18 Aralık Dünya Arapça Günü - Son Dakika
Güncel

18 Aralık Dünya Arapça Günü

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Lübnan Trablus Üniversitesi işbirliğiyle 18 Aralık Dünya Arapça Günü dolayısıyla "Yabancılara Arapça Öğretim Metotlarının Geliştirilmesi" konulu sempozyum düzenledi.

18.12.2015 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Lübnan Trablus Üniversitesi işbirliğiyle 18 Aralık Dünya Arapça Günü dolayısıyla "Yabancılara Arapça Öğretim Metotlarının Geliştirilmesi" konulu sempozyum düzenledi.

Üniversitenin Topkapı'daki yerleşkesinde düzenlenen sempozyumun açılış töreninde konuşan FSM Vakıf Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Arapça'nın Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası kullanılan dillerden biri olarak tanındığını anlattı.

Türkiye'de de Arap dili ve edebiyatının öneminin günden güne artığını belirten Arslan, "Ülkemizde Arapça'ya olan rağbet biliniyor. Asırladır Araplarla, Arap kültürüyle komşuluğumuz var. Bu dinden geldiği gibi, coğrafi yakınlığa ve ekonomik sebeplere de dayanıyor. Sadece bizim değil tüm dünyanın Araplarla ilişkileri artmaktadır" dedi.

Arslan, sempozyumda yabancılara Arapça öğretim metotlarının geliştirilmesini ele alacaklarını ifade ederek, bir çok ülkeden akademisyenin bildiri sunacağını dile getirdi.

Üniversitelerinin İslami İlimler Fakültesinde öğretim dilinin Arapça olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Hazırlık sınıfında bu dili öğretiyoruz. 25 Arap hocamız var. Bir kaç dersimiz hariç 1. sınıftan 4. sınıfa kadar tüm dersler Arapça'dır. Arap dünyasındaki birçok üniversiteyle iş birliğimiz var. Öğrencilerimiz buralarda da Arapça'sını geliştirebilir. Sadece ülkemizin değil diğer ülkelerin de Arapça ve Türkçe'yi iyi bilen eleman ihtiyacını karşılıyoruz. Mekke'ye, Sudan'a ve Malezya'ya öğrencilerimizi gönderdik. Yabancı öğrencilerimize de Türkçe öğretiyoruz."

"Arapça tüm Müslümanların dilidir"

Lübnan Trablus Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Raafat Mikati ise yeni kurulmuş olmasına rağmen hızlı ilerlemeler kaydeden FSM Vakıf Üniversitesiyle sempozyum düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mikati, "Biz de Lübnan'ın ilk İslam üniversiteyiz. Bu sempozyum 34 yaşındaki üniversitemizin yurt dışında yaptığı çok önemli bir çalışma. Türkiye Arapça konuşan bir ülke olmamasına rağmen bu sempozyumu burada yapıyoruz. Çünkü Arapça sadece Arapların dili değil tüm Müslümanların dilidir. Müslümanlar namazlarında dualarında Arapça'yı kullanıyor. Bu açıdan Türkiye'de kendimizi yabancı saymıyoruz. Bu sempozyumda Arapça'nın yabancılara öğretilmesi metotlarını hep birlikte ele alarak yeni gelişimler elde edeceğiz.

Mikati, Türkiye'deki insanların Arapça'ya olan ilgisinden memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Bu ilgi Türkiye'nin kendi köklerine dönüşü olarak yorumluyor. Aslında bu ilgi yeni değil, hep vardı" dedi.

Raafat Mikati, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yazdığı bir şiiri de okudu.

Sempozyum 20 Aralık Pazar gününe kadar farklı oturumlarla devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18 Aralık Dünya Arapça Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement