Selanik'te Yenilenen 'Atatürk Evi Müzesi'nin Son Hali Ziyaretçilerde Hayal Kırıklığına Neden Oldu - Son Dakika
Güncel

Selanik'te Yenilenen 'Atatürk Evi Müzesi'nin Son Hali Ziyaretçilerde Hayal Kırıklığına Neden Oldu

Selanik\'te Yenilenen \'Atatürk Evi Müzesi\'nin Son Hali Ziyaretçilerde Hayal Kırıklığına Neden Oldu

ATATÜRK'ün Selanik'te doğduğu evin, üç yıl süren restorasyonun ardından yeniden açılmasından sonra ziyarete gelenler 'çağdaş müzecilik anlayışı' ile yapılan yeniden düzenlemeyi beğenmedi.

17.08.2013 13:20  Güncelleme: 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Panolardaki resimlerin yanında kullandığı özel eşyaları da görmek isterdik

ATATÜRK'ün Selanik'te doğduğu evin, üç yıl süren restorasyonun ardından yeniden açılmasından sonra ziyarete gelenler 'çağdaş müzecilik anlayışı' ile yapılan yeniden düzenlemeyi beğenmedi. Müzenin açılış töreninden sonra evi gezen yüzlerce ziyaretçi, daha önce sergilenen Atatürk'e ait özel eşyaların döneme ait orijinal parçalarının kaldırılmasına tepki gösterdi.

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu bahçesinde bulunan Atatürk'ün doğduğu üç katlı pembe konak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üç yıl süren restorasyon çalışmasının ardından yeniden ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kriakos Gerontopulos'un katıldığı resmi törenle yapılan açılışın ardından özel otomobil ve turlarla Selanik'e gelen yüzlerce ziyaretçi müzeyi gezdi.

MÜZEDE NELER VAR

Atatürk'ün 1881 yılında doğduğu ve Selanik Başkonsolosluğu'nun bahçesinde bulunan Apostolou Pavlou Sokak üzerindeki 3 katlı konağın zemin katında, 'Atatürk ve Çocuk Odası', birinci katında, 'Selanik Odası', 'Manastır Odası', ikinci katında 'İstanbul Odası' ile 'Ankara Odası' yer alıyor. Ayrıca müzenin her kattaki sofalarında evin eski teşhir düzenini gösteren maketler bulunuyor. Atatürk'ün hayatını anlatan ve hayatının geçtiği şehirleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen müzedeki ikinci kattaki, 'Ankara Odası'nda Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran bal mumundan yapılmış heykelli yer alıyor. Müze evin son katındaki bir oda da ziyaretçiler için anı defteri de bulunuyor. Evin cumbalı camlarının içine konulan ışıklı fotoğraflar tahta ızgaralar nedeniyle anlaşılmaz bir hal alıyor.

UZUN KUYRUK OLUŞTURDULAR

Selanik Başkonsolosluğu'nun önünde kavurucu sıcak altında saatlerce bekleyen ziyaretçiler 30'ar kişilik gruplar halinde müzeye alındı. Ellerinde fotoğraf makinaları, kameraları ile müzeye giren ziyaretçilere girişte özel bir kulaklık verildi. Kulaklıklardan sanatçılar Selçuk Yöntem, Defne Samyeli ve Yunanlı sanatçı Vasiliki Dimitriou tarafından seslendirilen anlatımlarla ziyaretçilere müze hakkında bilgi veriliyor.

ZİYARETÇİLER TEPKİLİ

Selanik Atatürk Müze Evi'ni ziyarete gelenler yeni düzenleme karşısında adeta şok geçiriyor. Atatürk'e ait kullandığı özel eşyaları görememenin hayal kırıklığını yaşayan ziyaretçilerin tepkisine görevliler, 'Çağdaş müzecilik anlayışı ile düzenlendi' yanıtını aldı.

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nden Atatürk'ün doğduğu evi ailesiyle birlikte ziyarete geldiklerini söyleyen Burak Yıldız, Evi boş bulduk. Daha çok Atatürk'ün eşyalarını görmek isterdik. Şu atmosfer biz o tarihe götürmedi. Atatürk'ün doğduğu günü yaşamak için geldik. Ancak umduğumuzu bulamadık dedi

Ankara'dan evi görmek için geldiğini anlatan ve çok duygulandığını söyleyen Ayşe Yılmaz ise, Özellikle Atatürk'ün heykelini görünce çok duygulandım. Yalnız eşyalarını da görmek isterdim, onu göremedim. Bize, modern müzecilik anlayışı diye açıklama yapıldı. Eşyaları olsaydı daha gerçekçi olurdu. Bu bilgileri kitap ve İnternetten öğrenebiliyoruz. Böyle bir tanıtım da olabilirdi. Ama eşyaları da olmasını beklerdim? dedi. Ziyarete gelen bazıları ise gözyaşlarını tutamadı. Ziyaretçiler özel eşyaların olmaması nedeniyle müzenin adete 'çıplak' kaldığı yorumunu yaptı.

EŞYALAR İZMİT VE SAMSUN'DAKİ MÜZELERE GİTTİ

Selanik'teki müzenin restorasyonu başladıktan sonra müzede bulunan kıyafetleri, aldığı hediyeler, kullandığı çatal ve kaşıklar ile birçok fotoğrafında görülen kahve fincanının aralarında bulunduğu eşyalar, İzmit'te Sultan Abdülazizin Av Köşkü olarak da bilinen Osmanlının İstanbul dışındaki tek Sarayı Kasr-ı Hümayun'da sergilenmeye başlandı. Mübadele ile Selanik'ten Türkiye'ye göç edenlerin hediye ettiği ve yıllarca müzede sergilenen döneme ait bir çok orijinal eşyanın bir bölümü de Samsun Müzesi'ne gönderildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selanik'te Yenilenen 'Atatürk Evi Müzesi'nin Son Hali Ziyaretçilerde Hayal Kırıklığına Neden Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement