17. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni - Son Dakika
Ekonomi

17. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni

17. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, iş dünyasının yeni anayasaya ilişkin kanaatinin çeşitli kesimler tarafından eleştirilmesine ilişkin, "Evet, biz iş dünyası olarak anayasadan etkileniyoruz.

07.03.2017 21:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, iş dünyasının yeni anayasaya ilişkin kanaatinin çeşitli kesimler tarafından eleştirilmesine ilişkin, "Evet, biz iş dünyası olarak anayasadan etkileniyoruz. İş yapmamız, anayasanın yanlış yorumları, garip maddeleri, acayip uygulamalarıyla engelleniyor." dedi.

MÜSİAD'ın bu yıl 17'ncisini düzenlediği Ekonomi Basını Başarı Ödülleri (EBBÖ) Töreni, Ekonomi Bakanı Nihat Neybekci'nin katılımıyla düzenlendi.

Burada bir açılış konuşması yapan Olpak, ekonomi basınının bir yandan devlet, iş dünyası ve kamuoyu arasındaki iletişimi sağlarken, bir yandan da finansal okur yazarlığın ilerlemesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Olpak, MÜSİAD'ın iş dünyasının önünü görebilmesi için hazırladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi'nin (SAMEKS) güncel verilerini geçtiğimiz günlerde İnegöl'de açıkladıklarını belirterek, "Hem sanayi hem de hizmetler sektöründe, girdi alımlarında artış sürüyor. Bu, firmaların Türkiye ekonomisine olan güveninin göstergesi. Girdi maliyetlerimizde iyileşme var ama temennimiz bu iyileşmenin artması. Hepimizin malumu olan bir atasözümüz var: Tek çiçekle bahar olmaz." diye konuştu.

- "Bu ülke cumhurbaşkanını seçememekle karşı karşıya gelmişti"

28 Şubat süreci gibi zorlu dönemlerin bir daha yaşanmamasını dileyen Olpak, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesini tesis edecek köklü çözümlere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Artık, 28 Şubat gibi süreçlerin yeniden yaşanması bir tarafa, ihtimalinin bile akıllara gelmemesi gerektiğini savunan Olpak, anayasa değişikliğinin Türkiye'nin geleceği için atılan köklü bir adım olduğunu söyledi.

Olpak şunları kaydetti:

"Anadolu'da bize soruyorlar: 'Anayasa değişikliği ile iş dünyasının ne derdi var ki?', 'Anayasanın hangi maddesi iş yapmanıza engel oluyor ki?', 'Bırakın o yorumları akademisyenler yapsın, siyasetçiler yapsın' diyorlar. İşin siyasetçilere ait kısmını onlara bırakarak, siyasi yorumlara hiç girmeden, bazı açıklamalarda bulunmak istiyorum.

Evet, biz iş dünyası olarak anayasadan etkileniyoruz. İş yapmamız, anayasanın yanlış yorumları, garip maddeleri, acayip uygulamalarıyla engelleniyor. Nasıl mı? 2007 yılında, garip bir anayasa maddesinin yorumuyla bir cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 kararını bu ülke yaşamıştı ve bu ülke cumhurbaşkanını seçememekle karşı karşıya gelmişti.

Biz bunlarla uğraştırılırken, 2008 yılına girdik. Hangi 2008? 1929 buhranından sonraki en büyük ekonomik kriz. Yani, etkileri bütün dünyada hala devam eden Dünya Ekonomik Krizinin baş gösterdiği yıla girdik. Bir de baktık ki, iktidar partisine karşı da bir kapatma davası açıldı. İş dünyası olarak haliyle önünüzü göremiyor, yatırım kararı veremiyorsunuz. Adeta kaosa sürükleniyorsunuz."

Siyasilerin açıklamalarına göre şekillenen bir ortamda iş dünyasının işlerine odaklanamayacağını, bunalım ekonomisinin hakim olacağını ifade eden Olpak, iş dünyasının anayasanın yorumlanış şekillerinden de açık olarak etkilendiğini söyledi.

- "Sistem kuvvetler karmaşası üzerine kurulmuş"

Olpak, bir ülkenin iş dünyasından daha fazla yatırım, istihdam ve katma değer beklediğini ifade ederek, iş dünyasının da bunları yapabilmek için huzur, güven ve istikrar beklediğini söyledi.

