15 Temmuz'un İzlerini Taşıyanlar: "Bugün Olsa Yine Çıkarız" - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz'un İzlerini Taşıyanlar: "Bugün Olsa Yine Çıkarız"

15 Temmuz\'un İzlerini Taşıyanlar: "Bugün Olsa Yine Çıkarız"

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 20 gün geçti.

05.08.2016 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 20 gün geçti. O gün yaşanan olaylarda yaralanan vatandaşlar, o günün izlerini halen vücutlarında taşıyor. DHA mikrofonuna o gün yaşadıklarını anlatan tarihin tanıkları, duraksamaksızın 'bugün olsa yine çıkarız' diyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşanan olaylarda yaralananların bir kısmının tedavisi İstanbul'un çeşitli hastanelerinde devam ederken, bir kısmı taburcu olmuş durumda. Olay günü yaşadıklarını anlatan yaralıların ortak söylemi aynı: "Bugün olsa yine çıkarız."

3 ÇOCUK ANNESİ KİBAR'I TANK EZDİ

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi halen devam eden 46 yaşındaki Muazzez Kibar, 15 Temmuz gecesi Atışalanı'ndan havaalanına doğru yürüyüşe geçenlerden. Eşi ve çocuklarıyla yola çıkan Kibar, darbeci askerlerle Yüzyıl Köprüsü üzerinde karşılaşmış. Böyle bir olay yaşayacaklarını tahmin etmediklerini söyleyen 3 çocuk, 2 torun sahibi Kibar, çocuklarının ismi geçtiğinde gözyaşlarını tutamıyor. Hastanede kendisine refakat eden 14 yaşındaki kızı Aynur'un da tanık olduğu olayı anlatan Kibar, olayları 'Tank gelince bariyerlere çıkmaya çalıştım. Eşimle çocuklar çıktı, ben yüksek olduğu için çıkamadım. Bacağım arada kaldı, parçalandı. Koptu zannettimö sözleri ile anlatıyor. 'Bugün olsa yine sokağa çıkar mısınız' sorusuna tereddütsüz 'yine çıkardım' cevabını veren Kibar, 'Bu vatan bizim vatanımız. Ben çıkmasam sen çıkmasan sonuç ne olur" diye konuştu.

"EN FAZLA JOPLA VURURLAR, ISLATIRLAR YA DA GAZ ATARLAR"

3 çocuk sahibi Mehmet Ayar (43) da başlangıçta terör saldırısı sandığı köprü kapatma eylemini duyunca sokağa çıkanlardan. Oğluyla birlikte Bayrampaşa'da ilerleyen tankları durdurmak isteyen Ayar, "Yetkili bir asker tüfeğini çıkardı, koruma kolunu çekti, ateş etmeye başladı. Onlardan hiç beklemediğim bir hareket, çok sinirlendim. Oğlum evden çıkmadan önce 'bıçak gibi bir şey alalım mı' demişti. 'Yok oğlum, kesinlikle olmaz. Bize en fazla jopla vururla, ıslatırlar ya da gaz atarlar' demiştim. Bunu göze almıştıkö dedi. Tankın üzerinde askerle arbede yaşadığını ve askerleri silahlarını bırakması için ikna etmeye çalıştığını anlatan Ayar, elinden ve bacağından yaralandığını tankın üzerinden indiğinde fark ettiğini belirtti. Yaşadıklarıyla gurur duyduğunu söyleyen Ayar, 'Eğer böyle bir şey yapmasaydık, kahrolurdum. Evlatlarımıza kötü bir şey bırakmış olurduk. Dışarı çıkmasaydık çocuklarımız arkamızdan 'babalarımız bu kadar önemli bir durumda desteğe çıkmadılar' derdi" diye konuştu.

"DIŞARI ÇIKMADAN ABDEST ALDIM, HELALLİK İSTEDİM"

Darbe girişmini TRT'de okunan bildiri ile duyduğunu anlatan Cengiz Morgil (33) ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde çıkan olaylarda karnından yaralandı. Vücudunun bir yanından girip diğer yanından çıkan kurşunu gösteren Morgil, 'Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını bekledim. Onu duyduktan sonra evde duygusal bir yoğunluk yaşandı. Kızım 'Bizim ülkemizde de mi savaş olacak, biz de mi vatansız kalacağız' diye ağlamaya başladı. Kalktım abdest aldım, hanımdan helallik istedim. Dışarı çıktımö diye aktardı. Yaşadığı dakikaları anlatırken sesi titreyen ağlamamak için kendini zor tutan Morgil, askerleri silah bırakmaları için gösterdiği çabayı şu sözlerle anlattı: '50 metre yaklaştık, 'yanlış yoldasınız' derken üzerimize ateş açtılar. Bir yandan yürüyoruz, bir yandan yanımızda insanlar vuruluyor. Onları hastaneye götürüyorlar biz yürümeye devam ediyoruz. O anda orada Çanakkale ruhunu hissettimö dedi. Geleceğe dair umutlu olduğunu vurgulayan Morgil, 'Her şey iyi olacak. Ben bir kurşun yedim önemli değil, inşallah Türkiye iyi olur. Bizim derdimiz vatan. Çocuğumuza iyi bir gelecek bırakmak" diye konuştu. Vurulma anında eşi ile telefonda görüştüğünü anlatan Fatma Morgil ise hala eşi için endişeli olduğunu ifade ediyor.

"GÖZÜMÜN ÖNÜNE ÇOCUĞUM GELDİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı meydanlara davet ettiği konuşması üzerine sokağa çıktığını ifade eden Ercan Görgeç, Erdoğan'ı karşılamak üzere havalimanına doğru harekete geçti. Tankla bariyerler arasında bacağı sıkışan Görgeç, olay anında gözünün önüne 1,5 yaşındaki kızı Zeynep'in geldiğini anlattı. Hasta yatağında kızı Zeynep ile oynayarak vakit geçiren Görgeç, 'Yazık günahtır. Darbeyi gerektirecek bir durum mu var' Uçan uçaklar kendi askerimiz. Ne oluyor kardeşim, savaş mı var?" diye konuştu.

ASKERLERİ İKNA ETMEK İSTERKEN TANKIN ÜZERİNDE KİLOMETRELERCE İLERLEDİ

31 yaşındaki Sinan Aktaş havalimanına giderken Esenler'de tankla yüzyüze kalanlardan. Tankın üzerine çıkarak, askerleri ikna etmeye çalışan Aktaş, 'Tankın şoförü, o cani, bizi düşürmek için tankın namlusunu sürekli sağa sola oynatıyordu. Bizden kurtulmak istiyordu. O esnada ben hem namludan kaçıyor, hem tutunmaya çalışıyorum. Hem yukarıdaki askeri ikna etmeye çalışıyorum. Ateş etme, ne yapıyorsunuz' diyordu" ifadelerini kullandı.

Birkaç kilometre tank üzerinde ilerlediğini anlatan Aktaş, "Tank insanları eze eze yoluna devam etti. Hepimiz çok kötü olduk. Herkes şoka girdi, öyle bir şey beklemiyorduk" diye konuştu.

Tankı durdurma çabasını iman gücü olarak tanımlayan Aktaş, "İmanın verdiği bir cesarettir. Bunun başka bir açıklaması yok, tanka kafa tutamazsınız. Sizi ezer geçer. O esnada bunları düşünmüyorsunuz. O tankın durması gerekiyordu. Bizim bütün amacımız buydu. Bacağımız, kolumuz kopmuş, ölmüşüz, bunların hiçbiri umurumuzda değildi. Başkomutanımız ne dediyse onu yaptık. Durdurmaya çalıştık. Elimizden gelen buydu" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz'un İzlerini Taşıyanlar: 'Bugün Olsa Yine Çıkarız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Balıkesir Havran Millet Bahçesi Piknikçilerin Yeni Gözdesi
    08:41 Balıkesir Havran Millet Bahçesi Piknikçilerin Yeni Gözdesi

    Balıkesir'in Havran ilçesinde Havran Belediyesi tarafından yapılan Millet Bahçesi, bölgede piknikçilerin yeni gözdesi oldu. Kazdağı eteklerinde geniş bir alanda Havran Belediyesi tarafından hayata geçirilen Havran Millet Bahçesi baharın gelişiyle birlikte büyük ilgi görüyor. Sıcak bahar havalarının yaşandığı şu günlerde temiz sıcak havanın keyfini çıkartanlar piknik için bu mekanı tercih ediyorlar. Oyun parkları, piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları ve sosyal alanları ile vatandaşlara hizmet veren Havran Millet Bahçesi peyzaj çalışmaları ile de dikkatleri çekiyor. Millet Bahçesi'nin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy 'Belediyemiz tarafından ilçemize kazandırılan, Havran Millet bahçesinde, piknik yapan binlerce vatandaşlarımızla birlikte olduk. Samimiyetlerinden ve misafirperverliklerinden dolayı sonsuz teşekkür ederiz. Tüm körfez halkını bu güzel Havran Millet Bahçesinde zaman geçirmeye davet ediyoruz' dedi.

  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.


Advertisement