19 Mayıs Ruhu" Müzede Canlandırılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

19 Mayıs Ruhu" Müzede Canlandırılacak

Gençlik ve Spor Bakanlığının finansmanını sağladığı, Samsun Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Panorama 1919 Müzesi'nde, Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Savaşı Destanı canlandırılacak.

19.05.2016 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İLYAS GÜN - Gençlik ve Spor Bakanlığının finansmanını sağladığı, Samsun Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Panorama 1919 Müzesi'nde, Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Savaşı Destanı canlandırılacak.

Şehir merkezindeki Yaşar Doğu Spor Salonu'nun müzeye dönüştürülmesi kararı üzerine, Gençlik ve Spor Bakanlığınca sağlanan finansmanla, Büyükşehir Belediyesince yaklaşık 2 yıl önce inşaatına başlanan Panorama 1919 Müzesinde sona gelindi. Müzede, Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Savaşı Destanı canlandırılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin daha önce spor salonu olarak kullanıldığını, yeni spor salonu yapıldıktan sonra yıkılmasının planlandığını söyledi.

Dönemin valisi Hüseyin Aksoy'un isteği üzerine salonu, yıkılmadan yenileme yaparak panorama müzesi haline getirdiklerini anlatan Yılmaz, " Türkiye'de panorama müzesi konusunda bir eksiklik vardı, bu müze ile bunu gidermiş olacağız." dedi.

Şehrin ilk spor salonu olan binanın hatırasını yok etmeden, yepyeni bir kimlik giydirerek yeni bir bina ortaya çıkardıklarını ifade eden Yılmaz, müze çalışmasını Atatürk'ün Samsun'a gemiden çıktığı yerden Kurtuluş Yolu, sonra Panorama Müzesi ile Atatürk'ün kaldığı oteli kentsel estetik projesi şeklinde ele aldıklarını dile getirdi.

Müzenin son rötuşlarının yapıldığını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Müzemiz tamamıyla bitti diyemiyoruz ama ana fikir ve bir perspektif ortaya çıktı. Önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Bu, ülkemizdeki gençliğin kültürel düzeyine katkı sağlayacağına inandığım bir tarih ve kültür projesidir. Resmi tarihte bildiğimiz Atatürk'ün 15 Mayıs'ta İstanbul'dan ayrılışı, 19 Mayıs'ta 18 arkadaşıyla buraya gelişi ile Samsun'dan Havza, oradan Amasya, Sivas, Erzurum kongrelerini içeren fiziksel yapılarla donatılmış bir müze olacak. Donatılar, ses ve efektle desteklenerek bir sunum gerçekleştirilecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 19 Mayıs Ruhu' Müzede Canlandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement