2. Demokrasi ve Barış Konferansı - Son Dakika
Güncel

2. Demokrasi ve Barış Konferansı

Konferansın Sonuç Bildirgesi: "Tu¨rkiye'de ve bo¨lgede barıs¸ mu¨cadelelerini halkların iradesini merkeze alan bir anlayıs¸la takip edip, bu mu¨cadeleler arasındaki ilis¸kileri gu¨c¸lendirerek ilerletmeye, kalıcı, onurlu ve adil bir barıs¸ı tesis etmeye, hepimizin hak ve o¨zgu¨rlu¨klerini kapsayacak.

20.10.2014 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

II. Demokrasi ve Barış Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, "Tu¨rkiye'de ve bo¨lgede barıs¸ mu¨cadelelerini halkların iradesini merkeze alan bir anlayıs¸la takip edip, bu mu¨cadeleler arasındaki ilis¸kileri gu¨c¸lendirerek ilerletmeye, kalıcı, onurlu ve adil bir barıs¸ı tesis etmeye, hepimizin hak ve o¨zgu¨rlu¨klerini kapsayacak es¸it ve ortak bir demokratik gelecek kurmak ic¸in birlikte hareket etmeye ve barıs¸ mu¨cadelesini toplumsallas¸tırmaya zorunluyuz. Bu hedeflerden vazgec¸emeyiz" değerlendirmesine yer verildi.

Dün ve önceki gün DTK, DBP ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesinde düzenlenen 2. Demokrasi ve Barış Konferansı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, Türk, Kürt, Süryani, Ezidi, Arap, Ermeni, Türkmen, Laz, Pomak, Çerkez, Abhaz, Alevi, Sünni, Hristiyan ve Musevi olmak üzere farklı felsefi, vicdani görüş ile inanca sahip aydınlar, gençler, kadınlar ve LGBTİ'lerin konferansa katıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Tu¨rkiye'de ve bo¨lgede barıs¸ mu¨cadelelerini halkların iradesini merkeze alan bir anlayıs¸la takip edip, bu mu¨cadeleler arasındaki ilis¸kileri gu¨c¸lendirerek ilerletmeye, kalıcı, onurlu ve adil bir barıs¸ı tesis etmeye, hepimizin hak ve o¨zgu¨rlu¨klerini kapsayacak es¸it ve ortak bir demokratik gelecek kurmak ic¸in birlikte hareket etmeye ve barıs¸ mu¨cadelesini toplumsallas¸tırmaya zorunluyuz. Bu hedeflerden vazgec¸emeyiz.

Rojava'ya ve Kobani'ye yaşam koridoru açılması ve bu halk egemenliği odağının dünyadan edilmesi politikalarına karşı koyulması en önemli mücadele konularımız arasındadır. Rojava'daki halkların özgücüne dayanan katılımcı, çoğulcu ve cinsiyet özgürlükçü özerk kanton yönetimlerinin statülerinin hem uluslararası toplum hem de Türkiye tarafından tanınması ve diplomatik ilişki kurulması Konferansımızın güncel talebi, Türkiye ve Suriye barışının en önemli dinamiklerinden biridir.

Ankara, savaş ve çatışma arayışından başka bir anlam taşımayan, Rojava ve Suriye'de rejim değişikliği hedefine yönelik 'Tampon Bölge' arayışlarına son vermelidir. 'Güvenlik Tasarısı' iktidar sahiplerinin kendilerini barış ile demokrasi arasında bir bağ kurmaya hiçbir şekilde zorunlu hissetmediklerine dair bir gösterge olduğu kadar, tüm ülkeyi olağanüstü hal koşullarına sürükleyecek, barışı imkansızlaştıracak ve Suriye'deki çatışma dinamiklerinin Türkiye'ye ithal edilmesine ortam hazırlayacak bir girişimdir.

Özellikle 'Kobani Direnişi' ile Türkiye halklarının geliştirdiği desteği engellemek üzere AKP, devletin tüm olanaklarını ve özel savaş aygıtlarını devreye sokmuştur. Devletin yapısal olarak halen özel savaş aygıt ve yöntemlerinden arınmadığı, barıştan ziyade savaş iklimine göre konumlandığı, böyle bir dili ve üslubu tercih ettiği gerçeği görülüyor. Konferansımız AKP iktidarını bu uygulamalardan dönmeye ve yargı paketine ilişkin hazırlıklarını geri çekmeye davet eder." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Demokrasi ve Barış Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement