18 Ekim Dünya Menopoz Günü - Son Dakika
Sağlık

18 Ekim Dünya Menopoz Günü

18 Ekim Dünya Menopoz Günü

Uzmanlar günümüzde ERKEN YAŞTA MENOPOZA RAĞMEN HAMİLE KALMANIN "BU ŞEKİLDE" MÜMKÜN olduğunu söylüyor.

17.10.2016 14:47  Güncelleme: 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk sahibi olmak isteyen ama kariyer hedeflerinden vazgeçemeyen ya da erken menopoz riski taşıyan kadınlar için son dönemde akla gelen ilk seçeneklerden birisi yumurta dondurmak. Böyle bir durumda dondurma işlemi gerçekleştirmek isteyen anne adayları vakit kaybetmeden işlemi yaptırabilecekleri sağlık kuruluşlarının yolunu tutuyor. Bahçeci Sağlık Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci "Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve yürürlükte olan mevcut yönetmeliğe göre, düşük yumurtalık rezervi olan veya erken menopoz riski taşıdığı tespit edilen bekar bayanlarda bu işlemi son iki yıldır oldukça başarılı bir şekilde uygulayabiliyoruz. Bununla birlikte her yumurta dondurma işlemi, işlemde elde edilen sağlıklı yumurta sayısına göre beklendiği şekilde bir güvence yaratmayabiliyor. Saklanan yumurta sayısını arttırabilmek adına tekrar tekrar işlem yapılması da her açıdan zor. Dolayısı ile yumurta dondurma işlemlerinin mümkün olduğu kadar erken yaşlarda yapılması en doğrusu"diyerek işlem başarısında kadın yaşının önemine dikkat çektiler.

Kadınlar hayallerini süsleyen prensi bulamayıp aradığı şartlarda eş adayıyla tanışamasa da o vakte kadar bebek sahibi olma hayallerini yumurta dondurma işlemi sayesinde korumaya çalışabiliyorlar ve böylelikle anne olma zamanını kendilerinin kontrol edebilme gücüne sahip oluyorlar. Türkiye'de iki yıldır üremeye yardımcı tedaviler yönetmeliğinin yürürlükte olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bahçeci,"bu yönetmelikten sonra, kanser hastaları dışında yumurta rezervi az olan, erken menopoz riski taşıyan kadınlar da artık bu alanda faaliyet gösteren merkezlerde yumurta dondurma imkanına kavuştu. Diğer bazı ülkelerde yumurta rezervinin az olması gibi şartlar bile aranmıyor, genç ve yumurta rezervi iyi olan kadınların yumurta dondurmalarında gebelik şansının daha uygun olduğu düşünülüyor" diye konuştu.

ERKEN MENOPOZ RİSKİ TAŞIYAN KADINLAR İÇİN DÜŞÜNÜLEBİLİR BİR SEÇENEK

Menopoz, bir kadının yaşamının en önemli dönüm noktalarından biri. Doğurganlığın bittiği anlamına gelen bu dönemin genç yaşlarda da ortaya çıktığı sıkça görülüyor. Anne olmak her kadının hayali olduğu gibi erken yaşta menopoz riski taşıyan kadınlar için bebek fikri kişilerde kaygı uyandırıyor. Bu gibi durumlarda yumurta dondurmak gelecekte anne olma şansını korumak adına düşünebilecek en geçerli seçenek.

ÜLKEMİZDE YUMURTA DONDURANLARIN YAŞ ORTALAMASI 40

Konuyla ilgili önemli akademik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mustafa Bahçeci; "Türkiye'de yumurta dondurma işlemi için kimlerin başvurduğu ve sonuçlarını ortaya koymak amacıyla Bahçeci Tüp Bebek Merkezi'nde kapsamlı bir çalışma yürütmekteyiz. Çalışmanın ön bulguları; kliniğimize yumurta dondurma amaçlı başvurup işlemi yapılan hastaların yaş ortalamasının 39,6 olduğunu gösteriyor. Mevcut tıbbi literatüre göre tek bir seansta yeterli yumurta dondurma şansları yüksek olan 35 yaş altı bayanların oranı ise sadece %14. Benzer şekilde merkezimizde yumurta dondurma işlemi yapılmış bayanların yaklaşık %40'ında makul bir sayıda yumurta alınıp dondurulabilmesi için 2 veya 3 kez işlem yapılmak zorunda kalındı. Bu sonuçlara bakıldığında, işlemin mümkün olan en erken yaşlarda yapılması hem işlem yükü hem de ileride dondurulan yumurtalar ile başarılı ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için en doğru yaklaşım" diye konuştu.

YUMURTA DONDURMADA DA GEBELİK ŞANSINI BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖR KADIN YAŞI

Uzmanlar kariyer, eğitim hayatı, doğru eş bulamama ve çeşitli sağlık problemleri nedeniyle ertelenen çocuk fikri için geçerli olan bu yöntem için bebeğin sağlığı ve yumurtanın kalitesi açısından çok geç kalınmadan karar verilip harekete geçilmesini öneriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aylin Pelin Çil; dondurulan yumurtalarda gebelik şansını belirleyen faktörlerden birinin yumurtanın hangi yaşta dondurulduğu diğerinin de yumurta sayısı olduğunu belirtirken"Yumurtaları işlem sırasındaki yaş itibariyle donduruyor ve zamanı durduruyor olsak ta, dondurma işlemi sırasındaki kadın yaşına bağlı yumurta kalitesini değiştirme gücüne sahip değiliz. Dolayısı ile işlem yaptırmak isteyen bayanlara gerekli bilgilendirmeyi yaparken göz önüne alınması gereken en önemli parametre, yumurtaların dondurulduğu sıradaki kadın yaşı. Yumurta rezervi az olan kadınların tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma ihtimalleri 40 yaşında %20'ler civarında iken 45 yaşta %1'e düşmektedir" diyerek yumurta dondurma planı yapan bayanların işlemin ileride getirebileceği başarı ihtimalleri bakımından da doğru bilgilenmeleri konusunda uyardı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık 18 Ekim Dünya Menopoz Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement