15'li" 2 Bin Genç Çanakkale'yi Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

15'li" 2 Bin Genç Çanakkale'yi Ziyaret Etti

HÜSEYİN DAYLAK - Çanakkale Savaşı'nın simgelerinden "Kınalı Ali"nin memleketi olan Tokat'ın "Hey on beşli" türküsünden yola çıkan Turhal Belediyesinin geçen sene hayata geçirdiği "On beşliler Çanakkale Yolunda" projesi kapsamında 15 yaşındaki 2 bin genç Çanakkale'ye götürüldü.

27.04.2016 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - HÜSEYİN DAYLAK - Çanakkale Savaşı'nın simgelerinden "Kınalı Ali"nin memleketi olan Tokat'ın "Hey on beşli" türküsünden yola çıkan Turhal Belediyesinin geçen sene hayata geçirdiği "On beşliler Çanakkale Yolunda" projesi kapsamında 15 yaşındaki 2 bin genç Çanakkale'ye götürüldü.

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'de Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında "On beşliler Çanakkale Yolunda" projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Projeyi, Tokat'ın "Hey on beşli on beşli, Tokat yolları taşlı, on beşliler gidiyor kızların gözü yaşlı" türküsünden yola çıkarak hazırladıklarını dile getiren Bekler, genç nesle tarih bilincinin, bağımsızlığın ve Çanakkale Savaşı'nın önemini anlatmayı amaçladıklarını, bu çerçevede 15 yaşındakileri Çanakkale'ye götürdüklerini anlattı.

Gençleri, Çanakkale Savaşı'nda çarpışan, "Hey on beşli" türküsüne konu olan askerler gibi ellerine ve saçlarına kına yakarak uğurladıklarını ifade eden Bekler, "Gençlerimizi aynen bir cepheye uğurluyor gibi anne, babaları, dedeleri, nineleri ve komşularıyla birlikte belediyenin önünden dualarla ve Kur'an-ı Kerim okuyarak uğurladık. Gitmiş oldukları otobüsü yüz sene önceki 15 yaşında şehit düşen askerlerimizin fotoğraflarıyla donattık. İki yılda ilçemizde yaşayan 15 yaşındaki 2 bin genci Çanakkale'ye götürdük." dedi.

Tarihe tanıklık eden gençlerin bakış açısı değişiyor

Sadece erkek öğrencileri değil kız öğrencileri de Çanakkale'ye götürdüklerini oradaki atmosferi gençlere yaşattıklarını ifade eden Bekler, şöyle konuştu:

"Birinci gün İstanbul'a gidiyoruz, ikinci gün Çanakkale'ye gidiyoruz. Bu projeden sonra anne-babalardan çok güzel geri dönüşler aldık. Bir çok anne-baba çocuklarının karakterlerinin, huylarının bile değiştiğini söylüyorlar. Öğretmenler oraya gidip dönen çocukların tarihe, şühedaya bakışının, Çanakkale Savaşı'na bakışının değiştiğini, bizzat yaşayarak gördüklerini söylüyorlar. Bundan dolayıda büyük bir memnuniyet duyuyoruz."

Projeleri birinci oldu

AK Parti Genel Merkezi'nin bu sene "Gençlik ve Belediye" konulu bir yarışma yaptığını ve projelerinin birinci olduğunu söyleyen Bekler, "Ödülümüzü bizzat Başbakanımızın elinden aldık. Ben bu birincilik ödülünü 100 yıl önce 15 yaşında toprağın kara bağrına gark olan tüm şehitlerimize ve onların on beşli torunlarına ve tüm Turhal halkına armağan ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bekler, içinde acılar barındıran "Hey on beşli" türküsünün düğünlerde oyun havası olarak değil bir ağıt olarak bilinmesini istediklerini bunun için bir klip çalışması yaptıklarını sözlerine ekledi.

Proje kapsamında Çanakkale'ye giden öğrencilerden 15 yaşındaki Kadir Özdaş, Çanakkale'de yaşıtlarının savaştığı yerleri görmenin kendisini çok etkilediğini ifade ederek, "Orada dedelerimizin savaştıkları yerleri gördüm. Orayı gördükten sonra hayata bakış açım değişti. Bize böyle imkanı sağlayan belediye başkanımız Yılmaz Bekler ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15'li' 2 Bin Genç Çanakkale'yi Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement