12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı - Son Dakika
Güncel

12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde bulunan Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimizin sayısı 2 milyon civarındadır.

05.05.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde bulunan Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimizin sayısı 2 milyon civarındadır. Suriye'deki çatışmaların başladığı günden beri ülkemize sığınan kardeşlerimiz için yaptığımız harcama 5,6 milyar doları buldu. Buna karşılık Avrupa ülkelerinde şu anda toplam bulunan sığınmacı sayısı 250 bin" dedi.

Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "IDEF 2015 12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, istikrar ve güven ortamı içinde güçlenen, gelişen, kalkınan Türkiye'nin bölgesi için de bir umut kaynağı haline geldiğini ifade etti.

Bölgedeki ve dünyadaki tüm mazlum toplumlara, mağdurlara ellerini uzatıp, dertlerine derman olmaya çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, "Bugün dünyada en çok insani yardım yapan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Geçtiğimiz yıl 4,5 milyar doları bulan insani yardımla dünyada 3. sırada yer aldık" diye konuştu.

Erdoğan, aynı şekilde tüm bu gayretleri sürdürürken, Türkiye'nin çevresindeki karışıklıklardan, istikrarsızlıklardan, çatışmalardan kaçıp gelen milyonlarca insana ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ülkemizde bulunan Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimizin sayısı 2 milyon civarındadır. Suriye'deki çatışmaların başladığı günden beri ülkemize sığınan kardeşlerimiz için yaptığımız harcama 5,6 milyar doları buldu. Buna karşılık Avrupa ülkelerinde şu anda toplam bulunan sığınmacı sayısı 250 bin. Kendilerine sığınmak üzere gelen mültecilerin gemilerinin Akdeniz'de batmasına ve içindekilerin boğularak hayatını kaybetmesine kayıtsız kalıyorlar. Hatta sorunun çözümü olarak botların limanları terk etmeden batırılmasını, imha edilmesini teklif eden ülkeler bile var."

"Çözüm, bu yangına sırtınızı dönmek değil"

Akdeniz'in, umut yolcularının, kendilerine sığınacak bir çatı araya on binlerce mültecinin, kundaktaki bebeklerin, kadınların mezarı olduğunu aktaran Erdoğan, "Akdeniz'in suları, acımasız dalgaları, savaştan, kıtlıktan, açlıktan, çatışmadan kaçan binlerce çocuğun hayatını yuttu. Biz açık kapı politikası izlerken, ne yazık ki onlar sınır kapılarını da gönül kapılarını da sıkı sıkıya kapatmış durumdalar" dedi.

Erdoğan, böyle düşünenlerin, bu şekilde ne kendi ülkelerinin ne de dünyanın güvenliğini sağlayamayacaklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Eğer çevrenizde bir ateş varsa, oradan sıçrayan bir kıvılcım eninde sonunda gelir sizi de bulur. Çözüm, bu yangına sırtınızı dönmek değil, el birliğiyle, işbirliğiyle, tüm imkanlarla bu yangını söndürmenin yollarını aramaktır. Hiçbir siyaset, hiçbir diplomasi, hiçbir çıkar, milyonlarca insanın acısından, gözyaşından, ölümünden daha önemli olamaz. Bu fuarın adı nedir? Savunma Sanayi Fuarı. Ülkemizi, vatanımızı, insanımızı savunmak, bunun için her türlü hazırlığı yapmak, her türlü tedbiri almak hem hakkımızdır hem de yöneticiler olarak görevimizdir. Bu imkanların başka toplumların haklarının gasbı için kullanılması bizim asla kabul etmeyeceğimiz bir davranıştır. Dünyada saldırganlar oldukça, savunma için daima hazır olmak bir mecburiyettir. Biz savunma sanayimizi bu anlayışla sadece kendimiz için değil, aynı zamanda dostlarımız, kardeşlerimiz için destekliyor, güçlendiriyoruz. Bilgi, birikim ve tecrübelerimizi dostlarımızın istifadesine sunuyoruz. Sadece ürün satmanın peşinde değiliz. Biz uzun vadeli ortaklıklar kurmayı, ortak projeler geliştirmeyi de hedefliyoruz."

Açılış töreninden notlar

İstiklal Marşı ile başlayan törende, IDEF 2015 tanıtım filmi gösterildi.

Konuşmalardan sonra fuarın açılış kurdelesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "fuarın tüm insanlığa ve insanlık barışına vesile olması" temennisinin ardından kesildi.

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye ile davetli devletlerin askeri yetkilileri ve fuara katılan firmaların temsilcileri de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından beraberindekilerle stantları gezerek, bazı silah ve araçlar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Özellikle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen bazı silahları yakından inceleyen Erdoğan, Otokar standındaki Altay tankının önünde de fotoğraf çektirdi.

Erdoğan, ardından BMC standına geçti. Yeni üretilen "VURAN" isimli çok amaçlı taktik aracın ilk kez görücüye çıkarılmasına şahitlik eden Erdoğan'a, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak tarafından plaket takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca FNNS Savunma Sistemleri AŞ tarafından üretilen "Kaplan" isimli yeni nesil zırhlı muharebe aracı ile MİLGEM tarafından üretilen Heybeliada sınıfı korvet ve havuzlu çıkarma gemilerinin maketlerini inceledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement