1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddialarına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddialarına Tepkiler

Kırgız gençleri, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını, sessiz yürüyüş düzenleyerek kınadı.

24.04.2015 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgız gençleri, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını, sessiz yürüyüş düzenleyerek kınadı.

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını protesto etmek için Tanrı Dağı eteğinde toplanan Kırgız gençleri, ellerinde Türk bayrakları ve "Ermeni soykırımı yalanını kınıyoruz", "Ermeni soykırımı büyük bir yalan" ve "Ey dünya soykırım yalanına inanma" yazılı Türkçe ve İngilizce pankartlar taşıdı.

Türkiye Kırgızistan Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsü Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda da yoğun katılımla "Sözde Ermeni Soykırımı İddialarına Cevap" paneli de düzenlendi. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı'nın başkanlığında düzenlenen tek oturumda tarihçiler, Prof. Dr. Fahri Ünal, Prof. Dr. Osman Yorulmaz ve Prof. Dr. Engin Ayan'ın sunumunda "Türk milletini soykırımla suçlamanın tarihi gerçeklerle uyuşmadığı" vurgulandı.

Tarihte Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde Ermenilerin koruma altında olduğunu belirten tarihçiler, 1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarının yalan ve iftiradan ibaret olduğunu ifade etti.

1915 olayları konusundaki sözde Ermeni soykırımı iddialarının, gelişen ve büyüyen Türkiye'yi zarara uğratma amacını taşıdığını belirten Üniversite Rektörü Balcı, panelin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada da, Türk aydınların sözkonusu meseleyi bilimsel ele alıp, tarihi olarak bu gerçeğin ne olduğunu ortaya koyması ve dünya kamuoyunu aydınlatması gerektiğini belirtti.

Balcı, "Türk milletinin hiç bir ayıbı ve kusuru yoktur. Utanılacak bir şeyi yoktur. Suçu yoktur. Kimseye ödeyecek bir bedeli yoktur. Esas şükran Türk devletine duyulmalı" dedi.

Ahıska Türkleri ve Azeri Derneklerinden de kınama

Kırgızistan Halklar Asamblesi bünyesindeki Ahıska Türkleri ile Azeri Derneği de 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı birer toplantı düzenleyerek kınadı.

14 Kasım 1944 yılında Türkiye'nin kuzeyindeki Gürcistan ve Ermenistan sınırına yakın bölgede bulunan Ahıska'dan Kırgızistan'a sürülen Türkler de, Türk bayraklarıyla donatılmış dernek merkezinde bir araya gelerek 1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarını kınadı.

Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov, yaptığı konuşmada, 1915 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de (Osmanlı toprakları) Ermenilerin başına gelen bazı meseleleri soykırım olarak adlandırdıklarını ve hala bunu ispat etmeye çalıştıklarını anımsattı. Şamilov, Kırgızistan'da yaşayan Türkler olarak her zaman Türk halkıyla ve Türkiye ile beraber olduklarını ve soykırım iddiasının gerçek dışı ve yalan olduğunu dile getirdiklerini ifade etti.

Uluslararası Türkel Vakfı Başkan Vekili, Türk dünyasında dağıtımı yapılan Türkel Gazetesi ve Altın Köprü adlı derginin baş redaktörü Ramiz Meşedihesenli ise, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını "Ermeni uydurması" olarak niteledi. Kırgızistan'daki Türklerin ve Azerilerin her zaman adaletin yayında olduklarını belirten Meşedihesenli, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arşivlerimizi açtık" sözünü hatırlatarak, "Tarihçilerimiz bu olayı araştırsın. Dünya kamuoyu da öğrensin" dedi.

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kınamak için dernek merkezinde yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Azeri Derneği Başkanı Aziz Aliyev de, Azerbaycan halkının Sovyetler birliği döneminde sürekli baskılar altında yaşadığına dikkati çekerek, Kırgızistan'da yaşayan Azeri diyasporasının her konuda daima Türk kardeşleri ile birlikte olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddialarına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement