1hdp'li Figen Yüksekdağ: Sayın Erdoğan'a Sorarsanız Kadınlıktan Analıktan En İyi O Anlar Ders Verir - Son Dakika
Güncel

1hdp'li Figen Yüksekdağ: Sayın Erdoğan'a Sorarsanız Kadınlıktan Analıktan En İyi O Anlar Ders Verir

1hdp\'li Figen Yüksekdağ: Sayın Erdoğan\'a Sorarsanız Kadınlıktan Analıktan En İyi O Anlar Ders Verir

Hdp Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, partisinin gurup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın erkek eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Sayın Erdoğan'a sorarsanız, o büyük bir bilirkişi. Kadınlıktan, analıktan en iyi o anlar.

25.11.2014 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, partisinin gurup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın erkek eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Sayın Erdoğan'a sorarsanız, o büyük bir bilirkişi. Kadınlıktan, analıktan en iyi o anlar. Hatta çıkıp bütün kadınlara analık ve kadınlık dersi verir. Siyasi iktidar sayın Cumhurbaşkanı yolu ile analık dersi vermeye devam ediyor. Bu ülkede analara cehennemi reva gördünüz. Öte dünya ile avunmalarını istiyorsunuz. Cumhurbaşkanı "eşitlik kadının fıtratında yoktur" diyorsa eşitliği adaleti mumla arasanız bulamazsınız" dedi.

"2014 YILININ İLK 10 AYI İÇERİSİNDE 227 KADIN KATLEDİLDİ"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDP gurup toplantısında yaptığı konuşmada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle toplantıda, sadece kadın sorunlarının ele alınacağını belirterek, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin politik bir mesele olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Bu memlekette her gün 5 kadının öldürülmesine yol açan bir katliam yaşanıyor. 2014 yılının ilk 10 ayı içerisinde 227 kadın katledildi. Sadece katliamlarla karşı karşıya kalmadı kadınlar. Aynı zamanda taciz tecavüz her gün ve yaşamın her alanına yayılan şiddetle yüz yüze bir yaşama sürdürmek zorunda kaldılar. Her gün ölüm tehdidi ile yüz yüze yaşamak zorunda bırakıldılar. Yüzlerce kadının ölümüne yol açana bu kadar ağır bir sorun politikanın konusu değilse, bu politikanın konusu başka ne olabilir? Bu sorun Meclis'in, siyasi iktidarın gündemi değilse nerenin gündemidir. Kadın örgütleri yıllardan beri kadın cinayetleri gündemi ile meclis olağanüstü toplansın çağrısı yapıyor. Bu çağrı karşısında egemen siyasetin kulakları sağır. Tam bir tepkisizlik içerisinde her gün gerçekleşen kadın katliamlarını onaylıyorlar. Bu Meclis, savaş tezkeresi için jet hızıyla toplanıyor. Kadınlar için acil olarak toplanma gereğini gündemine dahi almıyor" diye konuştu.

"MECLİS'İN KADIN CİNAYETLERİNİ ÖNLEME ACİL GÜNDEMİ İLE TOPLANMASI İÇİN KAÇ KADININ ÖLMESİ GEREKİYOR?"

Meclis'in kadın cinayetlerini önleme acil gündemi ile acil olarak toplanması gerektiğini vurgulayan Yüksekdağ, "Bu Meclis'in kadın cinayetlerini önleme acil gündemi ile acil olarak toplanması için daha kaç kadının ölmesi gerekiyor. Meclis derhal ve acil gündemli olarak kadın cinayetlerini durdurmak için bir araya gelmeli. Hükümet bu konuda sorumluluk üstlenmeli. Siyasi iktidara çağrımız şudur: Eğer siyasi sorumluluğunuzun gereğini yerine getirmemekte ısrar ederseniz, bu katliamlar karşısında söyleyecek hiçbir şeyiniz kalmayacak. Siyasi iktidar, bu konuda görevini yerine getirmesi gerekirken devlet bu konuda bütün kurum ve aygıtları ile görevini yerine getirmesi gerekirken her gün kadın hak ve mücadelesinin meşruiyetini tartışmaya açıyor. Haklı mücadelesini manipüle etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI "EŞİTLİK KADININ FITRATINDA YOKTUR" DİYORSA EŞİTLİĞİ ADALETİ MUMLA ARASANIZ BULAMAZSINIZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın erkek eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştiren Yüksekdağ şöyle konuştu: "Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, bir açıklama yapıp kadın ile erkek arasındaki eşitsizliğin kadının fıtratı gereği olduğunu iddia edebiliyor. Eşitsizlik zihniyetini, kadını ayrımcılığa uğrama zihniyetini her düzeyde bütün devlet kademelerinde kurumsallaştırıyorlar. Bir Cumhurbaşkanı "eşitlik kadının fıtratında yoktur" diyorsa, bu ülkede sadece kadın için değil bütün toplum için eşitliği ve adaleti mumla arasanız bulamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanı'na soracak olursanız eğer o yaratılışından doğan zayıflığından dolayı sözde daha fazla gözetilmesi gerekir. Yüne bir söz sihirbazlığı yaparak kadın eşitliğine karşıt görüşü, kadınların yanında ve tarafındaymış gibi sunma tavrı ve çarpıtması ile karşı karşıya kalıyoruz. Kadın eğer, sizin dediğiniz gibi korunması, kollanması gereken erkekten daha fazla gözetilmesi gereken bir cins ise siz bütün iktidarınız boyunca bunu gözetmek için ne yaptınız?"

"POLİSLERİ KADINLARIN ÇOCUKLARIN ÜZERİNE SALARKEN KADINI GÖZETMİŞ MİYDİNİZ? SAYIN ERDOĞAN"

Yüksekdağ, "2006'da Diyarbakır halkı demokratik hakları için sokağa çıktığında kadın da olsa, çocuk da olsa gereğini yapın diyerek polisleri kadınların çocukların üzerine salarken kadını gözetmiş miydiniz? Sayın Erdoğan. 2014 yılında sadece polis koruması altındayken 11 kadın katledildi. Kadınların devlet tarafından korunması için mutlaka koruma başvurusu yapması gerekmiyor. Ama bu ülkede koruma başvurusu yapan 11 kadın da erkekler tarafından katledildi" diye konuştu.

"AKP VE SAYIN ERDOĞAN'IN ZİHNİYETİNDE ASLA KADIN VE ERKEK HAK VE ÖZGÜRLÜK ALANINDA EŞİT DEĞİLDİR"

Yüksekdağ, "Ne kadar gözettiniz? Ne kadar gözettiniz çalışan kadınları? Çalışma alanında iş yerlerinde, fabrikalarda, var olmaya çalışan kadınları ya evine kaçırtıyorsunuz, evine göndermek için elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz. ya da mobbing ile ayrımcılık ile iki üç kat daha fazla emek sarf etme süreci ile sınıyorsunuz. AKP hükümetinin ve sayın Erdoğan'ın zihniyetinde asla kadın ve erkek hak ve özgürlük alanında eşit değildir. Eşit görülmemiştir" dedi.

"SAYIN ERDOĞAN'A SORARSANIZ KADINLIKTAN ANALIKTAN EN İYİ O ANLAR DERS VERİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlara analık dersi verdiğini söyleyen Yüksekdağ, "Sayın Erdoğan'a sorarsanız, o büyük bir bilirkişi. Kadınlıktan, analıktan en iyi o anlar. Hatta çıkıp bütün kadınlara analık ve kadınlık dersi verir. Feministler bundan bir şey anlamaz. Bu sözler karşısında çok şaşırmıyoruz. Ama siz eğer feministleri, kadın özgürlük mücadelesi yürütenleri çok değil birazcık anlamayı başarabilseydiniz, bu ülkede toplumsal adalet, eşitlik, özgürlük demokrasi bu kadar yerlerde sürünmezdi" dedi.

"BU ÜLKEDE ANALARA CEHENNEMİ REVA GÖRDÜNÜZ ÖTE DÜNYA İLE AVUNMALARINI İSTİYORSUNUZ"

Kadınlara bu dünyada cehennemin reva görüldüğünü söyleyen Yüksekdağ, "Siyasi iktidar sayın Cumhurbaşkanı yolu ile analık dersi vermeye devam ediyor. Sürekli bu ülkede analara sizin yeriniz öteki dünyada cennettir. Denerek bu dünyada cehennem reva görüldü. Bu ülkede analara cehennemi reva gördünüz. Öte dünya ile avunmalarını istiyorsunuz. Bu ülkede anaları evladının cenazesini armaya mahkum ettiniz. Şimdi Hangi yüzle çıkarak barış, gezi, cumartesi annelerine, analıktan bahsediyorsunuz" dedi.

"ANKARA'DAN KONUŞAN ZİHNİYET İLE ŞENGAL'DE KONUŞAN VE KADINLARI KÖLE PAZARLARINA ÇIKARAN ZİHNİYET AYNI"

"Ankara'dan konuşan zihniyet ile Şengal'de konuşan ve kadınları köle pazarlarına çıkaran zihniyet aynı" diyerek eleştirilerine devam eden Yüksekdağ şu ifadelere yer verdi: " Hani, anaların gözyaşı dindirilecekti. Hani barış ve çözüm süreci ile bu ülkeye barış getirilecekti. Analar hala ağlamaya ağlatılamaya devam ediyor. Kadın direnişinin ne parlak örneklerinin sergilendiği yer Rojava, Kobani'dir. Bugün direnen kadın savunma güçlerini saygı ve minnetle selamlıyorum. Pratik olarak belki bugün Türkiye'de köle pazarları kurulmuyor. Ama zihniyet aynı zihniyet. Ankara'dan konuşan zihniyet ile Şengal'de konuşan ve kadınları köle pazarlarına çıkaran zihniyet aynı."

"BUGÜN KADIN CİNAYETLERİNİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULARAK ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK"

Kadın cinayetlerini araştırma komisyonunun bugün itibari ile çalışmaya başlayacağını belirten Yüksekdağ, "Ezidi ve Türkmen kadınların IŞİD çetelerinin elinden kurtarılması için buradan da uluslararası bir acil eylem platformunun devreye girmesi çağrısı yapıyoruz. Bugün kadın cinayetlerini araştırma komisyonu kurularak çalışmaya başlayacak" dedi.

"SİYASİ İKTİDAR KADINLARI DİNLEMEDİĞİ İÇİN HALA BARIŞ VE ÇÖZÜM SÜRECİ BEKLETİLİYOR"

Kadınların çözüm sürecinin ilerlemesindeki önemini vurgulayan Yüksekdağ, "Siyasi iktidar kadınları dinlemediği için onların barış taleplerine, hak ettiği değeri vermediği için hala barış ve çözüm süreci bekletiliyor. Hala barış ve çözüm süreci ilerlemesi gereken rotada ve hızda ilerleyemiyor" dedi.

"DERSİM HALKININ TALEPLERİNE DE YANIT VEREMEZSİNİZ"

Yüksekdağ, " Dersim'in kayıp kızları halen kayıp. Bütün coğrafya yıllar boyunca o kızları aradı. Bu acıları anlayamadığınızda siz Alevi açılımı da yapamazsınız, Dersim halkının taleplerine de yanıt veremezsiniz" dedi.

"BARIŞ ANNELERİNİN YÜREĞİNDEKİ YANGINI HİSSEDEMEZSENİZ KÜRT SORUNUNU ÇÖZEMEZSİNİZ"

Yüksekdağ, "Barış annelerinin yüreğindeki yangını hissedemezseniz Kürt sorununu da çözemezsiniz. Kadınları dinleyin, onlara ders vermeyin" dedi.

"ASLAN ASLANDIR KADIN YA DA ERKEK"

Kadın erkek eşitliğine vurgu yapan Yüksekdağ, "Kadınlar kurtuluşlarını yalnızca iktidara bağlamıyorlar. Direnişlerinin ne anlama geldiğini anlamak için şu Kürt özdeyişini hatırlatmak isterim: Şer şere çi jine çi mere. Aslan aslandır kadın ya da erkek. Kadınlar aslanlar gibi direniyor ve bu, kadınların özgürlüğünü de geleceğini de toplumun özgürlüğünü de teminata alacak güçtür. Siyasi iktidar, bir taraftan ev hanımlığını kutsuyor. Niyeti muradı kadınlar o evin dışına çıkmasınlar. Sokakta, haşa haklarını özgürlüklerini görmesin görüp de yoldan çıkmasınlar. Kadına bakış açıları bu. Evdekileri kendilerine muhtaç haline getirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Yüksekdağ, konuşmasının bir bölümünde ise Kadın ölümleri grafiğini göstererek hükümetin kadına yönelik politikasını eleştirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1hdp'li Figen Yüksekdağ: Sayın Erdoğan'a Sorarsanız Kadınlıktan Analıktan En İyi O Anlar Ders Verir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement