17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali

17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında "En İyi Restore Edilen Ev" plaketi Akbulut Konak'a çakıldı.

01.10.2016 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında "En İyi Restore Edilen Ev" plaketi Akbulut Konak'a çakıldı.

Konak önünde yapılan plaket çakma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, festivale 17 yıldır destek veren kurum ve kişilere teşekkür etti.

Festivali 17 yıl önce heyecanla başlattıklarına değinen Ceylan, "O yıllarda Safranbolu'da UNESCO'nun dünya miras organizasyonu toplantısına ev sahipliği yaptık. O tarihlerde hem bu toplantıyı uluslararası ve ulusal gündeme taşımak, Safranbolu'yu daha da tanıtmak maksadıyla böyle bir festival düzenledik. Başından beri bu festivalin ana temasını 'Kültürel Miras ve Korumacılık' teşkil ediyor. O kapsamda sıradan bir festival olsun istemedik. Anadolu'nun çeşitli kentlerinde çeşitli festivaller var. Ama Safranbolu'nun festivali ayrıcalıklı olsun istedik." diye konuştu.

Safranbolu'nun bir açık hava müzesi konumunda olduğunu vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu:

"Safranbolu, korumacılığın başkenti unvanına sahip olan bir kentimiz. O açıdan ülkemizde korumacılık anlamında öncülük eden şehirlerden bir tanesi. Bu festival korumacılık anlamında, kültürel mirasın korunması, kollanması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından da önemli aktivitelere sahip olsun istedik. Onlardan bir tanesi de yapılan restorasyonların kalitesinin artırılması, iyi restorasyon örneklerini teşvik etmek maksadıyla 17 yıl önceki festivalde de vardı, o 17 yıldır geleneksel olarak devam ediyor. Bu şekilde konaklarımızın, evlerimizin, tarihi mirasımızın daha sağlıklı bir şekilde korunup, kollanması, restore edilmesi, gelecek kuşaklara aktarılmasını amaç edinmektedir."

Karabük Valisi Mehmet Aktaş da Safranbolu'nun Türkiye, Türk milleti için önemli bir değer olduğunu belirtti.

Aktaş, insanlara düşen görevin bu değere sahip çıkmak, gelecek nesillere aktarabilmek olduğunu, Safranbolu'nun da bunu başardığını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Ceylan, Vali Aktaş, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, "En İyi Restore Edilen Ev" plaketini çaktı, daha sonra konak gezildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement