14 Ağustos, "Dünya Rabia Günü" İlan Edildi - Son Dakika
Güncel

14 Ağustos, "Dünya Rabia Günü" İlan Edildi

"Mısır'da14 Ağustos'ta gerçekleşen Rabia Katliamını unutmamak, unutturmamak, Mısırlılara destek olmak adına 14 Ağustos, 'Dünya Rabia Günü' ilan edildi.

09.07.2014 11:38  Güncelleme: 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Rabia Platformu, Mısır'da Rabia Katliamı'nın gerçekleştiği 14 Ağustos'u, "Dünya  Rabia Günü" ilan etti.

Uluslararası Rabia Platformu'ndan yapılan açıklamada, Mısır'da 3 Temmuz 2013'te sivil ve demokratik bir seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından Mısırlılar'ın iradelerine sahip çıkarak ülke genelinde bu durumu ve hukuksuz uygulamaları protesto ettikleri hatırlatıldı.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın darbe karşıtı barışçıl protestolar ile demokrasi yanlılarının merkezi ve sembolü olduğu belirtilen açıklamada, "Mısırlılar, haftalarca Rabia Meydanı'nda tüm dünyaya demokrasi dersi verircesine tercihlerine sahip çıkan kararlı ve olağanüstü eylemler yaptılar. Rabia işareti, özgürlüğün, demokrasinin, adaletin, meşruiyetin sembolü olarak Rabia Meydanı'nda doğdu ve kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Rabia işareti sadece Mısırlılar'ın değil dünya mazlumlarının özgürlük sembolü oldu" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, darbe yönetiminin bu barışçıl ve güçlü protestolar karşısında, 14 Ağustos 2013'te Rabia ve Nahda meydanlarına silahlı müdahalede bulunarak yüzlerce kişiyi katlettiği bildirildi.

Darbe ve ardından yaşanan süreçte Mısır'da 6 binden fazla insanın katledildiği belirtilen açıklamada, binlerce kişinin yaralandığı, 20 binden fazla insanın da tutuklandığı aktarıldı.

Tarihe, "hukuk skandalı" olarak geçebilecek mahkemeler eliyle binden fazla kişiye idam kararı verildiği vurgulanan açıklamada, darbe karşıtı yayın yapan basın mensuplarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin susturulduğu ve baskı altına alındığı, Rabia işareti yapan sporcu, öğrenci ve göstericilere ağır cezalar verildiği anlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Uluslararası Rabia Platformu olarak Mısır'da 14 Ağustos'ta gerçekleşen Rabia Katliamı'nı unutmamak, unutturmamak, Mısırlılar'ın demokrasi ve darbe karşıtı mücadelesine destek olmak adına 14 Ağustos tarihini Dünya Rabia Günü olarak ilan ediyoruz. Bu günde tüm dünyada darbeye karşı olan, demokrasiyi savunan, adalet, meşruiyet, hürriyet, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değerlere inanan ulusal ve uluslararası kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, bilim adamlarını, siyasetçileri ve sanatçıları Rabia Katliamı kurbanlarını anmaya, Mısır'ın demokrasi mücadelesine destek olmak için barışçıl eylemler yapmaya davet ediyoruz."

Dünya Rabia Günü'nde, medya kuruluşlarına, Rabia Katliamı ile ilgili programlar yapılması, yazarların ve gazetecilerin bu konuyu gündeme getiren, değerlendiren haber ve yazılar kaleme alması çağırısının da yapıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Unutmayalım; 14 Ağustos'ta Rabia Meydanı'nda sadece darbe karşıtı Mısırlılar'a değil, insan vicdanına kurşun sıkıldı. 14 Ağustos'ta sadece Mısır'ın seçilmiş hükümeti değil, insanlığın evrensel değerleri saldırıya uğradı. 14 Ağustos'ta sadece Mısırlılar'ın değil, bölge halklarının demokrasi rüyası tanklar altında ezildi." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 14 Ağustos, 'Dünya Rabia Günü' İlan Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement