bu mahkemede karar vermenizi istiyorum. 33 yıldır bütün arkadaşlarım, ailem yakınlarımızı, sevdiklerimizi arıyoruz. Katili orada. Sizler adalete inanıyorsanız, onun idamını isteyeceksiniz" derken, Aynur Harullahoğlu adlı izleyici, "Bırakın acımı teselli etmeyi, umudumu kaybettirdiniz" diye seslendi.

Aynı sıralarda salondan, "Katilleri savunmayın", "Mahkemeyi uzatacağınızı bildirdiniz. Peşin peşin karar almışsınız", "Halkın vicdanında siz de hesap vereceksiniz", "Yastığa başınızı koyduğunuzda vicdanınız nasıl rahat edecek" gibi sözler söylendiği duyuldu.

Mahkeme Başkanı Saday, "18-20 gün sonraya duruşma günü veriyoruz. Duruşmayı uzatmak niyetimiz yok. Ama, savcıya sormak zorundayız" dedi ve duruşmayı 18 Haziran 2014'e ertelediklerini bildirdi.

-Notlar

Evren ve Şahinkaya, yataklarında, yastık desteğiyle yarı yatar vaziyette duruşmayı takip ettiler.

Evren'in avukatı Tuncer, müvekkilinin ilaç tedavisi için duruşmaya on dakika ara verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, teknik görevlilerden ekranın karartılmasını istedi ve duruşma devam ederken, 10 dakika süreyle Evren'in tedavisinin sürdürülebileceğini bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 12 Eylül Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement