17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü - Son Dakika
Güncel

17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Türkiye'nin, erozyonla mücadelede dünya lideri olduğunu söyledi.

17.06.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Türkiye'nin, erozyonla mücadelede dünya lideri olduğunu söyledi.

Akca, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla ATO Congresium'da düzenlenen programda yaptığı konuşmada, çölleşmenin, iklim değişikliğinin ve tabii kaynakların azalmasının günümüzün en önemli küresel problemlerinden biri olduğunu vurguladı.

Bunların çözümü için uluslararası çabaların önemine dikkati çeken Akca, bakanlık olarak çölleşme, tabiatın ve biyoçeşitliliğin korunmasının yanı sıra küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin de en önemli paydaşlarından biri olduğunu dile getirdi.

"Bizden önce şehir ormanı yoktu" ifadesini kullanan Akca, şu anda ülke genelinde 127 şehir ormanının bulunduğunu, Türkiye'yi bal ormanlarıyla da tanıştırdıklarını bildirdi.

Akca, bunun yanında ülkede ilk defa, İzmir Balçova ve Narlıdere'de terapi ormanı kuracaklarını, daha sağlıklık ve tabiat sevgisine sahip kuşaklar yetiştirmek için de çocuk ormanları tesis edeceklerini aktardı.

Türkiye'nin, çölleşme ve erozyonla mücadele alanında önemli çalışmalara imza attığını belirten Akca, ekim ayında düzenlenecek Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı'da (COP 12) bu tecrübelerin diğer ülkelerle de paylaşılacağını ifade etti.

Akca, Türkiye'nin erozyonla mücadelede dünya lideri olduğunun altını çizerek, "Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde, 1970'li yıllarda erozyon ile bir yılda ülkemizden denizlere taşınan toprak miktarı 500 milyon ton olarak hesaplanırken, bu miktar 2014 yılında 168 milyon tona inmiştir" dedi.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, ormanların, 6 binin üzerinde faydasının bulunduğunun bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Bunlar arasında en önemli görevin ise toprağı korumak olduğunu belirten Üzmez, "Tarımın sigortası ormanlardır" diye konuştu.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen de günümüzde çölleşme ve arazi bozulmasının, 4 milyar hektar alanı ve 1.2 milyar insanı doğrudan etkileyen bir sorun olduğuna dikkati çekti.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özdemir, 2014 sonu itibarıyla yapılan 77 içme suyu tesisinden 3,53 milyar metreküp içme ve kullanma suyu sağlandığını aktardı.

Programın ardından, Akca ve beraberindekiler, bir alışveriş merkezinde, "Çölleşme, Dünyanın Sessiz Felaketi" konulu fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement