2 Bin 800 Yıllık 2 Stele Van'a Getirildi - Son Dakika
Güncel

2 Bin 800 Yıllık 2 Stele Van'a Getirildi

2 Bin 800 Yıllık 2 Stele Van\'a Getirildi

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Ağrı Patnos Tugay Komutanlığı askeri alanında bulunan Urartu medeniyetine ait 2 bin 800 yıllık 2 stele Van Müzesine getirildi.

09.07.2015 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Ağrı Patnos Tugay Komutanlığı askeri alanında bulunan Urartu medeniyetine ait 2 bin 800 yıllık 2 stele Van Müzesine getirildi.

Ağrı'nın Patnos İlçesi Tugay Komutanlığı askeri alan içersinde bulunan Aznavur Kalesinde 1990 yılında telefon direkleri kazısında 2 bin 800 yıllık 3 metre uzunluğunda 3 stele bulundu. Bulunan bu stelelerden 2'si Ağrı Tugay Komutanlığında, 1'i ise Patnos Tugay komutanlığı bahçesinde 25 yıl boyunca sergilendi. Steleler için harekete geçen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığıyla 2 yıl süren görüşmelerin ardından 3 steleden 2'sini Van Müzesine getirdi. Kalan 1 stel ise önümüzdeki günler içinde Van'a getirilecek.

Stelelerin Urartularda tanrı kapısı olarak kullanıldığını belirten Van Turizim il Müdürü Muzafer Aktuğ, bu tarihi eserlerin Patnos İlçesin'de bulunan Aznavurtepe kalesinde bulunduğunu söyledi. Aktuğ, "Aznavurtepe şu anda Patnos Tugay Komutanlığı askeri alanları içersinde. Bu steleler de telefon direklerinin dikilmesi esnasında bulunarak askeri alanda sergilendi. Aslında bugüne kadar sağlam kalmasının bir nedeni de askeri alanda olmasından kaynaklı. Bu steleler yaklaşık 25 yıldır tugay bahçesinde sergileniyordu. Biz Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerin ardından bu steleleri Van Müzesine kazandırdık. Bu stelelerin dünyada başkada örneği yok. Bundan sonrada yeni açılacak olan Urartu müzesinde anıt şeklinde sergilenecek" dedi. - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2 Bin 800 Yıllık 2 Stele Van'a Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement