169 Ülkeye İhracat Yapıyorlar - Son Dakika
Yerel

169 Ülkeye İhracat Yapıyorlar

Geçen yıl 169 ülkeye 3 milyar 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) uyguladığı projelerle daha fazla ihracat yaparak, kısa sürede 10 milyar dolarlık hedefine ulaşmayı amaçlıyor.

28.05.2015 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ - Geçen yıl 169 ülkeye 3 milyar 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) uyguladığı projelerle daha fazla ihracat yaparak, kısa sürede 10 milyar dolarlık hedefine ulaşmayı amaçlıyor.

Doğu'da 17 ilin bağlı olduğu DAİB, Irak, İran, Türkmenistan, Azerbaycan, Nahçıvan başta olmak üzere 169 ülkeye 1 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında 3 milyar 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Birçok alandaki projelerle daha fazla ülkeye ihracat hedefleyen birlik, bu yılın ilk çeyreğinde 806 milyon 197 bin 823,29 dolarlık ihracat yaptı.

Söz konusu ülkelere birlik bünyesindeki firmalar tarafından, ağaç ve orman ürünleri, demir, demir dışı maddeler, çimento, kimyevi maddeler, iklimlendirme, sanayi, elektrik ve elektronik makineleri ihracatı gerçekleştiriliyor.

-2023 hedefi 10 milyar dolar

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2023 hedeflerinin ihracatta 10 milyar dolara çıkmak olduğunu, bunu gerçekleştirebilmek için önemli projeler yürüttüklerini söyledi.

Geçen yıl DAİB'e bağlı firmaların 3 milyar 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Şengel, çözüm sürecini de avantaja dönüştürerek, daha fazla ihracat yapmayı amaçladıklarını vurguladı.

Şengel, "169 ülkeye olan ihracatta ağırlığımız Irak, İran, Azerbaycan, Nahçıvan yani komşu ülkelerimiz ağırlıklı. Daha çok ağaç ve orman ürünleri, demir, demir dışı maddeler, çimento, kimyevi maddeler, iklimlendirme, sanayi, elektrik ve elektronik makineleri ihracatı yapmaktayız" şeklinde konuştu.

Bölge insanının önemli satış kabiliyeti olduğuna değinen Şengel, Gürcistan, Nahçıvan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Irak'ın sürekli ihracat yaptıkları ülkeler olduğuna dikkati çekti.

"Devletimiz, hükümetimiz bölgemize pozitif ayrımcılık yaptı"

İnşaattan gıdaya, hayvancılıktan tekstile kadar birçok proje yürüttüklerini anlatan Şengel, şunları kaydetti:

"169  Daha fazla ülkeye ihracat yapmak, ağımızı genişletmek için önemli projeler uyguluyoruz. İnşaat sektörlerine yönelik projemizi geçtiğimiz dönemde tamamladık. İnşaat firmalarımızı Singapur'a, Belarus'a, Rusya'ya, Kenya'ya götürdük. Oralarda bağlantılar da yapıldı. Gıda sektörüyle olan projemiz devam ediyor. Cezayir'e, Tunus'a firmalarımızı götürdük. Daha önce Hollanda'ya götürmüştük peynir, süt üretimini izledik. Sıra'da Tunus, Kazakistan, Türkmenistan var. Daha sonra Almanya, İran'a iş gezileri düzenleyeceğiz."

Gıda sektörü alanındaki projenin de bu yıl sonunda tamamlanacağının altını çizen Şengel, "Devletimiz, hükümetimiz bölgemize pozitif ayrımcılık yaptı. Çoğu sektör proje dahi yapamamasına rağmen, biz iki projeyi bitiyoruz. On proje götürsek bile, kabul edeceklerini söylediler. Mobilya, tekstil sektörü için de projeler yapabiliriz. İnşaat sektörü  yapabiliriz, gıda, et ürünleri üzerine yapabiliriz" dedi.

Şengel, 15-20 firma bir araya geldiği zaman farklı ülkelere götürüp, oralarda konaklamasını sağladıklarını, rehberler vererek yabancı iş adamlarıyla bağlantılar kurmaları için görüşmeler yaptırdıklarını belirtti.

Ticaretin bir anda olmadığını dile getiren Şengel, "Karşı tarafın inanç, güven ve sizin yapınızı görmesi lazım ki ikna kabiliyeti yüksek olsun. Biz ticaret konusunda başarıya gideceğimizden hiç endişemiz yok" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 169 Ülkeye İhracat Yapıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement