"Özel İdare Bütçesinin Yüzde 20'si Personele Gider" - Son Dakika
Güncel

"Özel İdare Bütçesinin Yüzde 20'si Personele Gider"

AK Parti Antalya Milletvekili Gönül, "Özel idare bütçesinin yüzde 20'si personel ve diğer masraflara, yüzde 80'i ise yatırıma gider." dedi.

24.10.2014 19:04  Güncelleme: 23:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Vecdi Gönül, İl Özel İdare bütçelerinin yüzde 20'sinin personel ve diğer masraflara harcandığını, kalan kısmının ise yatırımlara ayrıldığını, belediyelerde ise bu durumun neredeyse tam tersi durumda olduğunu bildirdi.

Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği'nce "Mahalli İdare Sistemi İçerisinde İl Özel İdareleri" başlığıyla bu yıl 13'üncüsü düzenlenen İl Özel İdareleri Semineri'nin kapanışında konuşan Gönül, İl Özel İdaresi'nin temellerinin ilk olarak Osmanlı Devleti döneminde atıldığını, 1987 ve 2005 yıllarında yapılan kanunlarla günümüzdeki halini aldığını kaydetti.

Avrupa Birliği'nin (AB) en önemli prensiplerinden birinin "kamu hizmetlerinin halka en yakın idareden yapılması" olduğunu dile getiren Gönül, AB üyeliği hedefi olan Türkiye'nin de bu prensip kapsamında çalışmalar yaptığını ifade etti. 2005 yılında Özel İdare Kanunu'nun çıktığı sırada "Kamu Yönetimi Kanunu"nda çıkarıldığını ancak bu kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsatan Gönül, söz konusu kanun kapsamına Ankara'dan yapılan birçok hizmetin İl Özel İdareleri'ne devredilmesini içerdiğini belirtti. İptal nedeniyle bu kanunun uygulanamaması dolayısıyla Büyükşehir Yasası'na yöneldiklerini anlatan Gönül, "İlk teşebbüs Özel İdareler'in taşraya tam hakim olmasıyken, Anayasa Mahkemesi iptal edince Büyükşehir Yasası'na yöneldik" dedi.

İl Özel İdareleri'nin önemli hizmetlere imza attığını ve bütçesinin büyük bölümünü yatırımlarda kullandığına değinen Gönül, şöyle konuştu:

"Özel İdare bütçesinin yüzde 20'si personel ve diğer masraflara, yüzde 80'i ise yatırıma gider. Belediyelerde ise neredeyse tersine yakındır. Gider konser düzenlerler. Burada (Antalya) mesela bira festivali vardı. Özel İdarelerin böyle bir şey yaptığına şahit olmazsınız. Özel İdare yatırımları dolayısıyla valinin, encümenin zenginleştiği bir olay göremezsiniz ancak belediyelerde bu tip olaylarla karşılaştığımız dönemler ve olaylar oldu."

Düzenlenen seminerin önemine dikkati çeken Gönül, katılımcılara da teşekkür etti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Özel İdare Bütçesinin Yüzde 20'si Personele Gider' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement