17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü - Son Dakika
Yerel

17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü

17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğinin kuruluşunun 28.yılı törenlerle kutlandı.

17.10.2012 21:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğinin kuruluşunun 28. yılı törenlerle kutlandı. Balıkesir'de Atatürk Anıtına çelenk sunan emekli astsubaylar, adalet istediklerini söyledi.

Kısa adı TEMAD olan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğinin 28. kuruluş yılı nedeniyle Balıkesir Atatürk Anıtında da bir tören düzenlendi. Çeşitli dönemlerde haksızlığa uğradıkları ve bunları dile getirmeye çalıştıklarını dile getirmeye çalıştıklarını anlatan TEMAD üyeleri, arütık sabırlarının tükendiğini kaydetti. Aylardır sosyal medyada da sorunlarını dile getiren Astsubaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde gördükleri ikinci sınıf

muameleye itiraz ettiklerini belirterek, "Astsubaylar, rütbeye göre değil, yaptıkları hizmete göre değerlendirilmek istiyor" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde haksızlığa, ayrımcılığa uğradıklarını iddia eden Astsubaylar, bu adaletsizliğin sona ermesini istediklerini tekrarladı. Yaptıkları hizmete göre değil de rütbeye göre hak ve hukuk dağıtılmasına itiraz eden Astsubaylar, TEMAD'ın 28'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları ve 17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü etkinlikleri dolayısı ile Balıkesir'de ve ülke genelindeki törenlerde bu taleplerini bir kere daha dile getirdiler.

Balıkesir Atatürk Anıtında düzenlenen çelenk sunma töreninde konuşan TEMAD Balıkesir şube başkanı Zafer Çimen, görevdeyken onurla giydikleri üniformalarının sorumluluğunu, emekli olduktan sonra da taşıdıklarını vurguladı. Çimen, "Biz, Astsubaylar, Türk Milletinin evlatları olarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Türk Ordusunda görev yaparak ve üniforma giyerek Türk Milletine hizmet etme şerefine eriştik. Giydiğimiz üniformayı ve millet sembolü sırmaları onurla taşıdık. Milletin ekmeğini yedik, Allah'a şükrettik. Dün üniformayı giydiğimizde ettiğimiz yeminimize sadık kaldık. Ettiğimiz yeminimize emekli olup ayrıldıktan sonra da sadakatimiz eksilmeden devam etmektedir. Asırlar öncesinden bu güne kadar Türk ordusu teşkilat yapısı içerisinde değişik isimler ve unvanlarla yer aldık. Bugün ise Astsubay olarak yer alıyoruz. Yalnız harp sanatını öğretip icra etmiyor, aynı zamanda harbi doğrudan etkileyen ve destekleyen birçok sanatı da icra ediyoruz.

Astsubaylar, birer sanat icra eden sanatkarlardan oluşmaktadır. Bir vida, somun, bir parçayı; bir parça, bir aracı, bir silahı, bir tankı, bir uçağı, bir gemiyi ve bir uçak, gemi, tank ve top ise savaşı kazandırır'" dedi.

ASTSUBAYLAR NE İSTİYOR?

TEMAD Balıkesir şube başkanı Zafer Çimen,

TSK'da hizmet verirken ve emekli olduktan sonra da ayrımcılığın devam ettiğini, hastane ve ordu evleri gibi sosyal hizmetlerden yararlanmaktan, emekli maaşlarına kadar ayrımcılık yapıldığını, cezalandırmalarda dahi rütbeye göre ayrımcı uygulamalar yapıldığını, hukuksuz baskılar uygulandığını belirterek bu haksızlık ve hukuksuzlukların son bulmasını istediklerini belirtti.

1975 yılından bu yana bu alanlarda hiç bir düzenleme ve iyileştirme yapılmadığını vurgulayan Astsubayların taleplerinden bazıları şöyle;

"Astsubay Meslek Yüksek Okullarından mezun olan Astsubaylar, 9'un 1'inden göreve başlıyor, aynı seviyede eğitim alınan kurumlarda olduğu gibi göreve 9'un 2'sinden başlamak istiyorlar. Mezuniyete göre intibakların yapılması isteniyor. Astsubaylar, emekli maaşlarının yüzde 85 oranında bağlanarak haksızlığa son verilmesini istiyor. Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) sermayesinin yüzde 70'ini maaşlarından yapılan kesintilerle oluşturan Astsubaylar, 'OYAK'ın sermayesini oluşturuyorsak, yönetimde de söz sahibi olmak istiyoruz' diyorlar. Herhangi bir tutuklamada subaylar maaşlarının 3/4'ünü alabiliyorken, Astsubaylar 1/4'ünü alabiliyor ve bu haksızlığın son bulmasını istiyorlar. Astsubaylar da, subaylar gibi görev ve makam tazminatı istiyor. Astsubaylar, sosyal tesislerden ve hastanelerden yararlanırken yapılan ayrımcılığın son bulmasını istiyor."

Sıralanan bu taleplerin yanı sıra Astsubaylar, bütün çalışma hayatlarında ve emekli olduktan sonra da keyfi hukuksuzluklara uğradıklarını söylerken, ayrımcılıkların son bulmasını istedi.

17.10.2012 21: 25: 15

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 17 Ekim Dünya Astsubaylar Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement