14 Yılda 105 Bin Kuşu Halkaladılar - Son Dakika
Güncel

14 Yılda 105 Bin Kuşu Halkaladılar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezinde kuşların incelemesi Kuşlaraın kayıt edilmesi Ornitolog Nizamettin Yavuz ile röportaj Ağlarda yakalanan kuşlar 14 yılda 105 bin kuşu halkaladılar OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezince Türkiye Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında Kızılırmak Deltası'nda 14 yıldır sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar 175 türden 105 bin kuşa "TR" rumuzlu ve kod numaralı halka takıldı Ornitolog Yavuz: "Bu süre içinde deltadaki kuş varlığını ve türlerini belirledik.

26.03.2016 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezinde kuşların incelemesi

Kuşlaraın kayıt edilmesi

Ornitolog Nizamettin Yavuz ile röportaj

Ağlarda yakalanan kuşlar 14 yılda 105 bin kuşu halkaladılar

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezince Türkiye Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında Kızılırmak Deltası'nda 14 yıldır sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar 175 türden 105 bin kuşa "TR" rumuzlu ve kod numaralı halka takıldı

Ornitolog Yavuz: "Bu süre içinde deltadaki kuş varlığını ve türlerini belirledik. Deltanın yaşanabilirliği, ekolojik dengedeki önemi, bu sayılarla ortaya çıktı. Bundan sonra kuşların varlığı ile deltanın kirlenmesi, yok olması gibi etkenleri daha net görebileceğiz"

MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (Kuşları inceleyen bilim) Araştırma Merkezince Kızılırmak Deltası'nda 14 yıldır yürütülen çalışmalarda, Türkiye Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında 175 türden 105 bin kuşa "TR" rumuzlu ve kod numaraları bulunan halkaların takıldığı bildirildi.

Kızılırmak Deltası'nda halkalama çalışmalarını sürdüren ornitolog (kuş gözlemcisi) Nizamettin Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan Cernek Gölü kıyısındaki halkalama istasyonunda 2016 ilkbahar halkalama çalışmalarına başladıklarını söyledi.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak 2002 yılından bu yana kuşların kışlama alanlarından üreme alanlarına gittikleri ilkbahar döneminde (15 Mart-30 Mayıs) ve üreme alanlarından kışlama alanlarına göç ettikleri sonbahar döneminde (15 Ağustos-30 Ekim) kuş halkalama çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlatan Yavuz, halkalama çalışmalarının göçmen kuşlara ilişkin araştırmalarda büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kuşların bu alanda lisans sahibi uzman araştırmacılar tarafından güvenli yöntemlerle yakalandığının altını çizen Yavuz, şöyle devam etti:

"Kuşları deltanın 40 farklı noktasına gerdiğimiz ağlarla yakalıyoruz. Yakalanan kuşların bacaklarına 'TR' rumuzlu ve kod numarası bulunan halkalar takıyoruz. Kuşların tür, yaş, cinsiyet gibi bilgilerini kaydediyoruz. Halkaların üzerinde ülkemizin rumuzu ile her bir kuş için farklı kod numarası bulunuyor. Dolayısıyla bu kuşun ileride başka bir yerde yakalandığında ya da öldüğünde nerede kayıt altına alındığı belli oluyor. Bu yöntem ile kuşların göçlerine ilişkin takvim ve güzergah bilgileri, konaklama üreme alanları, popülasyon dinamiklerini belirlemeye çalışıyoruz."

"Deltanın yaşanabilirliği, ekolojik dengedeki önemi ortaya çıktı"

Yavuz, çalışmaların 14'üncü yılında olduklarına dikkati çekerek, "Bu süre içinde deltadaki kuş varlığını ve türlerini belirledik. Deltanın yaşanabilirliği, ekolojik dengedeki önemi, bu sayılarla ortaya çıktı. Bundan sonra kuşların varlığı ile deltanın kirlenmesi, yok olması gibi etkenleri daha net görebileceğiz. Bugüne kadar 175 türden 105 bin kuşu kayıt altına aldık. Bu yıl ilkbahar ve sonbahar döneminde kayıt altına alınan kuşlarla bu sayı daha da artacaktır. Türkiye'nin en uzun süreli kuş halkalama istasyonuyuz." dedi.

Deltada bazı su kuşlarının neslinin tükenme aşamasında bulunduğuna işaret eden Yavuz, "Dikkuyruk, pasbaş patka ördek, gök kuzgun, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen ve nesli tehlikede olan kuşlar arasında yer alıyor. Büyük deniz düdükçünü, kuzey incirkuşu, küçük kirazkuşu ve ak kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası'nda görülebiliyor. Bu nedenle doğal üreme ve yaşama alanı olan deltanın korunabilmesi çok önemli. Avcıların ve yöre halkının bu konuda son yıllarda daha bilinçli olması sevindiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kızılırmak Deltası'nda halkalanan kuş türlerinin farklı ülkelerde tekrar yakalandığını ve kendilerine bildirildiğini belirten Yavuz, " İsrail, Mısır, Finlandiya, Polonya, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde kuşlar tekrar yakalandı. Bu da bize kuşların hangi ülkelere hangi dönemlerde gittiğini, göç yollarının belirlenmesini sağlıyor" diye konuştu.

Nizamettin Yavuz, Kızılırmak Deltası'nda en çok boz ötleğen, karabaşlı ötleğen ve söğüt bülbülü türlerinin halkalandığını, çalışma kapsamında Türkiye'nin kuş envanterinin oluşturulmasında önemli bilgiler elde edildiğini sözlerine ekledi.

14 Yılda 105 Bin Kuşu Halkaladılar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 14 Yılda 105 Bin Kuşu Halkaladılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement