17. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni - Yazıcı - - Son Dakika
Ekonomi

17. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni - Yazıcı -

17. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni - Yazıcı -

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların tüketicilerden alabilecekleri ücret kalemlerine ilişkin, "Faiz dışı hangi hizmetlerin ücretlendirilebileceğini Bakanlığımızın görüşünü almak kaydıyla BDDK belirleyecek.

10.04.2014 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların tüketicilerden alabilecekleri ücret kalemlerine ilişkin, "Faiz dışı hangi hizmetlerin ücretlendirilebileceğini Bakanlığımızın görüşünü almak kaydıyla BDDK belirleyecek. Tüketici sürprizle karşılaşmayacak" dedi.

Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Ankara'da düzenlenen 17. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni'nde, tüketimin, toplumların yaşama biçimlerini, sosyo-kültürel değerlerini belirleyen önemli bir kavram haline geldiğine dikkati çekti.

Bilinçli tüketim kavramından kaynakların doğru, adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının anlaşılması gerektiğini ifade eden Yazıcı, "Bugün tüm dünyada ticari sistem daha fazla tüketmek üzerine kuruludur. Bu durum tüketimin iki farklı yönünü ortaya koymaktadır. Birincisi böyle bir ortamda, tüketicilerin bilinçli bir şekilde kendisine en uygun mal ve hizmet seçimini yaparak ihtiyaçlarını karşılaması, ikincisi ise gerek kendi toplumumuzda, gerekse dünyada sürdürülebilir kalkınmayı ve refahı sağlayacak tüketim yapısını tesis etmektir. Her iki durum da bizi, bilinçli tüketim kavramına götürmektedir" diye konuştu.

Tüketicinin korunması alanında ilgili kanunlarda önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatan Yazıcı, tüketici haklarına ilişkin getirilen düzenlemelere uyum sağlanması ve uygulamada ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi amacıyla değişiklik yapma ihtiyacı duyulduğunu anlattı.

Bakan Yazıcı, bu kapsamda hazırlanan yeni Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu'nun hazırlanmasında başta sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olmak üzere ilgili tüm tarafların görüşü alınarak şeffaf ve katılımcı bir süreç izlendiğini belirtti.

Eski kanunda olmayan birçok düzenlemenin ilk defa ele alındığına dikkati çeken Yazıcı, "Yapılan düzenleme ile faiz dışı hangi hizmetlerin ücretlendirilebileceğini Bakanlığımızın görüşünü almak kaydıyla BDDK belirleyecek. Tüketici sürprizle karşılaşmayacak" ifadesini kullandı.

- "Hakem heyetleri yargının yükünü azaltıyor"

Tüketici hakem heyetlerinin bakabileceği ihtilaf konularını genişlettiklerine değinen Yazıcı, "Tüketici hakem heyetlerinin işlevselliğinin artması kısa zamanda tüketici haklarının korunması açısından kabul gören bir uygulama. Aynı zamanda tüketici hakem heyetlerinin daha etkin hale gelmesi yargının yükünü de önemli şekilde azaltmaktadır" dedi.

- Türkiye Tüketici Profili ve Bilinç Seviyesi Araştırması

Yardımcı Doçent Doktor Halil İbrahim Zeytin de tüketicilerin bilgi ve bilinç seviyesini tespit etmek amacıyla 12 ilde gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Profili ve Bilinç Seviyesi araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Türk tüketicilerinin büyük bir kesimi alışverişten önce bir liste hazırlarken, tüketicilerin yarısından fazlası bu listenin dışına çıkıyor. Alışverişlerde ürünün menşei, referans olma özelliğini yitirirken, yerli markaya olan ilgi artıyor. Kadınların yerli marka tercihi, erkeklere göre daha yüksek oranda gerçekleşirken, ülkenin batısında yerli markaya duyulan güvensizlik devam ediyor.

Tüketicilerin büyük bir kesimi gıda ürünlerinde lezzete önem verirken, gıda ambalajlarındaki kalori bilgilerine dikkat edenlerin oranı yaklaşık yüzde 35 olarak gerçekleşti.

- Tüketici Ödülleri

Konuşmaların ardından toplam 7 dalda seçilen kişi ve kurumlara ödülleri verildi.

Ödül kategorileri ve ödül alanların listesi şöyle:

- Radyo Televizyon Programı Ödülü: TRT1-Pazar Ola, Kanal 26-Tüketirken, Line Tv-Tüketici Köşesi/Güne Bakış

- Basın Tüketici Köşesi Ödülü: Akdeniz Manşet Gazetesi-Tüketici Başvuru Merkezi, Posta Gazetesi-Çaresi Posta'da, Eskişehir Yeni Gün Gazetesi-Tüketici Bilinci,

- Bilinçli Tüketici Ödülü: Mehmet İmrek, Tolga Karadeveci, Erdoğan Erdoğan, Eyüphan Öztürk

- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Uygulanmasında Başarılı Kuruluş Ödülü: İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü

- Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü: Franke Mutfak ve Banyo Sistemleri, Touristica Atlas Turistik Servis ve Yatırım, Jolly Tours Club Jolly Turizm

- Bilimsel Çalışma Ödülü: Ozan Özkaya, Neslihan Onur

- Hizmet Ödülü: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 17. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni - Yazıcı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement