18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü - Son Dakika
Yerel

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Sakarya, Kocaeli, Bolu, Bartın, Karabük ve Kastamonu'da tören düzenlendi.

18.03.2015 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla Sakarya, Kocaeli, Bolu, Bartın, Karabük ve Kastamonu'da tören düzenlendi.

Sakarya'nın Serdivan ilçesindeki şehitliğe çelenk sunumuyla başlayan törende, vatanları uğruna hayatlarını feda eden şehitler için saygı atışı yapıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

İstiklal Marşı'nın okunduğu törende konuşan Jandarma Piyade Kurmay Binbaşı Ahmet Durmaz, 18 Mart'ın dünyada Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü olarak bilindiğini söyledi.

Türklerin bu savaşta şartlar ne kadar güç olursa olsun, vatanları için her şeyi göze alabileceğini dünyaya ispat ettiğini vurgulayan Durmaz, "Çanakkale'nin geçilememesi, İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in deyişiyle Viyana'dan Hindistan'a kadar dünya siyasi haritasının değişmesine vesile olmuştur" ifadesini kullandı.

Şeref defterini imzalayan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, şehitlerin temsili mezarlarına karanfil bıraktı.

Taraklı ilçesinde düzenlenen programda Şehit Mehmet Nuri Kocabıyık Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Taraklı Kaymakamı Ömer Yılmaz ve protokoldekiler, şehitlerin mezarları başında dua etti.

Bolu

Sağlık Mahallesi'ndeki Şehitler Mezarlığı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan törende şehitler için saygı atışı yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Piyade Kurmay Yüzbaşı Özcan Öztürk, Çanakkale Zaferi'nin dünya tarihinde dönüm noktası olduğunu ve bu zaferle Kurtuluş Savaşı'nın ilk meşalesinin yakıldığını söyledi.

İl Müftüsü İzani Turan'ın okuduğu duanın ardından şeref defterini imzalayan Bolu Valisi Aydın Baruş, protokoldekilerle şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Karabük

Şehitlik Anıtı'nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Şehitlere saygı atışının yapıldığı törende anıta çelenk sunuldu.

Vali Orhan Alimoğlu, benzeri törenlerin geçmişte yaşananların gençlere öğretilmesinde önemli yeri olduğunu söyledi.

İnsanoğlunun tarihte pek değişmediğini belirten Alimoğlu, "Öncesinden haberi olmayanlar, sonra ne yapacaklarını bilemiyor. Bunun için bizden önce neler yaşanmış bilmemiz lazım. İstiklal Marşımızda 'Sen şehit oğlusun, incitme yazıktır atanı' yazıyor. Dolaştığımız toprak, öyle bedava değil. Bu zaferlerimizin kazanılmasında emeği geçen başta Büyük Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Zaferimiz kutlu olsun" diye konuştu.

Tören, anıta karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Bartın

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Deniz Yüzbaşı Bülent Sarı, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Vali Seyfettin Azizoğlu, şehitlik şeref defterini imzaladı, Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Kültür Merkezi'ndeki programda da Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencileri Çanakkale Oratoryosu'nu sundu, tiyatro oyunu sahneledi.

Kastamonu

Şehitler Anıtı'nda düzenlenen tören, çelenk sunumu, saygı duruşu ve atışı ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Şehmus Günaydın'ın şehitlik defterini imzalamasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi ve şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Şehit polis memuru Nihat Karakoca'nın annesi Melahat Karakoca, oğlunun mezarı başında "Yavrum, dayını yanına aldın, beni de al" diyerek gözyaşı döktü.

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen programda da Çanakkale Savaşı'nda yazılan mektuplar ve Çanakkale şiirleri okundu. Program, Çanakkale Şehitleri Oratoryosu'yla son buldu.

Vali Günaydın, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanlığındaki şehit ailelerini ve gazileri ziyaret etti.

Kocaeli

Namazgah Şehitliği'nde düzenlenen törene Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral İsmail Metin Temel, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, muharip gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunduğu törende, 3 el saygı atışı yapıldı.

Anıta çelenk ve temsili mezarlara karanfil bırakan Vali Güzeloğlu, şehitlik anı defterini imzaladı.

Vali Güzeloğlu, anı defterine şunları kaydetti :

" Hürriyet, bağımsızlık, bayrak ve vatan uğruna canlarını feda ederek, Yüce Allah katında ve milletimizin gönlünde yüce mertebeye ulaşan aziz şehitlerimiz, varlığımız sizlerin göstermiş olduğu eşsiz kahramanlıklara borçlu. Tarihin her sayfası altın harflerle yazılmış destanlarla dolu. Türk milleti olarak bizlere kanınız, canınız pahasına bıraktığınız bu kutsal topraklar üzerinde, bu anlamlı günde manevi huzurunuzdayız. Sizlerden aldığımız kutsal güç, inanç ve ilhamla emanet ettiğiniz bu cennet vatanı sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığıyla kurduğunuz cumhuriyetin devletimizin ve milletimizin birlik ve bütünlüğünü koruma sorumluluğunun bilinci içindeyiz. İnanıyor ve biliyoruz ki 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.'

Bu anlayışla cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları ve manevi huzurların önünde saygıyla eğiliyoruz, ruhları şad, mekanları cennet olsun."

Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler, daha sonra Polis Şehitliği'ni ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü - Son Dakika


Advertisement