184 Ovanın Koruma Altına Alınması - Son Dakika
Ekonomi

184 Ovanın Koruma Altına Alınması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 60 ildeki 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kuruluna sunulacağını belirterek, "Bu düzenlememizle 184 ovamız sit alanı ilan edilip koruma altına alınacak.

28.06.2016 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 60 ildeki 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kuruluna sunulacağını belirterek, "Bu düzenlememizle 184 ovamız sit alanı ilan edilip koruma altına alınacak. Artık bu ovalarımıza sadece tohumlar atılacak." ifadesini kullandı.

Çelik, yaptığı açıklamada, gıdaya erişim noktasında yeterli olabilmek ve tarımsal üretimi sürdürebilir kılmak için toprağın korunması gerektiğini ifade etti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de toprakların kaybedildiğine ve kullanılamadığına dikkati çeken Çelik, verimli tarım arazilerinin, tarım dışı amaçlarla kullanılmasından dolayı geri dönüşü olmayacak bir şekilde elden çıktığını belirtti.

Türkiye'de her yıl 50-100 bin hektar arasında toprağın kaybedildiğine, 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazinin ise 19 milyonunun kullanılabildiğine işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu olumsuz gidişe dur demek ve tarım arazilerimizi korumak amacıyla Hükümetimiz döneminde ciddi çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 2005 yılında yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile tarım arazilerinin farklı amaçlarla kullanımına sınırlamalar getirildi. Ayrıca tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin önüne geçildi. Parçalı arazileri birleştirmek amacıyla arazi toplulaştırma çalışmalarına hız verildi. 12 yılda 5 milyon hektar alan toplulaştırıldı. 2 milyon hektar alanın toplulaştırma çalışmaları da devam ediyor. 2023 yılına kadar da 14 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamlamayı hedefliyoruz."

Yeni bir uygulamayla ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğündeki 184 büyük ovanın sit alanı ilan edilmesi için çalışmaların tamamlandığını anlatan Çelik, "Bu ovaların en büyüğü 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası. En küçüğü ise 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası. Konya'da toplam 1 milyon hektarlık alana sahip 13 farklı ova var. Ankara'da ise 66 bin hektarlık alana sahip 8 farklı ova var. Şanlıurfa'da 295 bin hektarlık Ceylanpınar Ovası ve 201 bin hektarlık Harran Ovası var. Samsun'da ise 136 bin hektar alana sahip 3 farklı ova var." ifadesini kullandı.

Çelik, il toprak koruma kurullarında görüşülerek uygun görüş alındıktan sonra 60 ildeki 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kuruluna sunulacağını bildirdi. Bakan Çelik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu düzenlememizle 184 ovamız sit alanı ilan edilip koruma altına alınacak. Artık bu ovalarımıza sadece tohumlar atılacak. Ayrıca tarımsal üretimimizi artırmak amacıyla ekilmedik yer bırakmayacağız. Göç, hisselilik, parçalılık vb. nedenlerle ekilemeyen tarım arazilerimizi atıl durumdan çıkartacağız.

Şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazilerini, sahipleri namına kiraya vereceğiz. Böylelikle ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisini milletimizin hizmetine sunarak, yıllık 17 milyar liralık hasıla elde etmeyi hedefliyoruz. Bunun için de yasal düzenleme çalışmalarımız devam ediyor.

Bu çalışmalarımız neticesinde ekilmedik bir karış toprak bırakmayacağız. Gelecek nesillerden emanet aldığımız toprağı, yine onlara sağlıklı bir şekilde taşıma noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Çünkü bu topraklar birer milli servet."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 184 Ovanın Koruma Altına Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement