19. Akdeniz Arkeoloji Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

19. Akdeniz Arkeoloji Sempozyumu

19. Akdeniz Arkeoloji Sempozyumu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, Bakanlığın geçen yıl kazı çalışmalarına yaklaşık 39 milyon lira katkı sağladığını belirterek, "Ortaya çıkarılan eserlerin korunması için son 2 yılda 15 konservasyon ve restorasyon merkezi kuruldu" dedi.

12.11.2015 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, Bakanlığın geçen yıl kazı çalışmalarına yaklaşık 39 milyon lira katkı sağladığını belirterek, "Ortaya çıkarılan eserlerin korunması için son 2 yılda 15 konservasyon ve restorasyon merkezi kuruldu" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ve Selçuk Üniversitesi Su Altı Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 19. Akdeniz Arkeoloji Sempozyumu, Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Melik Ayaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl Bakanlar Kurulu kararlarıyla Türkiye'de yerli ve yabancı toplam 519 arkeolojik kazı gerçekleştirildiğini, bu sayının Türkiye için yeterli olmadığını bildirdi.

Ayaz, kazıdan çok koruma politikasına ağırlık verdiklerini, kazılan alanlarda koruma yapılmadığı takdirde, eserlerin tahrip olduğunu kaydetti. Türkiye'deki bilim insanlarının kazıları koruma projelerine ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Ayaz, "Bakanlığımız geçen sene kazı çalışmalarına yaklaşık 39 milyon lira katkı sağlamıştır. Ortaya çıkarılan eserlerin korunması için son 2 yılda 15 konservasyon ve restorasyon merkezi kuruldu" diye konuştu.

Türkiye'de sadece karada değil, su altında da kazılar yürütüldüğüne değinen Ayaz, bu alanda büyük mesafe katedildiğini vurguladı.

Yurt dışına götürülen eserlerin iadesi

Ayaz, UNESCO dünya mirası listesini de önemsediklerini, en son Efes Antik Kenti ve Diyarbakır Surları ile 15 kültürel alanın bu listeye girdiğini bildirdi. Yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarılan eserler konusuna da değinen Ayaz, şunları söyledi:

"Bakanlığımızın son zamanlarda en çok önemsediği konulardan biri budur. Amacımız, yasa dışı yollarla yurt dışına götürülen eserlerimizin iadesini sağlamaktır. Bu sempozyumlarda bilimsel tartışmalarla yurt dışındaki eserlerin karşılıklı iadeleri konusunda işbirliğinin faydalı olacağına inanıyoruz. Kaçak yollarla götürülen eserlerin iadesi mümkün değil. Ancak hakkında başlamış hukuk davası olan eserler ve müzelerde kaydı olup da yurt dışına götürülen eserlerin iadesi mümkündür. Mevzuatın mağdur ülkeler lehine değiştirilmesi gerekiyor."

Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan ise Kemer'deki kültürel değerlerin yadsınamayacağını belirterek, Idyros Antik Kenti'nin yüzeye çıkarılması ve turizme açılması gerektiğine dikkati çekti.

Sempozyum kapsamında, seramik sanatçısı Serdar Aslan'ın sikkeleri yorumladığı nümizmatik sergisi de açıldı.

Türkiye'nin yanı sıra, İtalya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Danimarka ve İsrail'den yaklaşık 50 akademisyen ve öğrencinin katıldığı sempozyum, 14 Kasım'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 19. Akdeniz Arkeoloji Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement