18 Gazetecinin Yargılandığı "Terör Örgütü Propagandası" Davası - Son Dakika
Güncel

18 Gazetecinin Yargılandığı "Terör Örgütü Propagandası" Davası

Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 9 gazetenin sorumlu müdürleri ve bağlı oldukları yetkililerin de aralarında bulunduğu 18 gazetecinin, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle yargılanmasına başlandı.

17.11.2015 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 9 gazetenin sorumlu müdürleri ve bağlı oldukları yetkililerin de aralarında bulunduğu 18 gazetecinin, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan, Şok Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kaan Özbek, Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Abbas Yalçın, eski Millet Gazetesi Yayın Koordinatörü Cuma Ulus, eski Millet Gazetesi Sorumlu Müdürü Sedat Gülmez, Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin ve Birgün Gazetesi İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın katıldı.

Duruşmaya gelmeyen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığı ise avukatları temsil etti.

Savunması alınan sanıklardan Abbas Yalçın, bağlı olduğu yetkili kişinin Can Dündar olduğunu belirterek, "Gazetemizin 1 Nisan 2015 tarihli nüshasında manşet olarak, 'Karanlığa girdiğimiz gün' başlığını atmıştık. Eser sahibi belli olmadığından sorumluluk bana aittir. İddianamede suçun nasıl oluştuğu objektif olarak belirtilmemiştir" dedi.

Dava konusu fotoğrafı tüm çıplaklığıyla sunduklarını ve editöryel olarak olayı tüm çıplaklığıyla ortaya koymayı tercih ettiklerini anlatan Yalçın, "Bu durum, terör örgütünün propagandasının yapılması değil, aksine terör örgütünün şiddetini yansıtma ve eylemin korkunçluğunu göstermesi açısından habercilik anlamında önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

Yalçın, gazetelerin IŞİD gibi terör örgütlerinin eylemleriyle ilgili fotoğraflar paylaştıklarını ve bugünkü Cumhuriyet Gazetesi'ndeki bir fotoğrafta bu örgütün flamasının da görülebildiğini belirterek, "Mozaiklemek doğru değil çünkü fotoğrafın gerçeği bu. Başyazıda da terör kınanmıştır. Terörün övüldüğüne ilişkin tek bir kelime dahi yoktur. Biz yazarlarımızı teröre kurban vermiş bir gazeteyiz. Herhangi bir terör olayını övmemiz, meşru göstermemiz, tasvip etmemiz mümkün değildir" diye konuştu. Yalçın, beraatini istedi.

Sanıklardan Berkant Gültekin de, çeşitli hassasiyetlerden dolayı fotoğrafı birinci sayfada kullanmadıklarını ve küçük bir şekilde iç sayfada yer verdiklerini kaydederek, "Bu fotoğraf zaten sosyal medyada paylaşılmıştı. İlk olarak paylaşan A Haber kanalından alarak fotoğrafı koyduk. Haber nedeniyle devleti acz içinde bırakmadık. Eylemi gerçekleştiren ve sorumlu olan kişiler devleti aciziyet içinde bırakmıştır" dedi.

Gültekin, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatini talep etti.

Savunması sorulan sanıklardan İbrahim Aydin ise, "Savcının bir resimden hareketle terör örgütü propagandası yapma suçlamasında bulunması oldukça saçmadır. Bugün onlarca terör faaliyeti yapılmaktadır ve bunlara ilişkin görüntüler değişik gazetelerde değişik şekillerde yayınlanmaktadır, hiç bir gazete suçlamayla karşılaşmamaktadır" beyanında bulundu.

Duruşmada söz alan diğer sanıklar da, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verilmesini istedi. Savunma yapan tüm sanıklar, soru karşılığında, beraat kararı verilmemesi durumunda haklarında verilecek hükmün ertelenmesi yoluna gidilmesini istediklerini de dile getirdi.

"Gazeteciler 5N1K kuralına göre haber yapar"

Beyanı sorulan sanıklar Can Dündar ve Abbas Yalçın'ın avukatı Bülent Utku, gazetecilerin 5N1K kuralına göre haber yaptıklarını ve fotoğraflarda mozaikleme yapılması durumunda ilkenin ihlal edileceğini, gerçeğin ortadan kaybolacağını öne sürerek, "Müvekkilerin kastı gerçeği olduğu gibi kamuoyuna izah etmektir" dedi. Utku, müvekkili Dündar'ın ödül almak için yurtdışına gitmesi nedeniyle duruşmaya katılamadığını, bir sonraki celse hazır edileceğini de söyledi.

Söz alan diğer sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ali Kaya, müştekilerin beyanlarının alınmasına ilişkin daha önce verilen ara karardan, ifadelerinin davaya bir yarar sağlamayacağı gerekçesiyle dönülmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tebligat yapılmasına rağmen, mazeretsiz bir şekilde duruşmaya gelmeyen sanıklar eski Bugün Gazetesi sorumlusu Gökhan Çorbacı, Aydınlık Gazetesi sorumluları Mehmet Sabuncu ve Murat Şimşek ile Yurt Gazetesi sorumlusu Orhan Şahin hakkında bir dahaki duruşmaya zorla getirilme emri çıkarılmasına hükmetti.

Dosyadaki suçun niteliğini dikkate alan heyet, çoğu hükümlü olan müştekilerin davadan zarar görme ihtimalleri olmadığı için müşteki sıfatlarının kaldırılmasına ve duruşmaya mazeret bildirerek gelmeyen 7 sanığa savunma için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 29 Mart'ta DHKP-C'li teröristler tarafından şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 9 gazetenin sorumlu müdürleri ve bağlı oldukları yetkililerin de aralarında bulunduğu 18 gazetecinin, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, Şok gazetesi sorumlu müdürü Kaan Özbek ve bağlı olduğu yetkili Orhan Duman, eski Millet gazetesi sorumlu müdürü Sedat Gülmez ve bağlı olduğu eski yetkili Cuma Ulus, Posta gazetesi sorumlu müdürü Seçil Şengelir Güler ve bağlı olduğu yetkili Mehmet Emin Öztürk, Yurt gazetesi sorumlu müdürü Başak Günseven ve bağlı olduğu yetkili Orhan Şahin, eski Bugün gazetesi sorumlu müdürü Gökhan Çorbacı ve bağlı olduğu eski yetkili Temel Tanadalan, Cumhuriyet gazetesi sorumlu müdürü Abbas Yalçın ve bağlı olduğu yetkili Can Dündar, Özgür Gündem gazetesi sorumlu müdürü Reyhan Çapan ve bağlı olduğu yetkili Emine Eren Keskin, Aydınlık gazetesi sorumlu müdürü Murat Şimşek ve bağlı olduğu yetkili Mehmet Sabuncu ve Birgün gazetesi sorumlu müdürü Berkant Gültekin ve bağlı olduğu yetkili İbrahim Aydın'ın, şehit savcı Kiraz ile teröristin ve terör örgütüne ait flamaların bulunduğu fotoğrafları herhangi bir mozaikleme ve karartma yapmadan olduğu gibi yayımlayarak, terör örgütünün basın yoluyla propagandasını yaptıkları öne sürülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18 Gazetecinin Yargılandığı 'Terör Örgütü Propagandası' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement