1994'te 38 Köylünün Öldüğü 'Hava Operasyonu' Soruşturmasında, 'Zaman Aşımı' ve 'Takipsizlik' - Son Dakika
Güncel

1994'te 38 Köylünün Öldüğü 'Hava Operasyonu' Soruşturmasında, 'Zaman Aşımı' ve 'Takipsizlik'

1994\'te 38 Köylünün Öldüğü \'Hava Operasyonu\' Soruşturmasında, \'Zaman Aşımı\' ve \'Takipsizlik\'

Şırnak'ın Kuşkonar ile Koçağılı Köyü'nün 1994 yılında savaş uçaklarınca bombalaması sonucu 38 kişinin ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, dosyanın 20 yıllık zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

17.04.2014 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Kuşkonar ile Koçağılı Köyü'nün 1994 yılında savaş uçaklarınca bombalaması sonucu 38 kişinin ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, dosyanın 20 yıllık zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Köylülerin avukatı Tahir Elçi, AİHM'in Türkiye'yi rekor tazminata mahkum ettiği soruşturmada verilen takipsizlik kararına itiraz edeceklerini belirterek, Takipsizlik kararı AİHM'in kararının reddedilmesi anlamına geliyor. Bu karar, Avrupa Konseyi Bakanlar komitesi ile Türkiye arasında ciddi bir krize yol açacaktır dedi. Şırnak merkezi bağlı Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinin 26 Mart 2004 tarihinde savaş uçaklarınca bombalanarak 38 kişinin ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır'daki Terörle Mücadele Kanunu ile yetkili Cumhuriyet savcılığı görevsizlik kararı vererek, dosyayı 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Askeri Savcılık ise yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderdi. Zaman aşımına 1 ay kala soruşturma dosyasını alan Genelkurmay Askeri Savcılığı ise, 9 Nisan 2014'de aldığı karar ile dosyanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

'DELİLLER YETERİNCE TOPLANAMADI'

Askeri savcılık kararında, dosyadaki deliller itibarıyla zamanında olayın gerektiği şekilde soruşturulup delillerin yeterince toplanmadığı toplanamadığı, maddi olayın ve ceza sorumluluğu bulunan kişilerin açık bir şekilde tespitinin yapılmadığı yapılamadığı, maddi delillerin tam olarak ortaya konmadığ ı konamadığı, olay yeri keşfinin ve olay yerindeki tespitlerin yapılmadığı yapılamadığı, bu anlamda tıbbi ve kriminal inceleme sonuçlarının bulunmadığını belirtilerek şöyle denildiMernis ölüm tutanaklarında müteveffaların ölüm nedenlerinin ecel, hastalık, cinayet, nedeni bilinmeyen sebeple ve enkaz altında kalma gibi nedenler olarak gözüktüğü, hatta müteveffa, mağdur ve müşteki olarak dosyada yer alan isimlere ilişkin nüfus kayıtları incelendiğinde, müteveffa olarak gözükenlerin bazılarının sağ olduğu, bazılarının Mernis sisteminde kaydının bulunamadığı görüldü. Muhtelif tarihlerde adı geçen köylerde oturan kişilerin olayın gelişimine ilişkin farklı ve birbirleriyle çelişen beyanlarda bulundukları, bu kapsamda bir kısmının kendilerinin devletin yanında yer almaları sebebiyle ve nevruz kutlamalarına katılmadıkları için PKK terör örgütü tarafından cezalandırma maksadıyla yapılan saldırı sonucu, diğer bir kısmının ise uçak bombalaması sonucu olayın gerçekleştiğini beyan ettikleri görüldü.

'KAMU DAVASI AÇILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Askeri savcılığın kararında, 19 yıl 11 ay geçtikten sonra Askeri Savcılığa intikal eden soruşturma dosyasında mevcut bilgi ve belgeler ile Askeri Savcılıkça kısa bir süre içerisinde dosyaya dahil edilen bilgi ve belgeler çerçevesinde, maddi olayın ve muhtemel sorumluların tüm gerçekliğiyle ortaya konulamadığı belirtilerek, Mevcut deliller ile kamu davası açılmasının mümkün olmadığı, kaldı ki muhtemel oluşacak suçlar yönünden dava zamanaşımı değerlendirmesi yapılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır denildi.

'KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA'

Genelkurmay Askeri Savcılığı 10 sayfalık kararın sonunda ise, 26 Mart 1994 tarihinde Şırnak ili Kuşkonar ve Koçağılı köyleri kırsalında icra edilen hava operasyonu sonucu 38 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanması olayı ve şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan ve aralarında emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'nın da bulunduğu 4 subay ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi.

'AİHM KARARININ REDDİ ANLAMINA GELİYOR'

Köylülerin avukatı, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, zaman aşımı nedeniyle verilen takipsizlik kararına itiraz edeceklerini, hem Anayasanın 90'ıncı maddesi, hem de Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları sözleşmeleri ve AİHM kararları uyarınca, devlet görevlileri tarafından yaşam hakkının ağır ihlaline ilişkin suçların insanlığa karşı suç sayıldığından zaman aşımına uğrayamayacağını söyledi. Bu kararın aynı zamanda AİHM' in verdiği kararın yerine getirilmemesi anlamına da geldiğini söyleyen Elçi şunları kaydetti

Yani takipsizlik kararı AİHM' in kararının reddedilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla resmi makamlar bu durumda AİHM kararını yerine getirmemiş olacaklar. Bu da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ile Türkiye hükümeti arasında kararın infazı noktasında ciddi bir krize yol açacaktır.

AİHM, 2 MİLYON 305 BİN EURO TAZMİNATA HÜKMETMİŞTİ

Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu Kuşkonar Köyü'nde 25, bu köye 8 kilometre uzaktaki Koçağılı Köyü'nde ise 13 kişinin ölümü, 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili Türkiye'yi suçlu bulmuştu. Mahkeme Türkiye'yi 'Hava saldırısı emri vermek', 'Yeterli soruşturma yapmamak', 'İnsan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak' ve 'Uçuş kayıtlarını gizlemek' suçlarından yakınları ölen ailelere 2 milyon 305 bin Euro tazminat ödemesini kararlaştırmıştı. Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığının bazı hususlardaki uyarısını da dikkate alarak karara itiraz etmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1994'te 38 Köylünün Öldüğü 'Hava Operasyonu' Soruşturmasında, 'Zaman Aşımı' ve 'Takipsizlik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kızılay Kulu Şubesi, Kulu ilçesinde 150 kişiye iftar yemeği verdi
    10:48 Kızılay Kulu Şubesi, Kulu ilçesinde 150 kişiye iftar yemeği verdi

    Konya'nın Kulu ilçesinde bulunan Kızılay Kulu Şubesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Camikebir Mahallesinde bulunan Kızılay Şubesi binası bahçesinde 150 kişiye iftar yemeği verdi. Kulu Müftüsü Muhsin Yıldız'ın duasının ardından oruçlar açıldı. Kızılay Kulu Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Altun, 'Kızılay Şube Başkanlığında görevli bulunan personel tarafından hazırlanan 150 kişilik iftar yemeği ikramında bulunduk' dedi.

  • Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:47 Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi

    Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2018-2023 Uyuşturucu Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda yapılan faaliyetler değerlendirildi. Toplantıda, kurumların 2022-2023 yıllarında gerçekleştirdikleri faaliyetler sunuldu ve kurul üyelerinin görüşleri alındı.

  • Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı
    10:46 Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı

    Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, göreve geldikleri 5 yıl içinde ilçeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım kazandırdıklarını belirtti. Yapılan yatırımlar ve doğalgazın ilçeye gelmesiyle birlikte göç veren ilçeye tersine göç başladı.

  • Edirne Valisi Yunus Sezer, mahalleleri ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi
    10:45 Edirne Valisi Yunus Sezer, mahalleleri ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Menzilahir Mahallesi'nde vatandaşların istek ve taleplerini dinledi. Ayrıca Yıldırım Hacı Sarraf Mahallesi'ni ziyaret eden Sezer, Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından organize edilen iftar programına katılarak vatandaşlarla iftar yaptı.

  • Aydın'da yerel seçimler için oy güvenliği önlemleri alındı
    10:45 Aydın'da yerel seçimler için oy güvenliği önlemleri alındı

    Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın'da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, oy güvenliği çerçevesinde il genelinde toplam 5 bin 626 kolluk kuvveti görev yapacak.

  • Düzce Belediyesi Spor Akademisi Spor Kulübü 3 Bant Bilardo Kulüpler Arası Yerel Lig Müsabakaları'nda şampiyon oldu
    10:45 Düzce Belediyesi Spor Akademisi Spor Kulübü 3 Bant Bilardo Kulüpler Arası Yerel Lig Müsabakaları'nda şampiyon oldu

    Düzce'de düzenlenen 3 Bant Bilardo Kulüpler Arası Yerel Lig Müsabakaları sonucunda Düzce Belediyesi Spor Akademisi Spor Kulübü şampiyon oldu. Ligde 16 kulüp ve 72 sporcu yer aldı ve 11 gün süren müsabakaların ardından Düzce Belediyesi Spor Akademisi Spor Kulübü, Zirve Gençlik ve Spor Kulübü'nü finalde mağlup ederek şampiyonluk elde etti.

  • Düzce Valisi Selçuk Aslan, devletimizin sevgisine emanet edilen çocuklarla iftar yaptı
    10:43 Düzce Valisi Selçuk Aslan, devletimizin sevgisine emanet edilen çocuklarla iftar yaptı

    Düzce Valisi Selçuk Aslan, eşi Pınar Aslan ile birlikte Düzce'de Sosyal Hizmet tesisleri kazandıran hayırseverlerin katılımıyla, devletimizin sevgisine emanet edilen çocuklarla iftar sofrasında buluştu. Aslan, iftarda evlatlarımızın her zaman yanlarında olduklarını ve olacaklarını belirterek, sağlıkla kavuşmayı temenni etti.

  • Kastamonu Üniversitesi'nde Yabani Hayvanlarda İlk Yardım ve Rehabilitasyon Çalıştayı Gerçekleştirildi
    10:43 Kastamonu Üniversitesi'nde Yabani Hayvanlarda İlk Yardım ve Rehabilitasyon Çalıştayı Gerçekleştirildi

    Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Orman Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen 'Yabani Hayvanlarda İlk Yardım ve Rehabilitasyon' çalıştayında, yaban hayatı rehabilitasyonu ve yaban hayatı yönetimi konuları ele alındı. Çalıştayda, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yaban Hayat Danışmanı Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü ve Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özkan Evcin konuşmacı olarak yer aldı. Çalıştayın ikinci gününde ise Ilgaz Dağı Milli Parkı'nda arazi uygulaması gerçekleştirildi.

  • Hamza Dağ: İzmir'de termik santral yapmak gündemimizde yok
    10:42 Hamza Dağ: İzmir'de termik santral yapmak gündemimizde yok

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, İzmir'de termik santral yapılması konusunun gündemlerinde olmadığını belirtti. Dağ, İzmir'in doğasına, havasına, suyuna ve yeşiline zarar verecek projelerin içinde olmadıklarını vurguladı.


Advertisement