Yapılan düzenlemeyle, aslında darbe Anayasasıyla müthiş yetkilerle donatılmış ve bir yandan da gerektiğinde Çankaya Köşkü'yle sınırlanan "bürokrat" cumhurbaşkanından, yetkilerini kullanmaktan çekinmeyen "siyasetçi" cumhurbaşkanına geçiş sürecinin başladığını anlatan Olpak, şöyle konuştu:

"Hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan ve hükümet halk tarafından seçildiği için, yürütmeyi oluşturan güçler arasında 'çift başlılık' ve 'güç dengesizliği' gibi bir sorunla karşılaşıldı. Zoraki süreçlerde çözüm arayışına gidilince, bu tip sonuçları da kaçınılmaz olabiliyor.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği ilk günden, isimler daha belli olmadığı günden bu yana MÜSİAD olarak söylediğimiz bir şey var: 'Türkiye'de kuvvetler ayrılığından bahsediliyor ama sistem kuvvetler karmaşası üzerine kurulmuş ve bu değiştirilmeli' demiştik. Bana göre şu anda anayasa değişikliğiyle yapılmaya çalışılan da budur."

- "Kapağı devlete at ondan sonrası Allah kerim"

Dünya Bankası'nın, İş Yapma Kolaylığı Endeksi 2016 Ekim raporuna göre, Türkiye'nin, 190 ülke arasında işe başlama kolaylığında 79'uncu olduğunu anımsatan Olpak, şunları söyledi:

"İşlerin yavaş yürüdüğü bir ortam içerisinde iş dünyası neyi arzu eder? Kendisini kaosa çekmeyecek bir ortamın içerisinde olmayı arzu eder. Peki bu hantallığın temellerinden birisi ne? O belirsizliğin, iş dünyasını korkutan o belirsizliğin bir sebebi de ne diye baktığınız zaman kamu yapılanmasının çok önemli olduğunu görüyoruz.

'Kapağı devlete at ondan sonrası Allah kerim' diye bir anlayışla hareket edilirse, iş dünyası kendi performansıyla hareket etmek durumundayken devlet burada başka devletlerle rekabet edecek bir performans sistemini ortaya koyamıyorsa iş dünyası bundan elbette etkilenecektir."

- Başarılı gazeteciler ödüllendirildi

Başarılı gazetecilere 11 kategoride ödül verilen gecede, Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editörlüğü'nün deneyimli başmuhabiri Bekir Gürdamar, "Dış ticarette milli para kullanımında tarihi dönemeç" haberi ile "Yılın Ekonomi Kulisi Haberi"ne layık görüldü.

"Yılın Ekonomi Haberi" kategorisinde "Prim için gazlıyorlar" haberi ile Hürriyet Gazetesi'nden Burak Coşan; "Antibiyotik kepenk indirtti" haberi ile Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk "Yılın Reel Sektör Haberi" alanında; "Bilirkişi A.Ş." haberi ile Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Editörü Orhan Orhun Ünal "Yılın Ekonomi Araştırma Haberi" kategorisinde; "Muhammed Barkindo Röportajı" ile BloombergHT TV Ekonomi Muhabiri Ceren Dilekçi "Yılın Ekonomi Röportajı" kategorisinde ödül aldı.

15 Temmuz şehidi gazeteci Mustafa Cambaz "Jüri özel Ödülü" ile ödüllendirildi

Habertürk Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım "Yılın Ekonomi Yazarı" kategorisinde, Dünya Gazetesi "Yılın Ekonomi Yayını" kategorisinde, finansgundem.com. "Yılın Ekonomi Haber Portalı" kategorisinde, CNN Türk TV'de yayınlanan Parametre programı "Yılın Ekonomi Programı" kategorisinde ödül aldı.

Sabah Gazetesi Emlak Editörü Seda Tabak "MÜSİAD Yönetim Kurulu Özel Ödülü" kategorisinde ödül alırken, Yeni Şafak Gazetesi Foto Muhabiri ve 15 Temmuz şehidi gazeteci Mustafa Cambaz "Jüri Özel Ödülü" ile ödüllendirildi.

Ödülü şehit Mustafa Cambaz adına Yeni Şafak Gazetesi Haber Müdürü Recep Yeter aldı.

Ödüllerin tamamını Ekonomi Bakanı Zeybekci ve Olpak beraber verirken, tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 17. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.


Advertisement