164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlendi - Son Dakika
Güncel

164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlendi

164 Kriptolu Telefondan 80\'i Dinlendi

Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 164 kriptolu telefondan 80'inin dinlendiği söyledi.

25.07.2014 08:42  Güncelleme: 08:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Işık, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) bilgilerin silinmesi sebebiyle toplam dinleme sayısının tespit edilemediğini söyledi.

Işık, bugüne kadar Türkiye'deki 164 kriptolu telefondan 80'inin dinlendiğinin tespit ettiklerini açıkladı. 80 kişinin arasında Başbakan'dan Genelkurmay Başkanı'na kadar birçok önemli ismin olduğunu söyleyen Işık, Cumhurbaşkanı'nın numarasının dinlenenler arasında olmadığını ifade etti.

Bakan Işık, TİB'in tek başına dinleme yapamayacağını, dinleme için savcı, polis ve TÜBİTAK'ın da gerekli olduğunu söyledi:

"TİB tek başına dinleme yapamaz. Kriptoyu dinlemek için işin içinde onu yazanında olması gerekir. Başbakanımızın konuşması internete düşen ses kayıtlarına yansımıştı. Kriptolu telefonların kayıtları yayınlandı. Biz kriptolu telefonların dinlendiğine karar verdik. Nasıl dinlendiğine odaklandık. Arkadaşlar uzun bir çalışma yaptılar. Sistemin güvenliğini inceledik. Güvenlik açıkları tespit ettik. Donanımına baktık. TİB'de dinleme kayıtlarının silindiğine dair haberler çıktı. TÜBİTAK incelemesinde bilgi kırıntılarından inceleme yapıldı. 80 tane kriptolu telefonun dinlendiğini tespit ettik. Uçlar nereye gidiyor diye araştırdık. Servis edilmesi için uç verilmesi lazım. TİB'de çok fazla şey silinmiş karartılmış. TİB'de baskın yapıldığında tüm bilgisayarların imajları alınmıştı. Kim nasıl dinledi. Uçlar nereye verildi. Savcılık bunu araştıracaktır"

"Dinlemeye karşı neler yapılıyor?" sorusunu Bakan Işık şu şekilde yanıtladı:

"TÜBİTAK'ta kriptolu telefonla çalışan ekibi uzaklaştırdık. Çok daha güvenlikli bir kriptolu kurgunun yapılması için çalışıyoruz. Yılbaşına kadar yeni kriptolu telefonları devlet büyüklerinin kullanımına sunacağız. Genelkurmay'ın da telefonlarının dinlendiğini tespit ettik. Askeri yetkililerin kullandığı kriptolu telefonların IMEI numaralarını tespit ettik."

Işık ayrıca yeni yazılımlarla kırılmayacak kriptolu telefonları üreteceklerini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Emniyet'e yapılan operasyonlar sonrası gerçekleşen gözaltılarda, dinlemelerle edinilen bilgilerin nereye servis edildiğinin henüz belirlenmediğini söyledi. Işık, bu bilgilerin savcılık soruşturması sonrası ortaya çıkacağını belirtti.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel 164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement