18'inci Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı - Son Dakika
Güncel

18'inci Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı

ADDİS Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılan 18. Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) toplantısı sona erdi.

31.03.2015 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADDİS Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılan 18. Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) toplantısı sona erdi.

Ondokuz Afrika ülkesinin üye olduğu COMESA ülkelerinin hem kendi aralarındaki ticaret hacmi hem de pazar dışındaki ülkelere yönelik ihracatları gün geçtikçe artıyor.

COMESA dönem başkanı Demokratik Kongo Cumhurbaşkanı Joseph Kabila, pazar ülkeleri arasında 15 yıl önce 3 milyar dolar düzeyinde olan karşılıklı ticaret hacminin 2014 yılı itibari ile 22 milyar dolara ulaştığını fakat bu rakamın daha da ileriye götürülmesi gerektiğini bildirdi.

Kabila, pazar ülkelerinin mevcut kaynaklarını kullanarak, kapsamlı bir büyüme ve ekonomik reform geliştirecek bir kavşakta bulunduklarını ve bunu yapacak cesarete sahip olduklarını söyledi.

COMESA 500 milyondan fazla nüfusu bulunan üye ülkelerinin serbest ticaret alanı olarak adlandırılıyor.

Addis Ababa'daki Afrika Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen 18'inci COMESA toplantısının ana temasını "Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Sanayileşme" oluşturdu.

Toplantıda, COMESA'ya üye Afrika ülkelerinin sürdürülebilir sanayileşme ve kalkınma için kararlı ve etkin ekonomik programlar uygulamaları gerektiği defaatle vurgulandı.

Toplantıda dönem başkanlığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Etiyopya'ya geçti.

COMESA'nın Etiyopya'daki toplantısı,  Afrika Birliği'nin kara kıta için koyduğu 2063 Afrika Vizyonu'na entegre anlamında ele alınacak plan ve çalışmaları içermesi anlamında da önem taşıyor.

Afrika Birliği Komisyoneri Nkosazana Dlamini Zuma, COMESA zirvesinde gündeme gelen konuların, 2063 Afrika Vizyonu'nu gerçekleştirmek ve Afrika halklarının ekonomik alanda refahlarını sağlamak için önemli olduğunu dile getirdi.

Toplantıda Afrika'nın gündeminden hiç düşmeyen fakirlikle savaş ve uluslararası ekonomik krizin Afrika'ya etkilerinin hafifletilmesi konuları da masaya yatırıldı.

Fakirlikle ve sefalet ile savaş konusunda üye ülkelerin kararlılıkları vurgulanırken, COMESA'nın dönem başkanlığına getirilen Etiyopya Başbakanı Hailemariam Dessalegn,  kamu ve özel sektör yatırımları ile birlikte uygulanan ekonomi politikalarının COMESA üyesi 19 ülkeye küresel krize karşı yardım ettiğini belirtti.

Dessalegn, pazar üyesi ülkeler için ticaretin geliştirilmesi anlamında serbest ticaret bölgelerinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yoksullukla savaşta mevcut engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

COMESA'nın 18. Dönem Toplantısı kapanış bildirgesinde, üye ülkelere " Dünya Ticaret Örgütü'ne katılın çağrısı yapıldı.

Afrika kadının tüm sektörlerde ve çalışma hayatında  yer alması ve üye ülkeler için cinsiyet ayrımcılığının kaldırılması için çalışma yapılması gerektiğine değinilen  kapanış bildirisinde, Afrika'nın geleceğinde cinsiyet ayrımının olmadığı belirtildi.

Sonuç bildirgesinde ayrıca, üye ülkelerin merkez bankalarının,  kamu ve özel sektörün yanı sıra küçük işletme ve yatırımcıya da destek olacağı da yer aldı.

Üye ülkelerden, COMESA'ya  mali ve ekonomik politikalar ile daha fazla katkı sağlamaları istendi.

COMESA Afrika'nın en büyük ekonomik işbirliği örgütü.  1993'de COMESA kurucu anlaşması imzalandı ve örgüt 1994 yılında faaliyetlerine başladı.

Ticaret, gümrük, finansal, ulaşım, iletişim,teknoloji, sanayi, enerji, tarım, çevre ve doğal kaynaklar, ayrımcılık, aile ve kadın konularında tam işbirliğini hedef alan COMESA, Afrika ülkeleri arasında serbest dolaşım, malların standardizasyonu, batıdaki ekonomik birliklerle ilişkilerin geliştirilmesi alanlarında da çalışmalar gerçekleştiriyor.

Afrika'nın kalkınmasında önemli bir süreç olarak görülen COMESA sadece üye ülkelere değil, dünyanın diğer ülkelerindeki yatırımcı ve işadamlarına önemli yatırım ve iş imkanları sunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18'inci Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement