1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddialarına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddialarına Tepkiler

Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosluğu önünde 1915 olaylarıyla ilgili gösteri düzenleyen Ermeni ve Asurilerden oluşan gruba, konsolosluk önünü kapatan Türkler de gösteri ile karşılık verdi.

24.04.2015 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosluğu önünde 1915 olaylarıyla ilgili gösteri düzenleyen Ermeni ve Asurilerden oluşan gruba, konsolosluk önünü kapatan Türkler de gösteri ile karşılık verdi.

Ermeni ve Asurilerden oluşan grup, ellerinde bayraklarla kent merkezinden yürüyerek konsolosluk binası kaşısındaki parka kadar geldi. Atlı polisler tarafından güvenlik amacıyla kordon altına alınan gruptakilerin, binanın önünde toplanan Türklere yaklaşmasına izin verilmedi.

Türkiye aleyhinde slogan atan gruba ellerindeki Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını sallayarak, "Ermeni terörünü durdurun", "Soykırım yalan" yazılı pankartlar açarak karşılık veren Türkler, hep birlikte İstiklal Marşı'nı okudu. Gruptakiler, "Soykırım yalanına son verin", "Kararı tarihçilere bırakın" şeklinde slogan atarak diğer grubun sesini bastırdı.

Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konsolosluk önüne vakit ayırarak gelen Türk vatandaşlarına teşekkür ettiğini belirterek, "Ermeniler bu milletimize, tarihimize yönelik haksız ithamlarını böyle gösterilerle dile getiriyorlar, bu şekilde Türk-Ermeni barışmasının sağlanması mümkün değil, yani gösteriler tabii ki demokratik haktır ancak 100 yıl önce yaşanmış derin bir ihtilafın bu şekilde çözümlenmesi mümkün değildir. Vatandaşlarımız da başkonsolosluklarına, ülkelerine sahip çıkıyorlar" diye konuştu.

"Tarihlerini okumamışlar bir şey bilmiyorlar"

Başkonsolosluk önünde toplanan Ermeni gruba karşı çıkanlar arasında, elindeki Türk bayrağı ve Türk bayraklı başörtüsü ile yer alan Cemile Sezer, duygularını "Tarihlerini okumamışlar, bir şey bilmiyorlar, bir şey anlatamıyorlar sadece karşımıza çıktılar. Ne diyelim, Allah yar ve yardımcımız olsun. Yüce Rabbim vatanıma, milletime, insanlarıma sağlık sıhhat getirsin" sözleri ile ifade etti.

Gösteriye katılan Türklerden Burhan Bozan da Türklerin tarih boyunca savaşlarda merhametli davrandıklarını, tarihle yüzleşmekten korkmadıklarını, Türk tarihinde soykırım gibi bir şeyin yaşanmadığını hatırlatarak, "Biz yapmadığımızı göstermek istiyoruz, anlatmak istiyoruz ama bu insanlar bir türlü anlamak istemiyorlar. Onlar tarihi nasıl biliyorlarsa Avustralya'nın da öyle bilmesini istiyorlar" dedi.

"Şehit Türk diplomatlar anısına buradayız"

Avustralya Türk Savunma İttifakı'nın (ATA-A) Avustralya Direktörü Adem Genç de Ermeni teröristler tarafından dünyanın birçok kentinde şehit edilen diplomatlar olduğunu, karşı protestoyu onları anmak içinde organize ettiklerini anlattı.

Ermeni yalanlarına artık bir son vermenin zamanının geldiğini dile getiren Genç, şunları kaydetti:

"Toplumumuz sağ olsun, eksik olmasınlar, toplandılar buraya 300 kişiye yakın, Cuma günü, Cuma vaktine denk geldiği halde buradalar, sağ olsunlar. Ermenilerin yalanlarına karşı bizim de mücadele etmemiz lazım, karşılarına dimdik durmamız lazım. Burada bir avuç toprağımız var konsolosluk olarak, konsolosluğumuzu korumamız gerekiyor. Malum 80'lerde konsolosluğumuzu bombalayan Ermeni teröristleri var Avustralya'da olmuş olay, Sidney'de 2 şehit verdik, onların anısına buradayız. Bütün Türk diplomatlar anısına buradayız, onları rahmetle anıyoruz."

Yaklaşık 2 saat süren gösterinin ardından başkonsolos Küçüksakallı gruba hitaben teşekkür konuşması yaptı.

1915'te ne oldu ?

Osmanlı Devleti'nin 1914'te başlayan 1. Dünya Savaşı'na Rusya ile farklı saflarda katılmasını fırsat bilen Ermeni milliyetçileri, bağımsız Ermenistan devletini kurmak gayesiyle Rus güçleriyle işbirliği yaptılar.

Rus ordusu, Doğu Anadolu'yu işgal ettiğinde gönüllü Osmanlı ve Rus Ermenilerinden büyük destek gördü. Osmanlı ordusunda görev yapan bazı Ermeniler de Rus ordusuna katıldı. Ermenilerin oluşturduğu birlikler ordunun lojistik kanallarını tahrip ederek Osmanlı ordularının ilerlemesini yavaşlatırken, Ermeni çeteleri de işgal ettikleri yerlerde sivillere yönelik katliam ve zulümlere girişti.

Osmanlı Hükümeti, bu gelişmelerin önüne geçmek için Ermeni temsilcileri ve kanaat önderlerini ikna etmeye çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Ermeni komitalarının saldırıların artması üzerine hükümet, 24 Nisan 1915'te Ermeni devrimci komitelerin kapatılması ve bazı Ermeni ileri gelenlerin tutuklanmalarına ve sürgün edilmelerine karar verdi. Daha sonra, her yıl "Ermeni soykırımını" anmak amacıyla düzenlenen etkinlikler için bu tarih seçilecekti.

Tedbirlere rağmen saldırıların sürmesi nedeniyle 27 Mayıs 1915'te Ermeni nüfusunun savaş bölgesinde olanları ve Rus işgal ordusuyla işbirliği yapanlarının göç ettirilmesi kararı alındı.

Osmanlı Hükümeti, göç edenlerin insani ihtiyaçları için planlamalar yaptıysa da savaş koşulları, iç çatışmalar, intikam peşindeki yerel gruplar, eşkıyalık, açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle göçler sırasında çok sayıda Ermeni hayatını kaybetti.

Tarihi belgeler, hükümetin, söz konusu trajik olayların yaşanmasını amaçlamadığı gibi göç eden Ermenilere karşı işlenen suçları cezalandırıldığını açıkça ortaya koymakta. Nitekim, henüz savaş son bulmamışken yaşanan insani trajedi sırasında olaylara karışarak suçlu bulunanlar yargılanarak idam edildi.

Adil hafıza ve empati ihtiyacı

Ermenistan ve Ermeni diasporasının genel beklentisi, Türkiye'nin 1915 tehciri sırasında yaşananları soykırım olarak tanıması ve tazminat ödemesi.

"Soykırım" kavramı, 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nde ulusal, ırksal, etnik veya dinsel bir grubu kısmen veya tamamen yok etme eylemi olarak tanımlanıyor.

Söz konusu olayların soykırım olarak tanımlanamayacağına dikkati çeken Türkiye, 1915 olaylarını her iki taraf açısından da bir "trajedi" olarak niteliyor. Türkiye, konunun siyasi çatışmalardan uzak, tarihe tek taraflı bakmadan, tarafların birbirlerinin neler yaşadığını anlama ve birbirlerinin hafızalarına saygı duyma şeklinde özetlenen "adil bir hafıza" perspektifinden çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

Türkiye, tarafların arşivlerinin yanı sıra üçüncü ülkelerdeki arşivlerde de 1915 olayları konusunda araştırma yapılmasını, Türk ve Ermeni tarihçilerle diğer uluslararası uzmanlardan oluşan bir ortak tarih komisyonu kurulmasını teklif ediyor.

Erivan ilişkileri normalleştirme fırsatını değerlendiremedi

İki ülke ilişkilerin normalleştirilmesi için en önemli gelişme Ekim 2009'da yaşandı. Taraftlar, İsviçre'nin Zürih kentinde diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik iki ayrı protokol imzaladı.

Protokollerde karşılıklı güven tesisi ve mevcut sorunların çözülebilmesi için tarihsel kaynak ve arşivlerin tarafsız, bilimsel incelenmesi konusuna yer verilirken, sınırların da karşılıklı olarak tanınması ve ortak sınırların açılması öngörülüyordu.

Türk hükümeti protokolü onaylanmak üzere doğrudan TBMM'ye gönderdi. Ermenistan hükümeti ise metinleri Anayasa Mahkemesi'nin incelemesine sundu. Mahkeme, protokollerin Anayasa'nın lafzına ve ruhuna uymadığına hükmetti.

Ermenistan Hükümeti protokollerin onay sürecini dondurduğunu Ocak 2010'da açıkladı. Bundan 5 yıl sonra da, Ermeni hükümeti tarafından geçen Şubat ayında geri çekildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddialarına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi
    14:04 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, emeklilere yönelik açıklamalarda bulunarak, Pamukkale Belediyesi'nin emeklilere sosyal ve ekonomik destekler sağlayacağını belirtti.

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi
    14:00 Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi

    Adıyaman'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi. Adıyaman Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına seçim sürecinde yapılması ve yapılmaması gereken konular hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, vatandaşların daha rahat oy kullanabilmesi için alınan tedbirler ve konteyner kentlerdeki sandık kurulumu gibi konular da ele alındı.


Advertisement